AB Türkiye'ye tam üyelik için müzakere tarihi verirse Kamu İhale Yasası'nda birliğe uyum sağlanacak. Büyük, küçük tüm kamu ihalelerine AB üyesi ülkelerin şirketleri katılabilecek.
Kamu İhale Yasası, Avrupa Birliği'ne (AB) uyum için yeniden değiştirilecek. Kamu İhale Kurumu Başkanı Sener Akkaynak, Yasa'nın AB'ye
uyum açısından büyük sorunlar içermediğini ancak, üyelik için müzakere tarihi verilmesi ve siyasilerin de bu yönde 'sinyal' vermesi halinde yasada değişiklik yapılabileceğini söyledi.
1 Ocak 2003'te yürürlüğe girecek Kamu İhale Yasası, Kurum Başkanı Sener Akkaynak ve üyelerin de katıldığı bir toplantıda, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyelerine anlatıldı. Akkaynak, eğitim sürecinin dün ilk kez Milli Savunma Bakanlığı ile başladığını söyledi. Akkaynak, hiçbir kurumun yasa kapsamı dışında olmadığını, ancak askeri alımlar gibi istisnaları bulunduğunu belirterek, "Ordu'nun patates ve GATA'nın ilaç alımı da yasa kapsamında" dedi.
Yerli katılımcıların korunması
Akkaynak, Kamu İhale Yasası'nın eşik değerler ve yerli işletmelerin katılımıyla ilgili iki maddesinin AB'ye uygun olmadığını, AB'nin Türkiye'ye müzakere tarihi vermesi ve siyasilerden 'sinyal' gelmesi halinde değiştirilebileceğini söyledi. Kurul üyesi Hakkı Ustaömer ise eşik değerler ve yerli işletmelerin korunmasıyla ilgili maddelerin ancak AB'ye üyelik halinde değiştirilebileceğini belirterek, bunun siyasi bir tasarruf olduğunu kaydetti. AB kendi içinde yerli katılımcıların korunması için eşik değer adı verilen uygulama yerine ikili anlaşmaları kullanıyor. Yasada, daha önce Dünya Bankası ve IMF' nin isteğiyle değişlik yapılmıştı. AKP'nin talebiyle yapım işlerinde 17.5 trilyon lira olarak öngörülen eşik değer 11 trilyon liraya düşürülmüştü.
'Acil eylem planı' gibi
Kurul üyesi Bilal Karaca ise yasanın yolsuzlukla mücadelede şeffaflık, açık rekabet, ayrımcılığın giderilmesi gibi hükümetin 'acil eylem planı'nda öngörülen düzenlemelerin paralelinde olduğunun altını çizdi. Karaca, yasanın servetin belli ellerde yoğunlaşmasını engelleyeceğini ve KOBİ'lerin ihale sistemine katılmalarını sağlayacak sosyal yönü bulunduğunu hatırlattı. Bu arada, Kamu İhale Yasası'nın yalnız kamu alımlarını içerdiğini, kamu satımlarının 2886 sayılı yasa kapsamında kaldığını hatırlatan kurul üyesi Hakkı Ustaömer, "Tasarı hazırlanmıştı, Maliye Bakanlığı'nda tasarı var ancak IMF iteklemediği için çıkartılamadı" dedi.
Yasada sigorta primi ve vergi borcu bulunanların ihaleye giremeyeceklerine ilişkin yasa hükmü, çıkarılan yönetmelikle yumuşatıldı. Borcunu taksitlendirenlerin ihaleye girmesinde yargıda kesinleşmiş karar esas olacak.