Kamu İhale Kanunu Yine Değiştiriliyor

AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan, Kamu İhale Kurulunun 10 olan üyesi sayısının 7'ye düşürülmesi amacıyla hazırladığı yasa teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Kamu İhale Kanununda değişiklik içeren teklifle, ''karar mekanizmalarının daha hızlı işleyebilmesi'' için Kurulun 10 olan üye sayısının 7'ye düşürülmesi, ayrıca üyelerin 5 olan görev süresinin de 6 yıla çıkarılması öngörülüyor.

Teklifle, Kurulun görevleri yeniden düzenleniyor. Buna göre Kurul; ihalenin başlangıcından sözleşmenin imzalanmasına kadar olan süre içerisinde Kurum tarafından belirlenen şekil ve usul kurallarına uygun olarak yapılan itirazen şikayet başvurularını, başvuru sahibinin iddiaları ile idarinin şikayet başvurusu üzerine aldığı kararda belirtilen hususlarla sınırlı olarak inceleyerek sonuçlandıracak.

İtirazen şikayet başvuruları; Kurum tarafından belirlenen şekil ve usul kurallarına uygun olmaması, sözleşmenin usuluna uygun olarak imzalanması, itirazen şikayet konusuna ilişkin işlemlerde mevzuata aykırılık tespit edilmemesi veya başvurunun görev alanında bulunmaması halinde reddedilecek.

Kurul Üyesi Olma Şartı Değiştiriliyor
''Kurul üyeliğine önerilecek kişilerin; kamu kurum ve kuruluşlarında en az 12 yıl hizmetinin bulunması (konunun uzmanı olması dışında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu tarafından önerilecek adayların kuruluşta çalışma şartı aranmaz), kamu ihale mevzuatı ile ilgili yargılama, inceleme, denetleme, uygulama veya danışma konularında fiilen en az dört yıl çalışarak ulusal veya uluslararası ihale mevzuatı açısından kanıtlanmış niteliğe ve deneyime sahip olmaları, geçmişte ve halen bir siyasi parti ile aday gösterilme dahil üyelik ve görev alma ilişkilerinin bulunmaması gerekir'' hükmü, yasadan çıkarılıyor.

Kurul üyesi olmak için Kurulun faaliyet alanıyla ilgili konularda kamu veya özel sektörde 12 yıl çalışma şartı 10'a düşürülüyor. Kurul üyelerinin görev süresi 5 yıldan 6 yıla çıkarılıyor. Ancak, ''bir üye birden fazla seçilemez ve süresi dolmadan görevlerine son verilemez'' hükmü de kanundan çıkarılıyor.

Kurula Yetki
Dava veya icra takiplerinin açılması, mahkemelerce verilen kararlara karşı üst mercilere başvurmadan vazgeçme yetkisi ile üst dereceli mahkemelerce verilen kararlara karşı karar düzeltme yoluna gidilmesinden vazgeçme yetkisi kurula ait olacak.

Kurumda çalışan personel başka kamu kurum ve kuruluşlarında geçici olarak görevlendirilemeyecek. Kurul üyeleri ile Kurum mensupları hakemlik veya bilirkişilik yapamayacak. Kurum, gerekli gördüğü takdirde özel uzmanlık gerektiren hususlarla ilgili olarak ihtisas sahibi kamu veya özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilerin görüşüne başvurabilecek. Bu kişilere kurul tarafından belirlenen miktarda ödeme yapılacak. Bu ödeme, kamu ve özel hukuk tüzel kişilerine 10 bin, uhdesinde kamu görevi bulunmayan gerçek kişilere 5 bin, uhdesinde kamu görevi bulunan gerçek kişilere ise 2 bin gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemeyecek.

Kurul üyeleri özel bir kanuna dayanmadıkça resmi veya özel hiçbir görev alamayacak, ticaretle uğraşamayacak, serbest meslek faaliyetinde bulunamayacak. Kurulun izni olmadıkça ücret karşılığı konferans veya ders veremeyecek, her türlü ticari amaçlı ortaklıklarda hissedar veya yönetici olamayacak.

En Az 5 Üyeyle Toplanabilecek
Kurul, izin rapor veya görevlendirme hallerinde en az 5 üyeyle toplanabilecek. Ancak boşalan üyelikler nedeniyle üye sayısının 5'in altına düştüğü durumlarda atama yapılıncaya kadar mevcut üyelerin tamamı ile toplanıp, çoğunlukla karar alacak. Teklifte, bu hükmün, 16 Nisan 2007 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte mevcut üyelerin üyelikleri, atandıkları tarihte kanunda öngörülen görev sürelerinin sonuna kadar devam edecek. Ancak, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce başka bir üyenin görev süresini tamamlamak üzere atanmış olan üyelerin görev süreleri, atandıkları tarihten itibaren 5 yıla tamamlanacak.

Kurulun Gelirleri
Teklifle Kurulun gelirleri yeniden belirleniyor. Buna göre, Kurula gelir olarak; şikayette bulunan aday ve isteklilerden mal alımları ile eşik değeri aşmayan hizmet alımlarına ilişkin başvurular için 500 YTL, eşik değeri aşan hizmet alımları ile eşik değeri aşmayan yapım işleri için bin YTL ile eşik değerin üzerinde olan yapım işleri için 2 bin YTL alınacak.

Her türlü basılı evrak, form, ilan, doküman, elektronik kamu alımları platformu ve yayınlardan elde edilecek gelirler de Kurulun gelirleri arasında sayılıyor.