Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Danıştay, imar planı olmadan "sondaj ulaşım yolu" adı altında yapılmak istenen Taşlıkaya HES yoluna izin vermedi.
Artvin’in Arhavi ilçesinde şelaleleriyle ünlü, Türkiye'nin bozulmamış en geniş alanlarından Kamilet Vadisi’nde uzun süredir farklı şirketler Hidro Elektrik Santrali (HES) yapmak istiyor.
Bunlardan biri de Küçükköy'de Eyner A.Ş'nin yapmak istediği Taşlıkaya Regülatörü ve HES projesiydi.
Şirket, imar planı olmadan 3.17 hektarlık ormanlık alana "sondaj ulaşım yolu" adı altında HES yolu yapmak istiyordu. Orman Bakanlığı'ndan da bu konuda izin almıştı.
Halkın açtığı dava sonucu Rize İdare Mahkemesi, "Ormanlık alana ulaşım hizmeti verecek olan yol, ister sondaj amaçlı olsun isterse de projenin hayata geçmesi için inşa edilecek regülatör, santral binası v.s.'ye ulaşma amaçlı olsun, imar planı olmadan yapılamaz” demişti.
Şirketin temyizi sonrasında Danıştay 4. Dairesi de yerel mahkemenin kararını onadı.
"Şirket vadiyi terk etti"
Arhavi Doğa Koruma Platformu'ndan Hasan Sıtkı Özkazanç, şirketin çalışan işçileri işten çıkardığını ve bölgeden gittiğini söyledi.
"Şirket attığı her adımı dava eden halkın direnişi nedeniyle artık burada durmamaya karar verdi. En azından şimdilik halk şirketi püskürttü diyebiliriz."
MNG şirketinin HES'inde de usulsüz yol
Öte yandan yine Kamilet Vadisi'nde başka bir şirket yine HES yolu için izni olmamasına rağmen çalışmaya başladı.
MNG gurubuna ait BALSU A.Ş. Kamilet'te kurmak istediği HES yolu için "sondaj alanlarına ulaşım yolu" adı altında Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’nden izin aldı.
Arhavi Doğa Koruma Platformu'nun başvurusu üzerine Artvin İl Özel İdaresi 28 Mayıs 2014'te MNG grubuna "imar planları onana kadar herhangi bir faaliyete başlanılmaması" gerektiğini bildirdi. Ancak şirket 9 Haziran günü yol inşaatını başlattı. Platfotm, buna karşı da hukuki yollara başvurdu.
Kamilet koruma altına alınmalı
Çoruh Üniversitesi'nin hazırladığı rapora göre de Kamilet Vadisi, Türkiye'deki en büyük bozulmamış doğal ekosistemlerden biri ve koruma altına alınması hayatı öneme sahip.
Vadi, sahip olduğu yaklaşık 1100 adet bitki taksonu ile biyolojik çeşitlilik açısından Türkiye'nin en önemli havzalarından biri. Kamilet dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 34 Karasal Ekolojik Bölgesinden biri olan "Caucasus Hotspot" içinde kalıyor.