Kale Grubu’nun İlk İşi Okullarda Değişim



Kale Grubu’nun sosyal sorumluluk faaliyetlerini yürüten ve eğitim alanında öncü çalışmalar yapan Dr.(h.c.) İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı (KSV) “İlk İşim Okullarda Değişim” sloganıyla yeni bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. Projenin ilk ayağı, 30 Haziran 2009 Salı günü Kayseri’de yapılan törenle gerçekleştirildi.

1991 yılından bu yana ana faaliyet alanlarından biri olan meslek edindirme kurslarıyla yüzlerce işsiz genci meslek sahibi yapan KSV, “İlk İşim Okullarda Değişim” projesi ile Türkiye’nin dört bir yanında yaptığı 'Seramik Yer ve Duvar Karosu Kaplamacılığı Meslek Kursları'nın staj çalışmalarını Anadolu’daki köy okullarının tuvaletlerinde gerçekleştiriyor. Böylece kursiyerlerin mesleklerindeki ilk işleri ile bir sosyal sorumluluk projesi içinde yer almalarının yanı sıra, bölgelerindeki köy ilkokullarının hijyenik bir ortama kavuşması sağlanıyor. Kale Grubu’nun öncü markaları Çanakkale Seramik, Kalebodur, Kalekim, Kalecolor ve Kale’nin sponsorluğunda gerçekleştirilen proje Kayseri, Denizli, Isparta, Erzurum olmak üzere 4 hedef bölge ile başlatıldı.

İlk durak olan Kayseri’de 2O engelli işsiz gence düzenlenen Seramik Yer ve Duvar Karosu Kaplamacılığı Kursu'nun ardından gerçekleşen staj çalışması, Kayseri Talas Kuruköprü İlköğretim Okulu’nda yapılarak okulun tuvaletleri yenilendi.

30 Haziran 2009 Salı günü Kayseri’de gerçekleşen törenle “Seramik Yer ve Duvar Karosu Kaplamacılığı Kursu”nu başarı ile bitiren kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı sertifikaları verildi ve yeniledikleri köy okulu tuvaletleri hizmete açıldı. Törene, Kayseri Vali Yardımcısı Ali Yener Erçin, Milli Eğitim Erkek Teknik Genel Müdür Yardımcısı Hüsamettin Kaya, Talas Belediye Başkanı Rıfat Yıldırım, İl Genel Meclis Başkanı Saadettin Aydın, İl Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, T.İş Kurumu İl Müdürü Ebubekir Güngör, Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Vakıf yöneticileri, kursiyerler ve bölge halkı katıldı.

Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay yaptığı konuşmada çağdaş ve gelişen bir Türkiye için; yaşamın en temel gereksinimleri olan eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda faaliyet gösteren KSV’nin, kuruluşundan itibaren geçen süre içinde ihtiyaç sahibi öğrencilere burs vermek, okul, öğrenci yurdu ve merkezleri açmak, eğitim ve öğretim alanında araştırmalar yaptırmak, sanayi – üniversite eğitim işbirliğini özendirip desteklemek ve ulusal eğitime katkı sağlamak amacıyla pek çok çalışma gerçekleştirdiğini iletti. İnşaat sektöründe bugüne kadar toplam 338 “Meslek Edindirme” ve “ Geliştirme ve Uyum” kursu düzenlediklerini belirten Okyay, Meslek Edindirme Kurslarıyla 3766 genci meslek sahibi yaptıklarını Geliştirme ve Uyum Kurslarımızla da inşaat sektörüne 3119 üzerinde kişiye ise geliştirme ve uyum kursu verdiklerini söyledi. Okyay “Ülkemizin en büyük sorunlarının başında olan işsizlik, yıllardır gündemimizde en ön sıralardadır. Küresel kriz ile birlikte bu sorun üzerinde durulması gereken asıl meselemiz haline gelmiştir. Türkiye, işsizlikte OECD sıralamasında birinci, dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Yoğun işgücü kullanan sektörlerin başında gelen inşaat sektöründe yapılacak meslek edindirme çalışmalarının desteklenmesi işsizliğin yaratacağı sosyal huzursuzluğu da önleyeceği bir gerçektir’’ dedi.
 


Törende kursiyerler adına işaret diliyle konuşma yapan Aytekin Taşçı’nın konuşması öğretmeni tarafından seslendirildi. Kurisyerlerin ortak duygularını dile getiren Taşçı şöyle dedi: “Günümüzde bir mesleğe sahip olmanın getirdiği ayrıcalıkları, imkânları ve insana verdiği özgüveni düşündüğümüzde; bugün sizlerin tanıklığında alacağımız belgenin anlamını daha da derinden hissetmekteyiz. Aldığımız belgenin yanında öğrendiğimiz bu meslek sayesinde ilk kalıcı eserimizi daha şimdiden bu okula kazandırmış bulunuyoruz. İnşaat sektöründe, belgeli ve sorumluluk taşıyan ara elemanların olacağı bu dönemde; bizlerin ilkler olduğumuzun bilincindeyiz. Ancak bu ayrıcalık ve avantajın anlam kazanması, aldığımız teknik bilgi, becerinin yanında iş ahlakı ve disiplinini meslek hayatımıza taşıdığımız sürece kalıcı olacaktır. Bu gerçeği de gördüğümüzü ve mesleğimizin temel ilkesi olarak yaşatacağımızı, siz değerli misafirlerimizin ve bizlere emek verenlerin huzurunda tüm arkadaşlarım adına söz veriyorum.”

2015 yılına kadar 2 milyon 500 bin TL kaynak aktarılacak olan “İlk İşim Okullarda Değişim” projesi ile 1.250 işsiz gencin meslek sahibi olması ve 50 köy okulunun da tuvaletlerinin yenilenmesi hedefleniyor.

“Giderken Sizden de Bir Şeyler Taşıyalım İstedik”

“İlk İşim Okullarda Değişim” projesi, şirket ve bayi çalışanları da dahil edilerek Kale Grubu markalarının ve çalışanlarının içinde olduğu 2009 Kale Grubu Sosyal Sorumluluk Projesi haline getirildi. “Giderken Sizden de Bir Şeyler Taşıyalım İstedik” sloganıyla başlatılan ek proje ile Kale Grubu bayi ve şirket çalışanlarından  da projeye kitap, oyuncak, kırtasiye malzemesi, giysi ve ayakkabı gibi yardımlarla katılması sağlandı. Kayseri’de gerçekleştirilen törenin ardından, Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay Proje kapsamında Kale Grubu ve bayi çalışanlarının gönderdiği kitap, oyuncak, kırtasiye malzemesi, giysi ve ayakkabı gibi yardımları köy okullarındaki ihtiyaç sahibi çocuklara dağıttı.