Kale Grubu 1 Milyar 50 Milyon Dolar Ciro Bekliyor



Kale Grubu İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, geçen yıl 895 milyon dolar olan cirolarını bu yıl 1 milyar 50 milyon dolara çıkaracaklarını belirterek, "Biz yüzde 17.2 büyüme öngördük. 38.4 milyon dolarlık yeni yatırım yapıyoruz. Ancak diğer üretici ülkelerle rekabet için hükümetin sektörel teşvik uygulaması şart" dedi.

Türkiye’nin en büyük 'seramik grubu' olan Kale Grubu bu yıl 1 milyar 50 milyon dolar ciro bekliyor. Geçen yıl Kale Grubu’nda başkanlık bayrağını devralan İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, dolar bazında 2008 sonunda yüzde 17.5 büyüme hedeflediklerini söyledi ve 2007 yılı brüt cirosunun 895 milyon dolar olduğunu, bunun da 214 milyon dolarının ihracattan sağlandığını açıkladı. Zeynep Bodur Okyay, "2007’de toplam 55 milyon dolarlık yatırım yaptık. 2008 yılında ise 1 milyar 50 milyon dolar ciro, 277 milyon dolar ihracat hedefledik ve 38 milyon 400 bin dolar yatırım planladık. Grubumuzda yaklaşık 5 bin çalışanımız var" dedi.

Kaleseramik fabrikalarının kurulu olduğu Çanakkale’nin Çan ilçesinde gelenekselleşen Seramik Bayramı’nın 51’incisi hafta sonu çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bu törende konuşan Kale Grubu ve İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türk sanayisinin artan rekabet ve azalan kârlılık sorunu yaşadığını söyledi ve şöyle devam etti: "Seramik sektörünün dünyada rekabet edebilirliğinin sağlanması ve korunması için 5084 Numaralı Kalkınmada Öncelikli İller Yasası yerine rekabet gücü yüksek sektörler için sektörel teşvik getirilmeli. Halen uygulanan elektrik ve istihdam desteği, enerji kullanımı yoğun seramik sektörünün bütününe uygulanmalı. Ayrıca, doğalgazın seramik sanayine ihracata yönelik üretim için özel fiyatla ve kullanım miktarına göre değişen kademeli fiyatla verilmesi sağlanmalı. Bu öneriler hayata geçirildiğinde seramik karo sektörü kullanamadığı atıl kapasiteyi kullanabilir ve 800 milyon dolarlık ihracat potansiyeli hayata geçer."

Demiryolu şart

Seramik sektöründeki diğer bir önemli unsurunda nakliye olduğuna işaret eden Okyay, yılda 15 milyon ton seramik hammaddesi ve bitmiş ürünün yurt içinde karayolları üzerinde dolaştığını, demiryolu ulaşımının yeterince kullanılamadığını ifade etti. Kaleseremik Fabrikalar Genel Müdürü Remzi Gula ise "4 milyon tonluk taşımamızın bugünkü petrol fiyatları ile karayoluyla yapılması mümkün değildir. Çan’a demiryolu yapımı şart" diye konuştu.

Kaleseramik fabrikalarının kurulu olduğu Çanakkale’nin Çan ilçesinde gelenekselleşen Seramik Bayramı hafta sonu çeşitli etkinliklerle kutlandı. Törenlere Süleyman Demirel’in yanı sıra Yıldırım Akbulut da katıldı.

Özak: Nükleer ihalesi eylülde yapılacak

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak enerji yatırımlarının devam ettiğini vurgulayarak "Nükleer enerji üzerinde durduğumuz bir konu ve Eylül, Ekim ayında nükleer santral ihalesi yapılacak. Bir veya birkaç nükleer santral gelebilir" dedi. Özak istikrarı korumanın oldukça önemli olduğunu dile getirerek "Zeynep hanımın söylediği sıkıntılar çözülür. Yeter ki istikrar devam etsin" diye konuştu.

Demirel: Teşvik sistemi yenilenmeli

9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türk sanayisinin pahalı enerji kullandığına işaret ederek, "Türk sanayisine bu kadar pahalı enerji verilmeye devam edilirse, rekabet gücünü kaybeder. Sanayisiz Türkiye düşünülemez" dedi. Demirel teşvik sisteminin sektöre ve kalkınmamış illere göre düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Demirel, "Eğer Çanakkale’ye teşvik vermezseniz, buradaki sanayiyi, teşvik alan yanındaki komşu il Tekirdağ’a kaydırırsınız. Teşvik mekanizmasının, bunun için mutlaka düzeltilmesi gerekmektedir. Bu konuda hükümetimiz gereğini yapmalıdır" diye konuştu.

Kale’nin yeni yatırımları

Kaledekor-Kaleplus: Bandırma’da 10 milyon dolar yatırımla kurulan fabrikada mutfak ve banyo üretimine başladı.

Kalevit-ROCA: Armatür pazarında faaliyet gösteriyor ve 300’den fazla marka içinde 6. sırada bulunuyor.

Kalemaden: Endüstriyel hammadde sektöründe yüzde 20’lik paya sahip Kalemaden, 25 milyon dolarlık ihracat hedefliyor.

Kalenakliyat: Ro-Ro yatırımı, Demiryolu Vagon yatırımı ve Kuru Yük Gemisi yatırımı gerçekleştirdi.

Kalekim: Bu yıl Rusya yatırımını tamamlayarak devreye alan Kalekim, gelecek yıl Birleşik Arap Emirlikleri’nde yatırım yapmayı planlıyor.

Kale Havacılık: Boeing, Airbus gibi sivil havacılık şirketlerine alt yapımcılık yapan Kale Havacılık, dünyanın en büyük savunma ve havacılık projesinden aldığı iş payını artırmayı hedefliyor.