Belediyeler, İstihdam Yaratır Umuduyla Nükleer Santral İstiyor



Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Okay Çakıroğlu, 6 bin kişilik istihdam yaratacağı beklentisi ile belediye başkanlarının, Ankara'da nükleer santral talebi ile temaslarda bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan işsizlik nedeniyle belediyeler, bugüne kadar korkulan ve hep karşı çıkılan nükleer santral projelerine sıcak bakmaya başladı. Nükleer santrallerin inşası için Sinop, Akkuyu-Mersin, Beyşehir-Seydişehir (Konya), Nallıhan-Beypazarı, Akçakoca-Ereğli, İğneada (Kırklareli), Kırıkkale-Nevşehir (Kızılırmak hattı) ve Trakya (Tekirdağ-Edirne) olmak üzere 8 bölge belirlenmişti. Ancak başka belediyeler de listeye girebilmek ve kendi bölgelerinde nükleer santral inşa edilebilmesi için ilgili kurumları ikna turuna başladı. Akkuyu'nun bağlı olduğu Büyükeceli Belediyesi ise, kendi bölgelerinde santral kurulması isteklerini başbakana kadar iletti. Sinop ve İğneada halkı ise, nükleer santral için belirlenen listede yer almaktan mutsuz.

İnşaatında 6 bin kişi çalışıyor
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu, çeşitli belediye başkanlarının Ankara'ya gelerek kendileri ile görüşmeler yaptığını belirtti. Çakıroğlu, belediye yetkililerinin kendi bölgelerinde nükleer santral kurulma isteklerini ilettiğini kaydederek “Bir nükleer santral inşaatında bazı dönemlerde 6 bin kişi çalışabiliyor. Santral işletmeye geçtikten sonra ise 1.000- 1.500 kişilik istihdam sağlanıyor” dedi.

Çakıroğlu, Türkiye'de nükleer santralde istihdam edilecek kalifiye elemanın bulunup bulunmadığı ile ilgili olarak, "Türkiye'de nükleer santralde çalışacak eleman yok demek doğru değildir, ancak bu elemanların organize olmadığı ve küskün olduğu doğrudur. Biz 31 ülkeye eleman veriyoruz" dedi. Çakıroğlu, nükleer santralde çalışacak personelin eğitimi için bir merkez oluşturulacağını belirterek bu merkezde 1.000-1.500 kişinin eğitilebileceğini belirtti. Çakıroğlu, nükleer santral projesinin en önemli ayaklarından birini halkı bilinçlendirme çalışmalarının oluşturacağını vurgulayarak bunun için hazırlık yapıldığını söyledi. Çakıroğlu, film ve broşürlerin yanı sıra bölgelere gönderilecek elemanlar vasıtasıyla nükleer santralın zararlı olmadığı mesajının halka verileceğini bildirdi.

Proje 2012'ye yetişecek
Çakıroğlu, projenin 2007 yılında inşasına başlanması durumunda 2012 yılında üretime geçebileceğini ve bu nedenle nükleer santral projesinde geç kalınmadığını vurguladı. Çakıroğlu, nükleer santralde üretilen 1 kWh elektriğin yatırım maliyetinin 1.000-1.800 dolar, işletme maliyetinin ise 1-1.5 cent arasında değiştiğini belirterek santralın tek bir ünitesinin ise 1-1.5 milyar dolara mal olduğunu ifade etti. Çakıroğlu, dünyada 450 güç reaktörü olduğunu ve gemilerdeki güç reaktörü sayısının ise 2.000 civarında olduğuna dikkat çekti.

'Zamanında dolduruşa geldik ama şimdi santrala karşı değiliz'
Geçmişte nükleer santral karşıtı birçok eyleme sahne olan Mersin-Akkuyu beldesinin bağlı olduğu Büyükeceli'nin Belediye Başkanı Kemal Güdül, santral kurulması isteklerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e, hem görüşerek hem de hazırladıkları raporla ilettiklerini bildirdi. Güdül, eskiden kendisinin de Akkuyu'da santral kurulmasına karşı olduğunu belirterek "Dolduruşa geldik ama şimdi zararlı olmadığını gördüğümüz için ben de halkım da santrale karşı değil" dedi.

Güdül, Sinop'a da nükleer santral kurulmasının düşünüldüğünü ifade ederek "Sinop'tan Akkuyu'ya nükleer karşıtları geliyor, eylem yapıyor. Oranın halkı bilinçli değil ama benim halkım artık bilinçli. Üstelik Akkuyu'da nükleer santral için gerekli altyapı da hazır" diye konuştu. Güdül, Başbakan Erdoğan'ın şubatta Mersin'e yaptığı ziyaret sırasında kendisine Akkuyu'da santral kurulmasının şart olduğuna dair bir dosya sunduğunu ifade etti.


Akkuyulular santral kurulmazsa araziyi işgale hazırlanıyor
Güdül, Büyükeceli Belediyesi sınırları içindeki toprağın yüzde 50'sinin nükleer santral projesine tahsis edildiğini belirterek yapılan kamulaştırma nedeniyle bölgenin turizme açılmadığını ifade etti. Kamulaştırılan arazilerin nükleer santral dışı bir amaçla kullanılamayacağını ve kullanılması durumunda vatandaşa itiraz ve toprağını geri alma hakkının doğacağını ifade eden Güdül, "Nükleer santral buraya kurulmazsa, buraları işgal edeceğiz" dedi. Güdül, daha önceden Akkuyu Santralı için ihaleye çıkıldığını ancak ihalenin Ecevit döneminde iptal edildiğini hatırlatarak proje kapsamındaki sulama barajının da iptal nedeniyle yapılmadığını bildirdi.

Güdül, bu nedenle bölgede tarımın da canlanamadığını ifade etti. Güdül, projenin Akkuyu'da gerçekleşmesi durumunda belediyeye para aktarılacağını ve bunun halka hizmet olarak geri döneceğini belirterek bölgenin inşa nedeniyle bir şantiye haline geleceğini ve bunun istihdama büyük katkısı olacağını vurguladı. Ak Parti Mersin Milletvekili Ali Er de nükleer santral kurulmasının doğru bir iş olacağını ve yöre halkının bu duruma hiçbir tepki göstermediğini ifade ederek bunun işsizliğe de önemli katkısı olacağını bildirdi.

Seydişehir Belediye Başkanı İbrahim Halıcı: Seydişehir karşı değil Beyşehir itiraz ediyor
Seydişehir Belediye Başkanı İbrahim Halıcı, nükleer santral için kendi bölgelerinin Seydişehir ile Beyşehir arasında bir bölge olarak aday gösterildiğini belirterek "Seydişehir ve sivil toplum örgütleri burada bir nükleer santral kurulmasına karşı değiller ancak komşu ilçemiz Beyşehir itiraz ediyor" diye konuştu. Halıcı, kendi bölgelerinin sıralamada 3'üncü ya da 4'üncü sırada yer aldığını belirterek "Nükleer santral için ilk etapta en az 2 bin, sistem oturduktan sonra ise 800 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Ayrıca gelişmiş ülke olmak için bundan kaçamayız" diye konuştu.

Akçakoca Belediye Başkanı Nazmi Çiloğlu: Akçakoca, nükleer santrale karşı değil
Nükleer santral için belirlenen 8 bölge içinde Akçakoca da yer alıyor. Akçakoca Belediye Başkanı Nazmi Çiloğlu, Akçakoca'da nükleer santral kurulacağının şu an için bir söylenti olduğunu belirterek "Henüz kapsamlı bir çalışma bu bölge için yapılmadı" dedi. Çiloğlu, nükleer santralın Akçakoca'da kurulmak istenmesi durumunda halkın bilinçlendirilmesi için kendilerinin çalışacağını belirterek Akçakoca'nın temelde nükleer santrale karşı olmadığını bildirdi.

Sinop'ta halk tepkili, belediye temkinli
Sinop Belediye Başkanvekili Deniz Yalçın ise, Sinop'ta şu anda halkın nükleer santrale tepkili olduğunu ifade ederek karşıt olanların seminerler düzenlediğini ve afişler ile tepki gösterdiğini bildirdi. Belediyenin şu anda tarafsız olduğunu vurgulayan Yalçın, nükleer santralle ilgili olarak teknik bilgiye ihtiyaçları bulunduğunu ifade etti.

İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık: Nükleer santral bir fabrika değil
İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık, bölgelerinin ormancılık ve balıkçılıkla geçindiğini belirterek, "Ben nükleer santralı bir fabrika gibi görmüyorum ki insanlarımı kurtarayım. Başkan olarak nükleer santrale karşıyım ve aynı zamanda da çevreciyim. Çevremi koruyarak bu milleti paralandırabiliyorsam ona varım. Ancak burada milli parklar var. Ormanlar dahi Dünya Bankası tarafından destekleniyor. Hükümet, 'İlla ki İğneada'ya yapacağım' derse bunun önüne ne kadar geçebilirsem o kadar geçebilirim. İğneada bence ikinci aşamada düşünülüyor. TAEK, bizden habersiz 2 ay önce geldi ve 2-3 gün çalışma yaptı" diye konuştu.

Nükleer Karşıtı Platform harekete geçti
Nükleer Karşıtı Platform, nükleer santral inşası için adı geçen bölgeler içinde yer alan Sinop, Akkuyu ve İğneada'da nükleer karşıtı etkinliklere başladı. Nükleer santral kurulmasını istemeyen platforma Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Tüketici Hakları Derneği ve meslek odaları gibi kuruluşlar üye. Platform etkinliklerine 18 Mart'ta Bursa'da başladı. 1 Eylül tarihine kadar Ankara, İğneada, Yumurtalık-Adana, Sinop ve Trabzon'da nükleer karşıtı bir dizi konferanslar düzenleyecek. 9-14 Mayıs tarihleri arasında ise Yunanistan'ın Rodos adasında Yunan, Türk, Bulgar ve Rumen nükleer karşıtlarının katılacağı Nükleer Karşıtı Şenlik düzenlenecek.