Muhtemelen değil. Öte yandan, biraz dikkatli bakıldığında, 21. yüzyılda, İtalya'nın çağdaş dünyanın meşhur mimarlarını konuk etmeye başladığı görülebilir.
İtalya deyince, Colosseum'dan Pantheon'a kadar, mimarlık tarihinin köşe taşları gelir akla. Haklı olarak İtalya'nın, mimarlık için yeri başkadır.
Ancak, bu kıymet, daha çok geçtiğimiz yüzyılların İtalya'sında yapılmış ürünlerden kaynaklanıyor. Ya yeni yüzyıl?
Roma'nın tarihi merkezinde açılan bir yapı, yeni bir sayfayı simgeliyor olabilir. Mussolini yıllarından beri, tarihi merkezde açılan bu ilk modern yapı, Richard Meier'e ait. Öte yandan, Hollanda'dan Rem Kollhaas, Londra'dan Zaha Hadid gibi mimarların bir süredir İtalya'ya ayaklarının alışmış olduğu biliniyor.
İmparator Sezar Augustus'un savaş zaferleri vesilesiyle yaptırdığı Barış Sunağının çevreleyen Ara Pacis Müzesi, temiz, sade uslübü ve geometrisi ile geçmiş ile şimdiki zaman arasındaki gerilimi ifade eden bir yapı.
Çin ya da Dubai'deki gibi bir patlamadan söz edilemiyor olsa da, Sicilya'ya dünyanın en uzun köprüsünün planlanması, Pei Cobb Freed'in İtalya'nın ilk "yeşil" gökdelenini tasarlamış olması gibi veriler önemli görünüyor.
Önümüzdeki yıllarda İtalya'ya yapılması planlanan başka bir dizi yapıya bakınca, İtalya'nın mimarlık ortamında, daha çok ticari kaygılardan da doğsa, büyük oranda yabancı mimarların eseri de olsa bir hareketliliğin sezilmemesi mümkün değil.
Her ne kadar ilgili hareketlilik, Floransa'da bile olsa, Rönesans'tan sayılamıyorsa da.
Meier'in Ara Pacis'i.
Fiera Milano'nun en ilgi çekici yapılarından biri, Massimiliano Fuksas tarafından 2005 yılında tasarlandı. 350000 metrekarelik bir alanı kaplayan komplekste, 8 etkinlik salonunun yanı sıra restoranlar ve barlar da bulunuyor. Fiera Milano'nun master planını, Daniel Libeskind tasarladı.
İlk ulusal modern sanat müzesi, Zaha Hadid ve Patrick Schumacher tarafından tasarlanacak ve MAXXI adıyla anılıyor. M ve A, Museum of Art'ı temsil ederken XXI de Roma rakamlarıyla 21. yüzyıl'ı temsil ediyor.
Monte Angelo metro çıkışı, form ile işlev arasında ilginç bir bağıntı kuruyor. Future Systems'ın Anish Kapour ile ortaklaşa gerçekleştirdiği proje 2008'de gerçekleştirilecek.
Cenova Ticaret Fuarı için tasarlanmış olan B Pavyonu 2007 bitecek. Cenova Bot Şovuna ev sahipliği yapacak olan yapı, Jean Nouvel'in son harikası.
Zaha Hadid, Arata Isozaki, Daniel Libeskind ve Pier Paolo Maggiora'nın teker teker yapılarını tasarladığı Fiera di Milano'nun 2014'te bitmesi bekleniyor.
Lombardi'nin genel müdürlük yapısı, Milano'da İtalya'nın ilk "yeşil" gökdeleni olacak.
Luisa Fontana tarafından tasarlanmış olan Merkez Parkı Sıfır-Enerji Kompleksi, İtalya'nın bio-klimatik ilk konut kompleksi.
Dünyanın en uzun köprüsünün Sicilya'yı İtalya anakarasına bağlaması umuluyor. Impreglio tarafından inşa edilecek yapı, eğer biterse yaklaşık 5 milyar dolar tutarında olacak.
Floransa'nın yeni tren istasyonu ise, Norman Foster tarafından tasarlanıyor.