İstanbul Kadıköy’ün kalbi rıhtıma yapılması planlanan dev cami için onay verilmesi ve projenin bölgede ‘selatin’ ya da ‘ulu’ nitelikte bir cami bulunmamasıyla gerekçelendirilmesi tepki çekti.
Uzmanlar, Diyanet ve İstanbul Müftülüğü'nün talebi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kadıköy rıhtım bölgesinde 34 bin metrekarelik araziyi ibadet alanına alarak cami yapılmasına onay vermesinin 'siyasal simge' amacı taşıdığını belirterek, projeye tepki gösterdi. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, ''Siyasal simge olarak yapılmak isteniyor'' ifadelerini kullandı.
'Bu tartışmalar ilk değil'
Birgün Gazetesi'nden Hazal Yüksel'in haberine göre, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, yapılması planlanan cami projesinin bölgedeki bir ihtiyaç sonucu ortaya çıkmadığını ifade etti.
Kahraman, ''Rıhtım’da yapılmak istenen cami projesinin ihtiyaç doğrultusunda olup olmadığı kısmı çok önemli. Kadıköy Rıhtım'da hali hazırda anıt eser olarak da tescilli olan tarihi bir cami zaten var. Sosyal donatılar bir ihtiyaç doğrultusunda yapılır. Ancak burada simgesel bir anlam taşıması istenen bir cami yapılmak isteniyor. Taksim ve Çamlıca’da da aynı tartışmalar yaşandı. Burada ihtiyaçlar doğrultusunda değil, siyasal simge olarak yerleştirilmek istenen bir camiden bahsediyoruz'' diye konuştu.
Kanuna aykırılık var
Projeye ilişkin yetkili kurumlara gerekli başvuruları yapacaklarını belirten Kahraman şöyle devam etti: ''Bu konuya ilişkin bir çalışma başlatacağız. Planlar yeni askıya çıktı, ancak projede kıyı kanununa ayrıkırılıktan tutun, pek çok konuda hukuki olarak da karşı argümanlar üretilebilir durumda.''