Karadeniz İsyandadır Platformu ile Artvin Çevre Platformu, Artvin’in Kafkasör Yaylası’nda 17-24 Ağustos’ta ekoloji kampı düzenliyor. HES’lerin, maden ocakları ile termik santralların çevreye verdiği zararlara dikkat çekmek amacıyla düzenlenen kampın öncelikli hedefi, maden araması sırasında ilk etapta kesilecek 52 bin ağacı kurtarmak.
Paneller, forumlar ve söyleşilerin yapılacağı kampta sanayileşme ile birlikte son dönemde ülkemizde yaşanan çevre sorunlarını tartışılacak. Aktivistler, bilim insanları ile Genya ve Cerattepe bölgesindeki maden sahalarını inceleyecek.
Radikal'in haberine göre, Karadeniz İsyandadır Platformu aktivistlerinden Hatice Hacısalihoğlu Genya Ormanları’nın Avrupa’nın el değmemiş ormanlarından olduğunu ve bitki çeşitliğiyle ‘dünyanın doğal 100 ormanı’ndan biri kabul edildiğini söyleyerek şöyle konuştu:
“Daha önce bölgede yapılan barajlar ve HES’ler ormanların büyük oranda tahrip olmasına neden oldu. Şimdi ise maden ocakları Genya Ormanları için büyük bir tehdit oluşturuyor. Maden firmaları, maden ocaklarının hiçbir şekilde Artvin’in doğasını bozmayacağını iddia ediyor. Ancak Artvin, dağların eteğinde kurulan bir şehir olduğu için bölgede yapılacak ağaç kesimi sel ve heyelanlara neden olacak. Ayrıca siyanür havuzları şehrin içme suyunu büyük oranda kirletecek. Biz Karadeniz İsyandadır Platformu ile Artvin Çevre Platformu olarak Genya Ormanları’ndaki maden tehdidine dikkat çekmek için ekoloji kampını Artvin’de yapmayı planlıyoruz.”
‘52 bin ağaç kesilecek’
Yeşil Artvin Derneği Avukatı Bedrettin Dalan ise bölgede madencilik faaliyeti yapmak isteyen 325 firmaya ruhsat verildiğini anlattı: “Bu firmaların şu anda 11’i aktif olarak madencilik faaliyeti yapıyor. En son Özaltın İnşaat Firması maden arama ruhsatı için ÇED olumlu raporu aldı. ÇED olumlu raporunda sadece maden (varlığı) arama sırasında 52 bin ağacın kesileceği yazıyor. Maden arama için 52 bin ağaç kesilecekse maden çıkarmada milyonlarca ağaç kesilecek. Biz Yeşil Artvin Derneği olarak bu karara karşı hukuki itirazımızı yapacağız.”