Kadın Mimarların Tasarladığı Camide Emzirme Odası da Var Çocuk Parkı da



Adana'da Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan ve ismini Ramazanoğlu Beyliği'nden alan caminin 4 mimarı da kadın. 2006 yılı Ekim ayında inşaatına başlanan ve yapımı devam eden Ramazanoğlu Camii'nin projesini Mimar Hatice Yıldırım, Gül Aydın, Selma Uçar Dalgıntekin ve Esen Saraç Ümit yaptı. Camide bayanlar için emzirme odası, şadırvan, özürlü ve yaşlılar için 2 asansör, kitap okuma salonları ve duş almak için banyolar bulunuyor. Cami Süleymaniye Camii esas alınarak tasarlanmış.

Projenin mimarlarından Adana Diyanet Vakfı İl Yönetim Kurulu üyesi Selma Dalgıntekin, camilerde kadınlar için yeterli alan oluşturulmadığına dikkat çekti. Ayrılan yerlerin de göstermelik olduğunu vurgulayan Dalgıntekin, "Bayanlar rahat ibadet edemiyor. Abdest alacak yerleri yok. Camilerde çocuklarını bırakabilecekleri yerler, eşya koyabilecekleri dolap bile bulunmuyor. Yeni yapılan camilerde, bayan, yaşlı ve özürlüler de düşünülmeli." diyor. Ramazanoğlu Caminde bayanlar için ayrı giriş yeri yaptıklarını anlatan Dalgıntekin, "Bayanların da ihtiyacını düşünerek ayrı şadırvan, daha büyük ibadet alanı, bebek emzirme odası, duş odaları gibi mekanlar düşündük. Özürlü ve yaşlılarımızı da unutmayarak onlar için de asansör yaptık. Engelli rampaları oluşturduk. Cami; tiyatro, konferans, alışveriş ve Kur'an kursu gibi ihtiyaçlara da cevap verecek." ifadesini kullanıyor.

2006 yılı Ekim ayında inşaatına başlanan caminin, 2007 birim fiyatlarına göre maliyeti 10 milyon TL olarak hesaplanmış. Arsa büyüklüğü 7 bin 70 metre olan caminin bina oturumu ise 3 bin 500 metreden oluşuyor. Şimdiye kadar büyük bir bağış olmadığı için henüz tamamlanamayan cami için Adana genelindeki camilerden bağış toplanıyor.

Namaz kılınacak alanın altında 3 katlı bodrum mevcut. En alt bodrum 3 bin 500 metrekarelik otopark. Bir üst bodrumda ise 3 bin 500 metrenin bin 550 metresi market olarak düşünülmüş. Aynı katta 9 işyeri bulunacak. 20 metre ile 100 metre arasında değişen büyüklüklerdeki işyerlerinde vatandaşın taleplerine cevap verecek sektörler yer alacak. Marketlerin ve işyerlerinin bulunduğu katta erkekler ve bayanlar için ayrı şadırvanlar ve lavabolar var projede. Ayrıca hem bayanlar hem de erkekler için duş alanları da oluşturulmuş. Bayanlar için çocuk emzirme odası da ihmal edilmemiş. Özürlüler için WC ve özürlü rampaları da engelliler için projeye konulmuş. Camide sosyal ve kültürel etkinlikler için bin metrelik bir salon planlanmış. 3. kattaki bodrumda ise 3 derslikli 300 metrekarelik Kur'an kursu ve 500 metrelik bir alanda Çukurova Müftülüğü hizmet binası olacak. Aynı katta okuma salonu ve kütüphane de bulunuyor.

Cami etrafından çocuk oyun alanları da hazırlanacak. Kapalı alanda 3 bin kişi namaz kılabilecek. Avlular da dahil edildiğinde alan 10 bin kişilik cemaate hizmet verebilecek. 2 minarenin yapımını hayırsever iki işadamı üstlenmiş.

Caminin yapımı için uzun süredir çaba sarf eden Adana Eski Müftüsü Mehmet Barış, şimdiye kadar malzeme bağışları, demir, hazır beton ve tuğla gibi aynî ve nakdî yardımlarla gerçekleşen yatırımın 3 milyon TL'yi geçtiğini anlatıyor. Barış, caminin yapımının devam ettiğini belirterek hayırseverlerin yardımına ihtiyaç duyduklarını aktarıyor. Caminin adının Adana'yı kuran Ramazanoğulları'ndan geldiğini belirterek, "İnsan ola ki bıraka eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser." sözünü hatırlatıyor. İbadethanenin tamamlanması için 7 milyon lira gibi bir kaynağa ihtiyaç olduğunu vurgulayan Barış, bağışta bulunmak isteyen vatandaşların yardımlarını Vakıfbank Abidinpaşa Şubesi 2040904 numaralı hesaba yapabileceklerini aktarıyor.

***

Bayanların rahat ibadet edeceği ortamlar hazırlamalıyız

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Er, camilerin, Adana'da yapımı devam eden Ramazanoğlu Camii gibi, kadın, erkek, yaşlı ve özürlü insanların ihtiyacını karşılaması gerektiğine dikkat çekti. İbadetlerin sadece erkeklere farz kılınmadığını hatırlatan Er, "Dinimiz bayanlardan da ibadet istiyor, özürlü kardeşlerimizden de. Öyleyse onların da ihtiyaçlarına göre alanlar oluşturmalıyız. Biz Diyanet olarak cami yapımına proje desteği veriyoruz. Özellikle bayanların ve özürlülerin rahat bir şekilde ibadet edebileceği ortamların hazırlanmasını talep ediyoruz." ifadesini kullandı. Adana'yı ziyaretinde bayanlar için abdest alma yerini gördüğünü anlatan İzzet Er, "Bayanlar abdest alırken yanında varsa çocuğu nereye bırakacağını düşündük. Arkadaşlar daha sonra abdest alma yerine çocukların da zaman geçirebileceği alanları projeye ekledi." ifadesini kullandı.