25 yıl öncesine kadar kimsenin bilmediği küçük bir balıkçı köyü olan ve Akyaka Mahallesi, Kadın Azmağı'na gerçekleştirilen tekne gezileriyle cazibe merkezi oldu. Farklı hayvan türleri, bitki yapısının çeşitliliği ve berrak akan suyu ile doğal bir akvaryumu andıran Kadın Azmağı'nı son 5 yılda yaklaşık 1 milyonun üzerinde yerli ve yabancı turist gezdi.
Birçok yan kolu bulunan azmakta, yetişen tatlı su bitkilerinin bazılarının boyları 4- 5 metreyi buluyor. DHA'nın haberine göre, bu doğa cennetinin yerli ve yabancı turistlerin akınına uğraması azmak çevresinde de zaman içinde çok sayıda restoranın açılmasına neden oldu. Bu durum doğa dostlarının tepkisini çekti.
Yasal koruma statüsü kazandırılması istendi
Akyaka Yerel Yönetim Platformu üyeleri 2012 Kasım ayında, 'Azmak'ta Doğal Yaşam Yok Olmasın' konulu bir sempozyum düzenledi. Sempozyumda, azmakların Kıyı Kanunu Yönetmeliği'nde nehir statüsünde sayılmadığı için kanunun koruması dışında kaldığı ve bu nedenle yapılaşmaya engel olunamadığı vurgulanıp, imza toplandı.
60 imzalı toplu dilekçeyle, 21 Mart 2013'te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurularak bu durumun düzeltilmesi istendi. Son olarak gelişmeleri öğrenmek üzere bu sene 9 Eylül 'de Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) üzerinden yeni bir dilekçe veren Akyaka Yerel Yönetim Platformu üyesi Alp Serdar Denktaş, gelen cevapta Kadın Azmağı ve Akçapınar Azmağı'nın koruma altına alındığının belirtilmesiyle büyük sevinç yaşadı.
Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü Harita ve Emlak Dairesi Başkanlığı'ndan gelen cevapta şu ifadelere yer verildi: "Muğla İli, Ula İlçesi sınırları içerisinde yer alan, Kadın Azmağı ve Akçapınar Azmağı kıyı kesimine ait kıyı kenar çizgilerinin bir kısmı 28.08.1986 tarihinde bir kısmı da 26.06.2013 tarihinde onaylanmış olup, söz konusu alanda kıyı özelliği gösteren kumluk, çakıllık, kayalık, taşlık, sazlık, bataklık benzeri alanlar kıyıda kalacak şekilde sınırlanmıştır. Dolayısıyla, Kadın Azmağı ve Akçapınar Azmağı kıyı kesimi, kıyı kenar çizgisi tespitleri ile 3621 Sayılı Kıyı Kanunu uyarınca koruma altına alınmış olup, bu alanlara yönelik olarak ayrıca bir yönetmelik değişikliğine gerek duyulmamaktadır."
"Hepimiz üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli"
Denktaş, Bakanlıktan gelen cevabı görünce önce şaşırdığını ardından büyük bir mutluluk yaşadığını belirterek, "Artık azmak kenarında ve içinde yaşayan canlıların yaşam alanlarını işgal eden restoran, otel, kafe, otomobil ve günübirlikçilerin müdahaleleri bu kanun kapsamında yeniden değerlendirilmeli. Kanuna aykırı uygulamalara son verilmelidir. Özel Çevre Koruma Bölgesinde yer alan Akyaka'da Özel Çevre Koruma Kurulu kuralları ve Kıyı Kanunu etkin uygulanmalıdır. Azmak'ta doğal yaşamın korunması için hepimiz üzerimize düşen yurttaş sorumluluğunu yerine getirmeli ve işgalcilere prim vermemeliyiz. Başka Kadın Azmağı yok" dedi.