Kadıköy'ün Asırlık Dükkanlarından Biri Daha Kapanıyor!



Hürriyet'in haberine göre, Hüsnü Yadigar "20 yıldır çalışıyorum burada. Hem, ekmek kapımız hem evimiz oldu. Mülk sahibimiz olan Ermeni Kilisesi Vakfı, tahliye davasını açmıştı ve kazandı. 15 bin liralık kira, vergi ve stopaj gideri ile 37,5 bin liraya çıkıyor. Bu çok yüksek bir rakam, bir kuruyemişçinin ödeyebileceği bir para değil. Ayrıca 750 bin lira da hava parası talep ediliyor. Şimdi, dükkanın sahibi Necdet Kaplan, ilgililer ile görüşme yapıyor. Biz kalmak istiyoruz. Eğer, istenen kira aşağı çekilebilirse kalınır. Ancak, kira düşmezse kapatacak" şeklinde konuştu. Yadigar, kendilerine tanınan sürenin 31 Mart'ta sona ereceğini kaydetti.

Tahliye davasını kaybetti

Kadıköy Kent Dayanışması’nın Facebook hesabından yapılan açıklamaya göre, Kadıköy Çarşı’daki dükkanın kirası, son zam ile 15 bin liradan 30 bin liraya çıkmış. Bu kirayı karşılayamayacaklarını belirten dükkan sahipleri itiraz etmiş, ancak dava mal sahibi lehine sonuçlanmış.

10 yılını dolduran kiracılar

Kadıköy Kent Dayanışması’nın açıklamasında şöyle denildi: "2014’te yürürlüğe giren Borçlar Kanunu’nun 347. maddesi, ev ya da işyerinde 10 yılını dolduran kiracıların gerekçesiz çıkarılabilmesine imkân sağlıyor. Kira rantı artışından yararlanmak isteyen mal sahiplerine kolaylık sağlayan kanun yardımıyla, pek çok kiracı yerinden ediliyor.

Benzer bir akıbeti daha önce Beşiktaş’taki en eski dükkanlardan Pando Kaymak ve Beyoğlu’ndaki Kelebek Korse de yaşamıştı. Kentin hafızasının en önemli parçalarından bu mekanları korumak için herhangi bir adım atılmıyor.

Bize de Kelebek Korse'ye yaptıklarını yapıyorlar

'Beşiktaş’taki kaymakçıya, Beyoğlu’ndaki Kelebek Korse’ye ne yaptılarsa bize de aynısını yapıyorlar' diyen dükkan sahipleri 1960’lardan bu yana Kadıköy Çarşı’da varlığını sürdüren dükkanı, mart sonu itibariyle kapatmak zorunda olduklarını söyledi."

Kent Dayanışması’nın açıklaması şöyle devam etti: “Yılların dükkanları yeni moda yeme içme mekanlarına dönüşüyor. Ticari işletmeler tektipleşiyor. Kentsel kültürel hafızamızın değerleri yok oluyor. Yaşam alanlarımızı, kentsel değerlerimizi hiçe sayan Borçlar Kanunu değiştirilsin, mahalle esnafı yerinde kalsın. Semt dokusunu bozan rantsal dönüşüm durdurulsun.”