Kadıköy Belediyesi, Kadıköy’ün tarihi ve kültürel değerini koruyacak önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. Balıkçıları, antikacıları, eski kitapçıları, küçük nostaljik dükkanları, kilise ve camii gibi anıtsal yapılarıyla Kadıköy’ün renkli dokularından olan Kadıköy Tarihi Çarşısı’nın Canlandırma Projesi’ni törenle başlatıyor.
Kadıköy de 18.yy’dan itibaren Türk ve Rum halklarının renkli ortak yaşamalarıyla şekillenmiş, 19.yy’da Ermenilerin de katılımı ile konut ve ticaret merkezi haline dönüştürülmüş, Osmanlı İmparatorluğu’nun da özgün mimari eserleriyle süslenmiş olan Tarihi Çarşı, günümüzde ekonomik, fiziksel ve tarihi değerlerini kaybetmeye başlamıştı. Tarihi Çarşı’ya “yeniden hayat vermeyi” ve özellikli ayrıcalıklı kimliğini canlandırmayı amaçlayan , projeye start Tellalzade Sokak’ta veriliyor.
Kadıköy Belediyesi’nin ÇEKÜL Vakfı ile ortak yürüttüğü proje hazırlık çalışmaları bir yıldır devam ediyordu. Proje kapsamında tarihi çarşı alt ve üst yapısı ile yenilenip, 125’i tarihi yaklaşık 400 binasının restorasyon ile elden geçirilmesi, sokaklarına antikacılar, balıkçılar, kitapçılar sokağı gibi yeni imaj ve temaların kazandırılması hedefleniyor. Camii ve kilise meydanlarının yeniden düzenleneceği, sokaklar arasında canlandırma koridorlarının yaratılacağı, görme engelliler için kaldırımlara takip izi uygulamasının yapılacağı projede, Marshall firması binaların cephe boyamaları konusunda eğitim programı başlatacak. Proje kapsamında Çarşı’daki tüm binalar yeniden belirlenecek renklere göre boyanacak.
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Çekül Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen ve boya sponsoru Marshall Genel Müdürü Feridun Uzunyol ile semt sakinlerinin katılacağı törenle Tellalzade Sokak’ta ilk boya uygulamasını yapacak.