İstanbul'da önceki gece yağan ve birkaç saat süren sağanak yağmur nedeniyle Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye, Bağcılar ve Beşiktaş'ta ev ile işyerleri su altında kaldı. Zarar bir trilyon
Kentte önceki gece başlayan şiddetli yağış, felakete yol açtı. Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye, Bağcılar ve Beşiktaş'taki ev ve işyerlerini su bastı. Önceki gün, şiddetli rüzgârın ardından saat 02.00'de başlayan yağmur, kent genelinde etkili oldu. Sokak ve caddelerde biriken sular ile bazı derelerin taşması sonucu, başta Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye, Bağcılar ve Beşiktaş olmak üzere Maltepe, Beykoz, Kartal, Gaziosmanpaşa, Avcılar, Bayrampaşa ve Şişli'deki çok sayıdaki ev ve işyeri sular altında kaldı.
Kurbağalıdere taştı
Şiddetli yağış, Kadıköy Yenisahra'daki Kurbağalıdere'nin taşmasına neden oldu. Yıldırım Beyazıt ve İstanbul caddelerini su bastı, dere üzerindeki köprü kısmen çöktü. Bazı otomobiller selde sürüklendi, bir araç köprü kenarına devrildi.
Dere kenarındaki ev ve işyerlerinin tamamı da su altında kaldı. Evlerinin üst katlarında
mahsur kalan vatandaşlar, itfaiye ekipleri tarafından bot ve merdivenli araçlar yardımıyla kurtarılırken, sular da motopomplarla tahliye edildi. Yıldırım Beyazıt Caddesi Kirazlı Sokak'taki bir ahırda mahsur kalan 10 at kurtarılırken, bazı büyük ve küçükbaş hayvanlar akıntıda kayboldu. Yenisahra Spor Kulübü binasının duvarları sel nedeniyle yıkıldı. Tesis tamamen sular altında kaldı.
Vatandaşlar ekipleri tartakladı
Ev ve işyerlerinde büyük çapta maddi hasar meydana gelirken, bazı gecekonduların sahipleri, yağış ve sel nedeniyle binalarının
zemininde kayma meydana geldiğini ileri sürdü. Olayın ardından kurtarma ve ev boşaltma çalışmalarına kendi çabalarıyla başlayan vatandaşlar, yetkililerden gün boyunca yardım bekledi. Belediye ekiplerinin
ev boşaltma çalışmalarına katılmaması tepki çekerken, olay yerine gelen kriz masası ekipleri vatandaşlar tarafından tartaklandı.
Yağışlar bugün sürecek
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, olağanüstü bir durumun yaşandığını söyledi. 1989' dan bugüne kadar bu şiddette bir yağışın meydana gelmediğini ifade eden Öztürk, şunları söyledi: "Kurbağalıdere köprülerin üzerinden akınca önlem alamadık. 20'yi aşkın ev hasar aldı, otomobiller sürüklendi. Hasar en az 1 trilyon lira."
Bahçelievler Kocasinan'da da istinat duvarının çökmesi sonucu park halindeki 3 otomobilde maddi hasar oluştu. İstanbul'daki yağış, çok sayıda maddi hasarlı trafik kazasına da neden oldu.
Şiddetli sel riskinin atlatıldığını açıklayan
İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, "631 ihbar geldi. 324 şikâyet giderildi" dedi. Eroğlu, imar planlarında da derelerin taşma noktasına kadar olan yerlerin yeşil alana dönüştürülmesi gerektiğini kaydetti. İSKİ Şebekeler Daire Başkanı Faik Özcan ise, selin yağmur suyu kanallarının olmamasından kaynaklandığını açıkladı.
Meteoroloji yetkilileri, sağanak yağışın bugün de devam edeceğini bildirdi.
Anadolu da zarar gördü
Diyarbakır'ın Karadiken Köyü'nde fındık işçilerinin yağmur sırasında barındığı çadıra yıldırım düştü. Mehmet Özdemir öldü, Hacı Kurt ve Necla Gök ağır yaralandı.
Düzce'de bir işyerine yıldırım düştü, çıkan yangında 30 milyarlık hasar meydana geldi. Akçakoca Melenağzı Köyü'nde fırtına nedeniyle devrilen ağaçlar yolu kapadı.
Bolu'da Karaçayır, Sağlık, Tabaklar ve Karamanlı mahallelerinde birçok ev ve işyerini su bastı.
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde altyapı çok büyük zarar gördü. 200 evi su bastı, 60 ton mazot sele karıştı, 70 milyarlık zarar var.
Ardahan'ın Çıldır ilçesinde yağan dolu, ekili alanların yüzde 40'ında büyük hasara yol açtı.