Kadifekale’de İkinci Büyük Adım



Kadifekale’deki heyelan bölgesinde yer alan 1500’ün üzerindeki konutu yıkarak ortaya çıkan alanda ağaçlandırma çalışmaları başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Agora ile Kadifekale arasındaki aksta yer alan ve toprak altında bulunan Roma Antik Tiyatrosu’nu gün ışığına çıkarmak amacıyla düşünülen kamulaştırma için de demokratik bir yöntem uyguladı. Tiyatro’ya yönelik çalışmalar öncesinde kazı alanında oturan vatandaşlarla bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bölgede yapılması düşünülen kamulaştırma ile ilgili görüş alışverişinde bulundu.  

1. Derecede Arkeolojik Sit Alanı ilan edilen bölgedeki taşınmaz sahipleriyle Fuar 4 No’lu Holde  bir toplantı yapan Başkan Aziz Kocaoğlu, Antik Tiyatro’nun ortaya çıkarılması için kamulaştırma yapılması gerektiğini, bu konuda son kararı yine vatandaşların vereceğini söyledi.



İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Rıza Gülerman ve Emlak Yönetimi Dairesi Başkanı Selçuk Savcı ile birlikte vatandaşlardan gelen sorulara yanıt veren Başkan Kocaoğlu, evini satmak ve yeni ev almak isteyenlerin Uzundere Toplu Konut Alanı’nda Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan 1594 konuttan birini tercih etme imkanına sahip olacaklarını bildirdi. Evlerin değerlerinin Büyükşehir Belediyesi tarafından tespit edildiğini ve önümüzdeki haftadan itibaren tek tek vatandaşları çağırıp bilgilendireceklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “İsterseniz evinizin kamulaştırma bedelini bizden alır, istediğinizi yaparsınız. İsterseniz de Uzundere’deki konutlardan alırsınız. Eğer aldığınız para Uzundere’deki konutların parasını karşılamıyorsa, 15 yıl vade yapıyoruz. Ya da ‘biz burada oturmak istiyoruz. Evlerimizin yıkılmasını istemiyoruz’ diyebilirsiniz. Bu konuda karar sizin. Biz de sizlerin isteği doğrultusunda ve yasalar çerçevesinde yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.



Vatandaşlara, İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2004 yılında  1. Derecede Arkeolojik Sit Alanı ilan edilen bölgede oturduklarını da hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti:

“Roma Antik Tiyatrosu’nun kazı alanında oturuyorsunuz. Burası er geç,  ama 10 yıl sonra,  ama 30 yıl sonra ya Belediye ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından boşaltılıp kaldırılacak. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak, yönetim anlayışımız gereği, kent dönüşümlerinde insanları doğduğu,  yaşadığı mekanlardan ayırmıyoruz. Ancak burası tarihi bir mekan olduğu için böyle olmak durumunda. Buraya kesinlikle yeni konutlar yapılmayacak. Kadifakele heyelan bölgesinde de boşaltılan 42 hektarlık alanda rekreasyon alanı oluşturuyoruz. Ağaç dikimleri başladı. Amacımız kimseyi mağdur etmemek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.”



Antik tiyatro 16 bin kişilik

Agora ile Kadifekale arasında yer alan Roma Antik Tiyatrosu kazı alanı,  Kadifekale ile Kubilay mahalleleri arasındaki 12 bin metrekarelik alandan oluşuyor. Bu bölgede, kamulaştırılması planlanan 200 bina ve 164 arsa yer alıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent dönüşümü için TOKİ’den satın aldığı ve hala elinde bulunan 1594 adet konutu 75, 95 ve 120 metrekarelik daire seçenekleriyle istemeleri halinde bu bölgede oturan vatandaşların satışına sunacak.

Kadifekale eteklerindeki antik tiyatro ile ilgili en ayrıntılı bilgi, 1917 – 1918 yıllarında Otto Berg ve Otto Walter’ın araştırmaları ile hazırladığı plan ve kesitlerde bulunuyor. 16 bin kişi kapasiteli olduğu düşünülen tiyatronun kalıntılarının Roma dönemi özellikleri taşıdığı ve bu bilgiyi pek çok araştırmacının ilettiği de biliniyor.

Eski kaynaklarda, Erken Hıristiyanlık döneminde yani Roma İmparatorluğu’nun paganizm döneminde İzmirli St. Polycarp’ın bu tiyatroda öldürüldüğü ve tiyatronun tarihin trajik sahnelerine şahitlik ettiği öne sürülüyor.