Kaç Milyon Çınar Ağacı Katlettiğinizi Açıklayın!



Yusuf Yavuz'un haberine göre, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde Bakanlığının düzenlediği etkinlikte, bu yılı Türkiye Çınar Yılı ilan ettiklerini belirterek, "Osman Gazi'nin özellikle çınar ağacıyla olan bu ilişkisi dolayısıyla Edirne'den başlayarak Kırklareli, Tekirdağ, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Kütahya, Bilecik, Eskişehir ve Afyonkarahisar olmak üzere 10'ar biner çınar dikilecek.

Daha sonra İstanbul'a da 100 bin çınar ağacı dikilecek. Böylelikle bu yıl 200 bin çınar ağacını dikeceğiz" dedi. Eroğlu’nun bu sözlerine tepki gösteren Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu ise, “Bakan Eroğlu’nu ağaç popülizmiyle halkı oyalamaktan vazgeçmeye davet ediyoruz. Çınar, adı Anadolu’yla anılan bir ağaçtı. Türkiye’nin bütün derelerinde, vadilerinde HES ve baraj projeleriyle katledilen binlerce çınar ağacını görmezden gelerek fütursuzca ulu çınarların fidanlarına sarılmalarını büyük bir pişkinlik olarak görüyor ve kamuoyu önünde kınıyoruz” açıklamasında bulundu.

Erdoğan: ‘200 bin çınar ağacı dikim projesi başlatıyoruz’

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü, 22 Mart Dünya Su Günü ve 23 Mart Dünya Meteoroloji Günleri ile Nevruz Bayramı’nı İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlediği etkinlikle kutladı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, 2016’nın Türkiye’de ‘Çınar Yılı’ ilan edildiği açıklandı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nevruzun tabiata duyulan sevgi ve hoşgörünün ortak simgesi olduğuna işaret ederek, “Bu programla 5 bin köye, 5 bin gelir getirici orman kurulması ve 200 bin çınar ağacı dikim eylem projesini Nevruz Bayramı'nda başlatıyoruz. Bu çalışmaların da hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

‘Dün Gezi'de, ODTÜ’de, bugün Artvin'de ağaç bahanesiyle kaos başlatmak istemişlerdi’

Konuşmasında gündemdeki terör olaylarına da değinen Erdoğan, 3,5 milyar fidanı toprakla buluşturduklarını belirterek Cumhuriyet tarihinin en büyük milli ağaçlandırma seferberliğini başarıyla sürdürdüklerini öne sürerek, “Buradan bir takım çevreler ısrarla bizi, ağaç düşmanlığıyla ve yeşil düşmanlığıyla itham edebiliyorlar. Dün İstanbul Gezi Parkı'nda, Ankara ODTÜ alanında ağaç bahanesiyle kaos başlatmak istemişlerdi.

Bugün Artvin'de, başka yerlerde aynı niyetle uğraşmaya devam ediyorlar. Halbuki ağaçlandırma alanında Türkiye'nin elde ettiği başarı ortadadır. Dünyanın takdirini kazanan çalışmalar maalesef bizdeki gönülleri mühürlenmiş bazı çevrelerce görülmek istenmiyor” dedi.

‘Osman Gazi’nin bağrından çıkıp alemi kaplayan o ulu çınar’

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın başlattığı Çınar Ağacı Dikim Eylem Projesi sadece bir ağaç dikimi değil, aynı zamanda bir medeniyetin ihyası projesi olduğuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü bizim kültürümüzde şehirlerin kimliklerinde evleri, ibadethaneleri, kamu binaları, sokakları, caddeleri yanında ağaçları da çok önemli bir yer tutar. Ağaçlar içinde de çınarın bizim şehir kültürümüzde ayrı bir yeri vardır. Osman Gazi'nin bağrından çıkıp, o âlemi kaplayan o ulu çınarın hikâyesi, milletimizin hikâyesidir. Dünyadaki tüm mazlumları, mağdurları, garipleri gölgesi altında toplayan, koruyan, kollayan ulu devlet çınarımız bugün genç bir bedende Türkiye Cumhuriyeti adı altında yaşamını sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

Bakan Eroğlu: ‘İstanbul'a 100 bin çınar ağacı dikeceğiz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzun konuşmasının ardından konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, “Osman Gazi'nin özellikle çınar ağacıyla olan bu ilişkisi dolayısıyla Edirne'den başlayarak Kırklareli, Tekirdağ, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Kütahya, Bilecik, Eskişehir ve Afyonkarahisar olmak üzere 10'ar biner çınar dikilecek. Daha sonra İstanbul'a da 100 bin çınar ağacı dikilecek. Böylelikle bu yıl 200 bin çınar ağacını dikeceğiz” dedi.

‘Osmanlı'nın izlerini taşıyan bir çınar yolu yapacağız’

Bilecik Söğüt'ten başlayarak Osmanlı'nın izlerini taşıyan bir Çınar Yolu yapmayı düşündüklerini ve bu yıl çalışmalara başlayacaklarını anlatan Prof. Dr. Eroğlu, “2023 yılına kadar, Allah nasip ederse, biz dünyadaki herkes için Türkiye'de bir fidan dikeceğiz. Yani 7 milyar fidanı toprakla buluşturacağız” diye konuştu.

Köprüçay platformu: ‘Anadolu ile anılan çınarlar yok edildi’

Konuşmaların ardından Haliç Kongre Merkezi’nin bahçesinde “Türkiye Çınar Yılı 2016 Projesi” kapsamında çınar dikimi töreni gerçekleştirilirken, Bakanlığın Çınar Yılı açıklamasına Isparta Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu’ndan sert tepki geldi. Türkiye’nin hemen her yerinde yetişen çınar ağacının ‘Doğu Çınarı’ ya da ‘Anadolu Çınarı’ (Platanus orientalis) adıyla literatüre girdiğine dikkat çekilen Platform açıklamasında, “Ne yazık ki Türkiye’nin hemen hemen bütün nehir havzaları, vadiler ve derelerde yaşam alanı bulan Anadolu çınarları HES ve baraj projeleriyle birer birer yok edilmiştir.

Bugüne kadar ülke genelinde katledilen çınar ağaçlarının sayıları hakkında bir çalışma yapılmadığı için net olarak rakam vermeyi yine bu katliama yol açan yetkililere bırakıyoruz. Ancak her bir vadimizde binlercesi bulunan çınarları düşündüğümüzde bu rakamın korkunç boyutlara ulaştığını söylemek mümkün” görüşüne yer verildi.

“Bakan Eroğlu’nu ağaç popülizmiyle halkı oyalamaktan vazgeçmeye davet ediyoruz” ifadelerine yer verilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Çınar, adı Anadolu’yla anılan bir ağaçtı. Tarihin ünlü filozofu Platon da adını, bilgeliğin ve kudretin simgesi olan bu ağaçtan almıştı. Hala Torosların bazı köylerinde çınar ağacı, ‘Platan’ diye anılıyor.

Evet, gölgesinde binlerce yıldır insanları buluşturdu, onları kardeş kıldı, kol kanat gerdi. Evet, o ulu çınarların öyküsü Anadolu halkının da, genç Cumhuriyetimizin de öyküsüydü. Ancak ne yazık ki altına iktidarınızın imza attığı yıkımlarla yok edilen çınar ağaçlarıyla birlikte milletin öyküleri de yitip gitti. Evet, kentlerimiz, insanımızın ağaca duyduğu saygı ve sevginin simgelerinden biri olan çınarlarla süslüydü. Ancak kentsel dönüşümlerle, AVM’lerle, rant projeleriyle kentlerimiz birer birer çınarsızlaştırıldı.

‘Kaç milyon çınar ağacı katledildi açıklansın’

Türkiye’nin bütün derelerinde, vadilerinde HES ve baraj projeleriyle katledilen binlerce çınar ağacını görmezden gelerek fütursuzca ulu çınarların fidanlarına sarılmalarını büyük bir pişkinlik olarak görüyor ve bu pişkinliği kamuoyu önünde kınıyoruz. Bu, halkın aklı ve vicdanıyla açıkça alay etmektir. Bu, tarihe ve kültüre karşı yapılmış bir saygısızlıktır.

Yalnızca Isparta ve Antalya sınırlarında, Yukarı Köprüçay Havzası’nda yapımı devam eden Kasımlar Barajı ve HES projesi için binlerce çınar ağacı yok edilmiş, halen de ağaç kıyımı sürmektedir. Bakan Eroğlu’nu, göreve geldiği günden, Çınar Yılı ilan ettikleri 2016 yılına kadar kaç milyon çınar ağacının katledildiğini açıklamasını kamuoyuna açıklamasını talep ediyoruz.”