Juhani Tuominen'in Yapıtları Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde



Finlandiya Ankara Büyükelçiliği, Finnish Fund for Art Exchange, University of Lapland ve Finnish Cultural Foundation sponsorluğunda gerçekleşecek sergi 12 Mayıs-5 Haziran 2010 tarihleri arasında Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde izlenebilir. Ayrıca sergiye ilişkin Türkçe, Fince ve İngilizce bir kitap da hazırlanıyor..

Finladiya’nın kuzeyinde (Lapland) Rovaniemi’de yaşayan sanatçı Juhani Tuominen’in  Osmanlı dönemi türbeleri ve anıtmezarlarına ilgisi sanatçının Finlandiya’nın ahşap kiliselerinin restorasyonu üzerinde çalıştığı dönemde başladı. Juhani Tuominen 1985 yılında İstanbul’u ilk kez ziyaret etmiş ve neredeyse çeyrek yüzyıldır İstanbul’a sürekli bir dönüş yaptı. Yıllar içerisinde şehir ona göre sanatı için bir konular kaynağı ve referans ilişkisi oldu. Bu durum sadece yer, tema ya da içerik unsurları meselesi değil. Juhani Tuominen için İstanbul, resmin bir koşulu olarak konuya geri dönüş anlamına da geliyor. Tuominen, kaderi 1960’lı yıllarda Ad Reinhardt’ın sanatta bir konuyla ilgilenmenin ilginç olmadığı görüşüne tanıklık etmiş modernizmde eğitim görmüş ressamlardan biri.

Bu ilgi sanatçının yapıtlarında soyutlama şeklinde kendisini gösterdi.

Juhani Tuominen’in resimleri çoğunlukla kolajlardır. Küçük çalışmalarda bu durum tamamıyla somut bir şekilde açığa çıkıyor. Malzeme unsurları geniş resimlerin yapısı için muhtemel bir anahtar. Tuominen’in kolajları ile malzeme ilişkisi çalışmalarının yüzeylerinde anıdaki izler gibi farklı katmanlarda uygulanan boya ile ve oluşturulan yarıklarla pekiştiriliyor gibi görünüyor.

Juhani Tuominen’in resimlerinde dikkat çeken başka bir unsurda merkez olarak ortaya çıkan yüzey ve mekandır. Juhani Tuominen’in mekan yapısına ilişkin çalışma referansları çoğu kez, notasyon özellikleri taşıyan ritmik bir sıra gibi resmin bölünmesinden kaynaklanıyor. Bu referanslar mekanı, hareket yoluyla şekil alan bir boyut olarak gösterir. Bu suretle, resim hareketten önce mekanın olmadığını ileri sürüyor. Yüzey ve yanıltıcı mekan  hareket eden ve duyan bedenimizin anısının üstün geldiği sınırda bir araya gelir.

Finlandiya Lapland Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde profesör olan sanatçının Osmanlı Türbelerini mekan olarak seçtiği ve yaşam ve yaşam sonrasındaki bekleyişi konu aldığı soyut çalışmalarından oluşan ‘Waiting Rooms’ adlı sergisi 12 Mayıs-5 Haziran 2010 tarihleri arasında Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde izlenebilir.