Manisa Alaşehir’de jeotermal santralin (JES) su boruları patladı. Çeşitli kimyasallara karışmış su, çevredeki üzüm bağlarının bulunduğu tarım arazilerine doldu. Çiftçiler ve çevre dernekleri tarımı tehdit eden JES’e tepki gösterdi.
BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; Alaşehir’de, 2017’de çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verilen santrallerden biri 2018’de diğeri ise 2019’da faaliyete geçti. Bölgede onlarca JES kuyusu açıldı. 19 Mart sabahı, binlerce hektar üzerine kurulu JES’lerin sıcak su borularının patladığı belirtildi. Kirli sular Alkan Mahallesi ve çevresindeki bahçelere dolarken itfaiye yol temizliği yaptı. Bölgede incelemeler yapan çiftçiler ve yaşam savunucuları 250-300 dönüm üzüm bağlarının bulunduğu tarım arazisinin zarar gördüğünü belirtti. Yurttaşlar, kimyasallara bulaşmış suyun bölgede yarattığı tahribatı görüntüledi.
Bölgede incelemeler yapan heyetin içerisinde olan Alaşehir Doğa ve Çevre Gönüllüleri Derneği’nden Hasan Hüseyin Erkol, “Bu borular patlayınca milletin bağlarının içerisinde sıcak sular birikti. Yeraltından gelen bu sıcak su beraberinde metalleri getirdi. Bu metaller toprağın içinde kalacak ve yeraltı sularını kirletecek. Bir gün bu şirketler gidecek, geride kalanlar bu yaşananların sonuçlarını uzun yıllar çekecek.” ifadelerini kullandı.
Çiftçi Sen yöneticisi Gürcan Ertürk ise “Su içinde bulunan çeşitli kimyasallar çiftçilerin tarım arazilerini zehirlemiştir. Buradaki JES’ler çiftçilerinin umutlarının yeşermesine engel olduğunu bire bir yaşamaktayız.” ifadelerini kullandı.
Bölgede çiftçilik yapan Hüseyin Korkutalp de aynı felaketin daha önce de yaşandığını ve o bölgede şuan hiçbir bitkinin yetişmediğini belirtti.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.