Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Nükleer Karşıtı Platform, Japon meclisindeki 480 milletvekiline mektup göndererek Sinop'ta nükleer santral inşa edilmesi için Japonya ve Türkiye arasında mayıs ayında imzalanan anlaşmanın iptal edilmesini istedi.
Platform üyeleri, İstanbul'daki Japonya Konsolosluğu önünde yaptıkları basın açıklamasında nükleer tehlikeyi çok iyi tanıyan Japon Parlamentosu'nu Türkiye halkı ile dayanışmaya çağırdı.
Fukuşima, Çernobil gibi olursa
Mektupta şöyle dendi:
"Türkiye çok ciddi ve tehlike potansiyeli içeren eden bu projelere son sürat girerken, sosyal, jeolojik ve çevresel etkilerinin ne olacağını hesap etmekte yetersiz kalıyor. 2011’de Fukuşima’da, 1986’da Çernobil’de olduğu gibi işler ters giderse, bölgede hem milyonlarca insan hem de hassas dengelerde yaşam mücadelesi veren doğal yaşam topluluklarının ölüm tehlikesi ile karşılaşacağını görmezden geliyor.
Türkiye’nin güncel politik fay hatları, ekonomik düzeni, teknoloji ve yetişmiş uzman eksikleri, düzenleme ve denetleme alt yapısındaki yetersizlikler birleştiğinde, bu büyük çaplı projelerin etkin ve güvenli bir biçimde yürütülebilmesi zor görünüyor.
Deprem riski var
Diğer yandan, Türkiye tıpkı Japonya gibi sismik olarak son derece aktif bir coğrafya üzerinde bulunuyor fakat Japonya’nın aksine büyük depremlerin getireceği risklere hazırlıklı değil.
Türklerin güvenlik kültürü Japonlarınkinden çok farklı; risk yönetimi de Türkiye’de bambaşka şekilde algılanmakta. Sadece bunlar dahi Türkiye’de nükleer santral kurulması ve işletilmesinin risklerini olağanüstü şekilde yükseltmekte".
Açıklamada uluslararası anketlere göre halkın yüzde 80'inin nükleer santral istemediği ancak bu kesimlerin ifade özgürlüğünün ve demokrasinin daraldığı siyasi ortamda seslerini duyuramadıkları belirtildi.
Japonya'da da tartışılıyor
3 Mayıs 2013'te Türkiye ile Japonya Hükümeti arasında Sinop’ta NGS tesisine ve işletimine dair anlaşma imzalanmıştı. Proje Japon Mitsubishi Fransız Areva ortaklığında yapılacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Tokyo temasları sırasında ise Japon Mitsubishi şirketinin santralin inşaatını üstlenmesini öngören anlaşma imzalanmıştı. Japonya'da tartışmalara neden olan söz konusu anlaşma tatilde olan Japonya Meclisi açıldığında milletvekillerinin onayına sunulacak.
22 milyar dolarlık projenin 2023 yılında faaliyete girmesi planlanıyor. 4 üniteden oluşacak santralin kurulu gücü 4 bin 480 megavat olacak. Yıllık 40 milyar kilovatsaat elektrik üretecek santralin ilk ünitesinin 2023 son ünitesinin ise 2028'de üretime geçmesi planlanıyor.