Japon Uzay Dairesi ile Tokyo Üniversitesi koordinatörlüğünde çalışan bilim adamları, iki kişinin taşıyabileceği ağırlıkta olan, kolayca kurulabilen, içinde 4 kişiyi 2 ay boyunca yaşatacak elektrik ve suyu bulunan afet konutu tasarladı. Konutun tek kusuru fiyatı! 28 metrekarelik evin maliyeti 600 bin dolar olarak açıklandı. Projenin detayları, Kale Grubu tarafından düzenlenen ve yarın İstanbul Harbiye'deki Askeri Müze'de yapılacak olan 'Altyapısız Mimarlık' sempozyumunda açıklanacak.
Sempozyumun koordinatörlüğünü yürüten Tokyo Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Anılır, Japonya'da hazırlanan deprem senaryolarına göre büyük ölçekli bir depremde 800 bin kişinin evsiz kalacağını, bu kişileri geçici olarak barındırmak için bilimadamları tarafından çeşitli afet evleri projesi geliştirildiğini söyledi. Anılır, projenin, afet sonrasında evsiz kalanları geçici bir süre barındırmak amacıyla geliştirildiğini belirterek, "Bir hafta içinde yardım geleceği planlanarak bu geçici süre bir hafta olarak belirlendi. Ancak evler, yardım gecikse bile iki ay süreyle çalışabilecek" dedi.
Uzay aracı gibi
Bu konuda birçok bilim adamının proje geliştirdiğini, kendi grubunun da bir model üzerinde çalıştığını belirten Anılır şu bilgileri verdi:
"Cam ve plastik malzemeden tasarladığımız afet konutları paket halindeyken iki kişi tarafından kolayca taşınabilecek. Origami gibi tasarlanan evler kolayca kurulabilecek. Uzay aracı mantığıyla hazırlananan konutlar, elektrik, su ve kanalizasyon şebekesine bağlanmadan kullanılabilecek. Konutlarda 75 vatlık elektrik aküsü, 42 litrelik su tankı olacak. Su arıtılarak tekrar tekrar kullanılacak. Ve bu arıtma esnasında üretilen elektrik sisteme verilecek."
Afet konutlarının maliyetini düşürme çalışmalarının sürdürüldüğünü belirten Serkan Anılır, "Halen 600 bin dolar seviyesinde olan tek bir konutun maliyetini ilk aşamada 150 bin dolara düşürmeyi hedefliyoruz" dedi.
Bir gemide 100 bin ev
Anılır, bir konteynerle 10 adet, bir gemiyle 100 bin adet, bir uçakla ise 2 bin 500 adet konut taşınabileceğini söyledi. Anılır, ilk üretim için 2008 yılının hedeflendiğini belirtti.
Sempozyumu düzenleyen Kale Grubu İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay da başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin deprem tehdidi altında olduğunu vurgulayarak, toplumsal duyarlılık gereği bu tür bilimsel gelişmeleri duyurmak ve destek vermek amacında olduklarını söyledi.
Bilim adamı, bilimkurgu yazarı astronot ve mimarlar anlatacak 'Altyapısız Mimarlık' sempozyumunda bildiri sunacak olan bilim adamı ve tasarımcılar şöyle sıralanıyor:
Kengo Kuma: Birçok ödülün sahibi Japon mimar.
Arturo Vittori: Airbus'ın kabin tasarımcısı.
Roberto Vittori: Astronot.
Şuiçi Matsumura: 2005 Japonya Mimarlık Enstitüsü ödüllü mimar.
John P. Allen: Dünyanın en büyük global ekolojik laboratuvarının kurucusu.
Keniçi Kavaguçi: Hafif yapı uzmanı mimarlık profesörü.
Scott Howe: Robotik inşaat sistemleri üzerine çalışan bir bilim adamı.
Andreas Vogler: Uzay mimarisi uzmanı.
Brent Sherwood: Uzay yerleşimleri üzerine çalışan bir bilim adamı.
Silvano Colombano: Kendi kendine yetebilen sistemler uzmanı.
Sarah Besley & Gianluca Rendina: İngiliz Antartika Araştırma Üssü'nün tasarımcıları.
James P. Hogan: Bilimkurgu yazarı.