Enerji Bakanı Taner Yıldız Sinop’a kurulacak nükleer santralle ilgili, “Yarış sürüyor ama Güney Kore de bu yarıştan koptu. Çin ve Japonya iki ülke olarak ön plana çıktı. Güney Kore Hazine garantisiyle ilgili sıkıntılardan bahsetti” dedi.
Yıldız, NTV’ye yaptığı açıklamada Çin ve Japonya’nın proje için istekli olduğunu söyledi. Dün Japonya’nın iş dünyasına hitap eden önde gelen gazetelerinden Nikkei ise Türk ve Japon kaynaklara dayandırdığı haberinde, Sinop’taki nükleer santral ihalesini Japon Mitsubishi ve Fransız Areva’nın kazandığını iddia etti. Gazete, Türkiye’nin, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Japon Başbakanı Shinzo Abe arasında mayısta bir zirve düşündüğünü ve bunun ardından da Mitsubishi-Areva konsorsiyumuna tercihli müzakere hakkının tanınacağını yazdı.
Nikkei, yaklaşık 22 milyar dolar maliyetle Türkiye’nin 2. nükleer santralı olacak Sinop’ta inşaatın 2017’de başlamasının ve ilk reaktörün 2023’te devreye girmesinin beklendiğini yazdı. Habere göre santralin işletmesini Fransız GDF Suez yapacak.
3. santral sırada...
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Sinop’a yapılacak nükleer santral işini Japonya’nın aldığı haberleriyle ilgili, ”Japon basınında çıkan haberler çok erken, bu yarış hâlâ devam ediyor” dedi. Yıldız, Reuters’a yaptığı açıklamada ise, “Nükleer santral için nihai seçimi henüz yapmadık. Rekabet sonlandığı anda bu seçimi yaparız” diye konuştu. Yıldız, 3. nükleer santral için müzakerelere bu yıl içinde başlayabileceklerini belirterek, “3. nükleer santralin yer seçimi ve etütleri hakkında 4-5 ayrı bölgede çalışma yapmak istiyoruz. Bunu da 2. santrali yapacak şirkete yaptırmak istiyoruz” açıklamasını yaptı.
Türkiye’nin Mersin Akkuyu’da inşa edilecek ilk nükleer santralini ise Rus Rosatom kuracak. Bu santralın inşaatının 2015 ortasında başlaması ve 2019’da elektrik üretimine geçmesi bekleniyor.