Köylülerin itiraz ettiği mera alanında yapılan çalışma sırasında jandarma geniş güvenlik önlemi aldı. Erciş Kaymakamı Barbaros Baran, bölgede tek bir ağacın kesilmeyeceğini, itiraz eden köylülerin gösterdiği arazinin de konut yapımı için uygun olmadığını söyledi.
Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen Richter ölçeğine gören 7.2 büyüklüğündeki depremde büyük yıkımın olduğu Erciş'in Çatakdibi Köyü'nde 63 kişi için TOKİ tarafından konut yapılacak. Ancak konutların, hazine arazisi olan ve yıllardır köylüler tarafından kullanılan yaklaşık 2 bin ağaçlı mera alanına yapılmasına karar verildi. Bu karar da bazı köylülerin itirazına neden oldu. Yaklaşık 2 yıldır yapılan itiraz ve konuyla ilgili açılan davanın reddedilmesinin ardından, bugün çalışmalara başlandı. TOKİ'nin 63 konut ihalesini alan firma, bir iş makinesini inşaat alanının zemini düzeltmesi için görevlendirdi. İtiraz eden köylülerin tepkisi ve çıkabilecek olaylara karşı da jandarma bölgede geniş güvenlik önlemi aldı.
İş makinesinin çalışması sırasında inşaat alanına gelen yaklaşık 15 kişi, çalışmaları durdurmak istedi. Jandarma bu kişilere engel olurken, yaşlı bir kadın da beddua ederek çalışmaların durdurulmasını istedi. Jandarma aldığı güvenlik önlemini sürdürürken, köylülerden Sait İnci, konutların yapılacağı alanın mera alanı olduğunu ve geçimlerini bu bölgeden karşıladıklarını söyledi. İnci, "Dedelerimiz ve biz bugüne kadar bu araziyi ekip biçtik. Deprem oldu. O kadar arazi var, hem de Hazine arazisi. Ayrıca o yerler tarım arazisi değil kayalıktır ve depreme daha dayanıklıdır. Biz kaymakamla görüşerek konutların bu alana yapılmasını istedik. Ama bizi dinlemediler. Bizim bu araziden başka gelir kaynağımız yok. Biz bundan sonra ne yiyeceğiz" dedi.
İlçe Kaymakamı Barbaros Baran ise en uygun konut alanının burası olduğunu belirtti. Baran, bölgedeki 2 bin ağaca dokunulmayacağını belirterek, "Biz tek bir ağaç bile kesmeyeceğiz. Köyde mağdur olan 63 aile, deprem konutlarına kavuşamadı. Aynı köydeki vatandaşlara da haksızlık oluyor ve şu anda hak sahibi olan 63 aile, ağır hasarlı konutlarında oturuyor. Bölgemizde sürekli depremlerin olduğunu düşünürsek o aileleri tehlikeye atmış oluyoruz. Köylülerle defalarca toplantı yaptık. 'Başka bir arazi bulun' dedik. Ancak teklif edilen arazi köyün 5 kilometre uzağında ve mühendislik açısından sakıncalı bir arazi. Teknik elemanlarımız uygun olmadığına karar verdiler. İtirazda bulunan vatandaşları için de yeteri kadar hazine arazisi var. Mağdur olmaları söz konusu değil. Ayrıca yapılacak konutlar da gene aynı köyde yaşayan köylülere verilecek" dedi.