Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi 4 büyük medeniyetin izlerini taşıyan İznik, mevcut potansiyelini değerlendirerek tarih ve kültür turizminin önemli merkezleri arasında yer almak istiyor.
Dünya Gazetesi'nden Esra Özarfat'ın haberine göre, inanç turizmi açısından birçok değere sahip ilçede tarihi ve kültürel miras çalışmalarına ağırlık verildi. Kültür Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında surlardan antik tiyatroya ve Roma Yolu’na kadar ilçedeki tüm eserler elden geçirilerek ayağa kaldırılacak. Bütün şehir yasasına göre görev alanında yer alan ilçede çalışmalara başlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, İznik’te öncelikli olarak İstanbul Kapı, Lefke Kapı, Yenişehir Kapı ve Göl Kapı gibi özellikli yapıları bünyesinde bulunduran 4 bin 700 metre uzunluğa sahip surları üzerindeki 238 burcuyla birlikte rekonstrüksiyona tabi tuttu. Sırasıyla Davud-i Kayseri Hazretleri’nin kabrini, Abdulvahap Tekkesi’ni, Rüstem Paşa Hanı’nı, Selçuk Hamamı’nı, Sarı Saltuk Türbesi’ni ve Yeşil Cami ’yi yenileyerek hizmete açacak olan Büyükşehir Belediyesi, ayrıca ilçede bir de çini müzesi kuracak. Romalılar’ın sahne anlamında Marmara Bölgesi’ndeki tek eseri olan 2000 yıllık amfi tiyatroyu ayağa kaldırmak için de faaliyetler başladı. Toplam uzunluğu 18 kilometre olan ve tarihi İhsaniye Köyü’nde başlayan Günbatımı Sırtı Parkuru da doğaseverler için endemik bitkilerin de bulunduğu önemli yürüyüş parkurlardan biri olarak düzenlendi. Hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar için evrensel bir değer niteliğinde olan İznik’in UNESCO listesinde yer alması için de çalışmalara başlandı. Bu yıl aday listeye alınan İznik, 160’ın üzerinde aday arasından ön sıralara yükselmeye çalışacak.
İznik Gölü, cazibe merkezi olacak
Türkiye’nin 5. büyük gölü olan İznik Gölü’nün de ilçenin turizm değerlerine önemli bir katkı sağlaması planlanıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi miras çalışmaları kapsamında yaptığı hava çekimleri sırasında göl içinde görüntülenen 1500 yıllık batık bazilika Amerikan Arkeoloji Enstitüsü tarafından 2014 yılının en önemli 10 keşfi arasında gösterilirken, İznik’in ismi bu kez de gölde yapılacak gemi seferleri ile gündeme taşındı. İznik Gölü’ne getirilen Akşemseddin Gemisi’yle İznik- Orhangazi feribot seferleri planlanırken, turistik ve eğlence amaçlı olarak da faaliyet gösterecek. Gölde yapılan çalışmalar sırasında ortaya çıkartılan 1500 yıllık bazilika ise su altı müzesi haline getirilecek.
5 dakikalık bir mesafede Bitinya’yı, Roma’yı görebilirsiniz
İlçede yapılacak yatırımlarla turizm hareketini artırmayı hedeflediklerini ifade eden İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, “Tüm dünya insanlarını Kültür’lerin Kesiştiği Medeniyetler Başkenti İznik’e davet ediyoruz. İznik, Bitinya’nın, Roma’nın, Bizans’ın, Selçuklu’nun, Osmanlı’nın başkenti. İznik tarihin başkenti. İznik’te yürüyüş adımları ile her 5 dakikalık bir mesafede Bitinya’yı, Roma’yı, Bizans’ı, Selçuklu’yu, Osmanlı’yı görebilirsiniz” dedi.
‘İznik turizmini ameliyat masasına aldık’
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da İznik’in tanıtım çalışmalarına el birliği ile başlanılacağını vurgulayarak, “İznik turizmini ameliyat masasına aldık. İznik tarihi bakımından bir moda kent değildir, marka kenttir. Bu markayı güzelleştirmeye, bu markanın şartlarını yerine getirmeye çalışacağız. Gelecekte İznik bizim için önemli bir destinasyon haline gelecek. Önümüzdeki aylarda da yapacağımız çalışmalarda İznik’i ön plana alacağız. Fuarlarımızda İznik’e yer vereceğiz. El sanatı olarak İznik Çinisini de ön planda tutmaya çalışacağız.”