İznik Çinileri Ünlü Markaların Vitrinlerinde

Osmanlı döneminde özellikle saray ve türbelerin duvarlarını süsleyen ve turkuaz rengiyle ünü yayılan İznik çinisi, dünyaca ünlü markaların vitrinlerini de süslemeye başladı. Fransızların ünlü Hermes mağazasının vitrinlerinde binlerce avroluk çanta, eşarp ve ceketler, İznik çinileri arasında sergileniyor.
    
İznik Eğitim ve Öğretim Vakfı Üretim Müdürü Yasemin Öztürk Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İznik'in Roma ve Bizans seramikleri ile Selçuk ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde kuars çinileriyle ünlü önemli bir kültür merkezi olarak kabul edildiğini hatırlattı. Koç, İznik'te 15. yüzyılda başlayan ve 17. yüzyılda kaybolan İznik çiniciliği yeniden canlandırmak adına uzun yıllardır yoğun bir çaba harcadıklarını belirterek, bu yoğun çabaların sonuçlarını özellikle son yıllarda almayı başardıklarını ifade etti.
    
İznik çinilerinin artık bir dünya markası haline geldiğini vurgulayan Koç, İznik çinilerinin çeşitli ülkelerde çeşitli şekillerde insanların beğenisine sunulduğunu anlattı. Tayland, İsrail, Kanada, ABD, İngiltere ve daha birçok Avrupa ülkesine çini ihraç ettiklerini belirten Koç, İznik çinilerinin güzelliğini yansıtan sergilerin dünyanın dört bir köşesinde her yıl daha fazla ilgi topladığına dikkati çekti. Koç, İznik Vakfı Başkanı Prof. Işıl Akbaygil ile Hermes'in vitrinlerini hazırlayan ünlü tasarımcı Leila Menchari'nin ortak çalışması sonucu İznik çinilerinin son olarak bu mağazanın vitrinlerine taşındığını kaydederek, şu bilgileri verdi:

''Hermes mağazasında çok prestijli ve sanatsal bir çalışma gerçekleştirdik. Fransızların ünlü Hermes mağazasının vitrinlerinde binlerce avroluk çanta, eşarp ve ceketler, İznik çinileri arasında sergileniyor. Yurt dışında İznik çinisini çok daha iyi biliyorlar ve değer veriyorlar. El yapımı olması, geleneksel yöntemlerle üretiliyor olması, bunların hepsi İznik çinisine çok değer katıyor. Vitrinde bazı çiniler düz renk bir çantayla tamamlanırken bazıları lale desenli eşarplara dekor oluyor. 15 bin avroya kadar çıkan fiyatları gösteren etiketlerin yanında ise güzelce görülecek şekilde 'Osmanlı Çinileri' yazan tabelalar yer alıyor. Bunlar özellikle vitrinlerin hepsini tek tek inceleyen Fransızların ve turistlerin ilgisini çekiyor. Vitrinlerin önünde her an 'Osmanlı çinisiymiş ya da İznik çinisiymiş' diyen birilerine rastlamak mümkün.''

İznik çinisini Türk ve dünya mimarisinin bir parçası haline getirmek için çalışmaların sürdüğünü belirten Koç, ''İznik Vakfı durmaksızın çini üretiyor ve dünyanın dört bir yanını ülkemizin bu prestijli sanatıyla donatıyor'' dedi.