İznik Çinileri Dekorasyon ve Mobilyada Kullanılıyor
Bugüne kadar Osmanlı mimarisinde ve genellikle camilerde kullanılan İznik çinileri artık dekorasyonda da tercih ediliyor. Mavisiyle öne çıkan çinilerden ya duvar panosu yapılıyor, ya da masa ve sehpalara monte ediliyor. Elbette bu işlem için mobilyaların da uygun tasarlanması gerekiyor.
Necla Anıl (40), Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü mezunu. Uzun süre reklamcılık sektöründe çalıştıktan sonra 3 yıl önce tasarımla uğraşmaya başlamış. İlgi alanıysa İznik çinileri. Necla Anıl ‘‘İznik çinilerinin camilerdeki ve müzelerdeki sürgününe son vermek istiyorum’’ diyor. Bu amaçla onlara yepyeni kullanım alanları yaratıp ev dekorasyonuna ve mobilyalara taşımak için çalışmalar yapıyor.
ÇİNİ İLE AHŞAP BİRLİKTE
Tasarıma, çini desenleri ve çinili obje tasarımları ile başlamış. Çinileri günlük yaşamda kullanabilmek, her zaman dokunulabilecek bir sehpa üzerinde, bir koltukta, ya da bir aynada fonksiyonel kullanıma taşımak çocukluk düşüymüş.
Bu amaçla ilk olarak, İznik'e geleneksel Türk çini sanatını yeniden kazandırmak amacıyla çalışmalarını sürdüren İznik Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Sevinç Öztürk ile ortak çalışmalar yapmaya başlamış. ‘‘Sanatı yaşatmak kadar onu yaşamak için de...’’ sloganıyla yola çıkarak Anı Tasarım adlı şirketini kurmuş.
Anıl, tasarımlarında çini ile ahşabı buluşturuyor. Seçtiği çini desenleri ve çininin ait olduğu dönem, mobilyaların formu ve fonksiyonuna ışık tutuyor. Bu sayede tasarladığı mobilyalarla, mekanlara tarihsel bir tat katarken, çiniye de fonksiyonellik kazandırıyor. Anıl'ın yine çinilerden yaptığı kolye ve kol düğmeleri de var.
Günümüze ve günümüz mekanlarına taşırken çini desenlerinde çağdaş yorumlar yapılıyor. Eskinin ağdalı desenlerini, bugünün yorgun insanını dinlendirebilecek şekilde sadeleştirerek, daha çarpıcı ve yalın bir çizgiye taşımaya çalıştığını söylüyor Necla Anıl. Ancak bunu yaparken orijinal desenlere de sadık kalıyor. Bilgi ve belge bırakmadan yok olan çini sanatının 400 yıl geçtikten sonra yeniden canlandırılması için bugün İznik'te yapılan çalışmalara da katkıda bulunuyor.
PROJE BAZINDA ÇALIŞIYORLAR
Anı Tasarım genellikle evlere komple dekorasyon yapmayı tercih ediyor. Yani duvar panosu, mobilyaları ve aksesuvarlarıyla tam bir bütün oluşturuluyor. Ama tek parçalık talepleri de geri çevirmiyorlar. Ürün fiyatları projeye göre değişiyor. Papatya desenli çini panolar cinsine göre 800-950 dolar, çinili sehpalar 550 dolar, Selçuklu Kubadat tipi çinili koltuklar 850 dolar, çinili aynalar ise 200 dolar civarında etiket taşıyor. Detaylı bilgi www.anitasarim.com adresinden de alınabilir.