İzmit'te ''Tarih Koridoru'' Projesi



Fotoğraf: Tahir Turan Eroğlu

İzmit Belediyesince Osmanlı'nın son dönemine tanıklık eden, Cumhuriyet döneminin önemli tarihi ve turistik sembollerini barındıran ''Tarih Koridoru'' projesinin birinci etabı olan, saat kulesi, Atatürk heykeli ve yakın çevresinin düzenlenmesi ile yapay şelale inşa edilmesini kapsayan ''Kültür Tepesi'' törenle hizmete açıldı.

Kemalpaşa Mahallesi'nde Atatürk anıtının bulunduğu bölgede düzenlenen törende konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ''Şehirlerimizin güzelliklerini yeniden ortaya çıkarmaya başladık'' diyerek cazibesini yitiren yerleri yeni çalışmalar, yeni projelerle tekrar şehrin nadide yerleri haline getirmeye başladıklarını söyledi.

Kocaeli'de müthiş bir değişiklik olduğunu, tüm sahillerin halka açıldığını gördüklerini dile getiren Ergün, son zamanlarda da tarihe ve kültüre sahip çıkma anlayışının geliştiğini kaydetti.

Tüm tarihi eserlerin restore edilmesine, halkla buluşturulmasına başlandığına dikkati çeken Ergün, şöyle konuştu:

''Onları halkla buluşturarak yaşatabiliriz. İçinde yaşanmayan tarihi eserler yaşatılamaz. Tarih, içinde yaşanınca yaşar, terk edilerek tarih yaşatılamaz. Tarihi bir kenara, kendi haline bıraktınız mı, tarih ölür. Tarihi yaşatmak için, içinde yaşamak, yaşanılabilir hale getirmek gerekir, biz de onu yapmaya çalışıyoruz.''

Gelecek dönem Kocaeli'nin daha büyük projelerle anılacağına vurgu yapan Ergün, belki de Türkiye'nin en büyük kent merkezini Büyükşehir Belediyesiyle birlikte Perşembe Pazarı alanına inşa edeceklerini, valilik binasının kaldırılacağını, yeni valilik binası inşa edileceğini bildirdi.

Bakan Ergün, Kültür Tepesi projesine ilişkin ise şu çalışmaları yapacaklarını söyledi:

''Orduevi Sineması ve eski Kolordu binası yıkılıp Kültür Tepesi projesine dahil olacak. Av Köşkü'nün restorasyonu tamamlandı, redif binası onarıldı, tarihi mahkeme binası, savcılık binasının restorasyonu tamamlanmak üzere. Saat kulemiz son derece güzel, Atatürk heykelimiz var... Valimiz de Vali Konağını oradan kaldırma düşüncesinde, 'Gerekirse ben de buradan çıkarım, başka yerde otururum' diyor. Orayı da Kültür Tepesine dahil ederiz. Şimdi Kültür Tepesi, bu restorasyonla çok daha güzel bir hale geldi ama atmamız gereken adımlar var. D-100 Karayolu'nun kenarındaki şu binalar yakışıyor mu? Ne buradan denizdeki güzelliği görmemiz mümkün ne de yoldan geçenlerin buradaki güzelliği, nadide tarihi mekanı görmesi mümkün. Merkez Bankası binası dahil olmak üzere, yol seviyesine kadar, görüntüyü engellemeyecek seviyeye kadar olan bölümünü yıkmayı planlıyoruz.''

Binalarda kat yıkımı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kocaeli Şubesi ile Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneğinin (KYÖD) bulunduğu bina ile yanındaki binaların manzarayı ve Kültür Tepesi'nin görülmesini engellediğine işaret eden Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:

''Büyükşehir Belediye Başkanımızla görüştük, MÜSİAD ve KYÖD'ün bulunduğu binanın iki katı Büyükşehir Belediyemizin. O iki katı, görüntüyü engelleyen katları yıkıp, tepenin önünü açmayı planlıyoruz. Benzin istasyonunun bulunduğu binada da arkadaşlarla görüşüp, onları da mağdur etmeyecek formülü hep beraber geliştirerek muhteşem Kültür Tepesi'nin önünü hep birlikte açacak çalışmayı önümüzdeki dönemde yapacağız. Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, hepimiz buradayız, buranın önünü açmak boynumuzun borcu olmalıdır. Bunu yapmak ve Kocaeli'mizin en nadide tepesini, yoldan geçen herkese çok cazip bir şekilde göstermek, muhteşem bir güzelliği Kocaeli'ye kazandırmak mecburiyetindeyiz.''

Tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli'nin güzel bir tesise daha kavuştuğunu belirterek, Vali Konağı bölgede bulunduğu için parkın kenarından her gün geçtiğini ve geçerken içinin sızladığını söyledi.

Saat kulesinin olduğu yerin, etrafının, terk edilmiş gibi göründüğüne işaret eden Topaca, ''Kentimiz, bünyesinde o kadar çok tarihi ve kültürel eser barındırıyor ki bunların bir çoğunun farkında değildik. Saat Kulesi ilimizin simgesi olmasına rağmen uzun süredir bakımsız kalmış, gece karanlık, terk edilmiş, kimsesiz bir çocuk gibiydi'' diye konuştu.

Proje gündeme geldiğinde bazı tereddütlerin yaşandığını dile getiren Topaca, her şeye rağmen eserin Kocaeli'ye kazandırıldığını kaydetti.

Topaca, asla tarihi eserlerin özelliklerini bozacak, onları yok edecek, aslını değiştirecek bir yapılaşmanın, tamiratın, restorasyonun içinde olmayacaklarını, bu konuda tereddüte hiç yer bulunmadığını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Bakan Ergün ve beraberindekiler kurdele kesip, butona basarak, içerisinde manzara seyir terasları, yürüyüş yolları, dinlenme alanları, ahşap pergolalar, açık oturma alanları, fıskiyeli ve katlı süs havuzları, yapay şelale, kafeterya ve çocuk oyun alanı bulunan kültür tepesini hizmete açtı.