İzmir’in Hedefi Tasarım Kenti Olmak



Türkiye’de yerel yönetimler tarafından düzenlenen ilk tasarım forumu İzmir’de gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin evsahipliğinde yapılan 'İzmir: Bir Tasarım Kenti' başlıklı toplantıya, ayakkabı, deri, gelinlik, abiye, mobilya, moda, hazır giyim, mücevher, takı tasarımı, tekstil ve endüstri alanlarından tasarım dünyasına yön veren 76 seçkin davetli katıldı. Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki toplantının açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Tasarım Forumu’nun yaklaşık iki yıl önce düzenlenen İzmir Kültür ve Sanat Çalıştayı’nın bir ürünü olduğunu hatırlattı. Forumun, kentin tasarım konusunda bir sıçrama yapması için çok önemli bir çıkış noktası olacağını kaydeden Başkan Kocaoğlu, “İzmir’i bir tasarım kenti yapmak yolunda çalışacağız. İzmir Tasarım Forumu’nun kenti olduğu kadar Ege Bölgesi’ni de geliştireceğine inanıyorum” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. İlhan Tekeli, yerel yönetimlerin eskiden sadece altyapı hizmetlerini yürüttüğünü, günümüzde ise kentlerin ekonomik gelişmelerine katkı sağlayacak ve vizyonlarına öncülük edecek görevler yüklendiğini belirtti. İzmir Tasarım Forumu’nun çıkış noktası hakkında katılımcıları bilgilendiren Tekeli, “İzmir Kültür ve Sanat Çalıştayı’nda, İzmir’in bir tasarım ve inovasyon merkezi olması yönünde bir vizyon ortaya konulmuştu. Ayrıca, bu tasarım ve inovasyon merkezinin, İstanbul’a rağmen değil, İstanbul’la birlikte gelişmesi kararlaştırılmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi de, tüm bunları sahiplenecek, örgütleyecek bir kurum olarak ortaya çıkmıştı. Artık İzmir, içinde bazı akademik faaliyetlerin yanısıra, esnek, saygınlığı olan bir Akdeniz Akademisi oluşturulmasını hedefledi” dedi.

Balcıoğlu: “Kenti, tasarım kenti yapan üretimdir”

Forumun moderatörlüğünü yürüten İzmir Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu ise İzmir Tasarım Forumu’nun iki ana noktada odaklanacağını belirtti. İlk odak noktasının “İzmir’i bir tasarım kentine nasıl dönüştürürüz?” sorusuna yanıt aramak olduğunu ifade eden Balcıoğlu, ikinci odağın ise, "İzmir’i Akdeniz’de saygın bir tasarım merkezi konumuna nasıl getiririz?" olduğunu söyledi. Balcıoğlu şöyle devam etti:



“Tasarım kenti olmak, kentte yaşayanlara daha rahat, kullanışlı, sağlıklı, güzel ve konforlu kent mobilyaları, ortamlar, çevreler, olanaklar ve servisler sunmak demektir. Aynı zamanda, sürdürülebilir nitelikte temiz, estetik, cazip ve yeşil sahiller, caddeler, parklar, meydanlar ve yaşam alanlarına sahip olmak demektir. Ancak tasarım kenti olmak, kenti sadece düzenlemekle gerçekleşmez. Bir kenti gerçekten tasarım kenti yapan şey, onun tasarım üretmesi ve eğitimini yürütmesidir. Kentleri ‘tasarım kenti’ yapan şey, içindeki insanlar ve insanların o bilinçle yaklaşmaları ve içselleştirmeleridir. Burada dayatmacı, reklam ve satış amaçlı, iktidar ve güç oluşturmaya yönelik olmayan bir tasarım anlayışından söz etmiyoruz. Tasarım, hayatımızı kolaylaştıran bir şey olmalı.”

Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, İzmir’in Akdeniz’de bir tasarım kenti olması hedefi doğrultusunda, kenti tasarım yönünde donatarak geliştireceklerini ve Akdeniz ölçeğinde İzmir’i konumlandıracak bir projeye dönüştürmek hedefini koyduklarını da sözlerine ekledi.

“Tasarım networkü oluşacak”

Projenin çok büyük ve kapsamlı olduğunu vurgulayan Balcıoğlu, “Projenin can damarı, katılımcı ve demokratik bir yapısının bulunması. Farklı sektörlerin temsilcileri, tasarımcılar, kanaat önderleri, değişik yaş gruplarından katılımcılar bu forumda öneriler ve vizyonların yanısıra, strateji ve yöntemler konusunda da katkılar sağlayacak ve bir tasarım networkü oluşacak” dedi. Balcıoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğü teşvik edicidir. Belediye’nin bir rolü de tasarım konusunda farkındalığın arttırılması, İzmir ve Ege’de üretim ve hizmet aktivitelerinin tasarım talebinin canlandırılması ve İzmir’de gelişen tasarım kapasitesiyle buluşturulması yönündedir” şeklinde konuştu.

Kimler katıldı?

Canan Erdönmez, Celal Sezerler, Cem Sözcüer, Evrim Seymen, Gülcan Ercivan, Günay Kızılkoca, Hande Bayoğlu, Mustafa Kula, Simay Bülbül, Ufuk Kuran, Duygu Akdeniz, Mihrican Damba, Mukadder Özden, Zeynep Acar, Bedri Serter, Can Yengül, Ezgi Ezdar, Feridun Yeşilyurt, Pınar Yar Gövsa, Yankı Göktepe, Berna Almış, Erkan Zander, Gülberk Örün, Mehtap Elaidi, Özlem Erkan, Süleyman Orakçıoğlu, Şaziment Göçmen, Şölen Kipöz, Ziynet Öndoğan, Zuhal Yorgancıoğlu, Deniz Kaprol, Ebru Yolver, Evren Şengüler, Neşem Ertan, Şükran Tümer, Tuğçe Özcan, Yılmaz Temizocak, Alpay Er, Ayşe Aysun Sandıkçıoğlu, Başak Erson, Can Özcan, Deniz Hasırcı, Gözde Göl, Gülsüm Baydar, Hakan Gencol, İpek Kaştaş, Kayahan Dede, Meriç Kara, Murat Günaydın, Orcan Gündüz, Serhat Akbay, Tevfik Tozkoparan, Cemal Meydan, Elvan Adanır, Maşuk Pamuk, Neslihan Yaşar, Nesrin Önlü, Oktay Pamuk, Ali Yaldır, Arhan Kayar, Burak Emre Altınordu, Emre Senan, Eray Makal, Eray Özbek, Fatih Cenikli, Gamze Güven, Hakan Ertep, Jan Nahum, Oğuz Adanır, Özlem Yalım, Seba Uğurtan, Tuğrul Gövsa, Savaş Kayaalp.