İzmir’in Çernobilinde Rezidans mı Yükselecek?



İzmir’in metropol ilçelerinden Gaziemir’deki Aslan Avcı Kurşun ve Döküm Fabrikaları'nın 70 dönümlük arsasına 18 yıl önce radyoaktif madde gömülmüştü. O dönemde fabrika sahibinin damadı olan Mustafa İrvana tesiste müdür olarak çalışıyordu. Sözcü'den Gökmen Ulu'nun haberine göre; televizyonda ilk kez Arena’ya konuşan İrvana, dünyada emsali görülmemiş skandalın nasıl olduğunu şöyle anlattı:

Reklam Goruntulenme Bolumu

“2006 yılı sonunda zannediyorum Kasım ayı veya Aralık’ın başıydı öğlene doğru saat 10:00-11:00 sıralarında üç kamyon dolusu metal halde kurşun geldi. Bunların bir tanesini damper yapınca küre şeklinde radyoaktif saklama kapları düştü. Fakat enteresan olan, bunların içinde radyoaktif çubuklar duruyordu. O zaman bacanaklar vardı, bacanakları uyardım, hanginiz aldıysanız bu malı iade edin diye. Çubuklar Europium 152’ydi. Ben zaten 2006 sonunda da ayrıldım. Daha sonra bu atıkları bizim yıllardır çıkan ocak cüruflarını döktüğümüz alana gömmüşler. Bu radyoaktif bulaşık bütün her tarafa yayıldı.”

Sorun Çözüme Ulaşmadı

Sahadaki radyasyon yüzbinlerce İzmirli’ye ölüm kusarken, alanda gömülü ağır metal, tehlikeli atık ve radyoaktif maddelerin bertarafı çözüme kavuşmadı. 2017’de Turanlar adlı şirketin bilim dışı yöntemlerle kum çakıl tesisi kurarak radyoaktif atığı temizleme iddiası çöktü. Şirket bir yıl sonra işi bıraktı.

Bu yıl ise atıkların bertaraf sorunu yeni bir boyut kazandı. Geçtiğimiz Ağustos ayında harekete geçtiği öğrenilen Ekovar adlı şirketin önce alanın yüzde 51’ini satın aldığı öğrenildi. Ardından şirket, hiçbir maddi karşılık beklemeden radyoaktif atıkları temizleyeceğini iddia ederek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık şirkete izin verdi.

Haberin tamamına bağlantıdan ulaşılabilir.