İzmir'e Ziraat'tan Ağır Fatura



İzmir Konak'ta trafik yoğunluğu nedeniyle 23 yıl önce deniz dolduruldu ve sahil bulvarı yapıldı. Tarihi Saat Kulesi'nin önünden geçen yol, Konak'taki dolgunun üzerine alınınca trafik de rahatladı. Ancak bu çalışma sırasında 2904 metrekarelik arsası kullanılan ve bu çalışmaya itiraz etmeyen Ziraat Bankası, 2002'de "20 yıllık zaman aşımı süresinin dolacağı"nı gerekçe göstererek dava açtı. Bankanın İzmir 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde "arsayı terk davası" açması üzerine Büyükşehir Belediyesi, Mayıs 2005'te parselden el çekti. Ancak tepkiler üzerine iki kurum arasında uzlaşma görüşmeleri başladı. Bilirkişinin bir raporunda arsaya 15, diğerinde ise 23 milyon YTL değer biçildi. İzmir 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, önceki gün Büyükşehir Belediyesi'nin Ziraat Bankası'na 15 milyon 291 bin 200 YTL'yi yasal faiziyle birlikte ödemesine karar verdi. Büyükşehir Belediyesi de temyize gideceğini açıkladı.

Tek adım atmadılar
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, söz konusu yere çivi bile çakılamayacağını ve imar planında yeşil alan göründüğünü belirterek, Ziraat Bankası yönetimine sitem etti. Kocaoğlu şöyle konuştu: "Biz bankaya, tapuya karşılık, belediyeye ait 100 milyon YTL vadeli, 100 milyon YTL vadesiz para yatırmayı önerdik. Kabul etmediler ve '200'er milyon YTL yatırın' dediler.

Bir başka kamu bankasına, 100 milyon YTL için vadeli ve vadesiz hesaplara ne kadar faiz vereceklerini sordum. Vadeliye 16.56 milyon, diğerine 12.56 milyon YTL civarında faiz vereceklerini söylediler. Pazarlık yapsam 35 milyon YTL'ye çıkardı. Demek ki Ziraat Bankası bize 70 milyon YTL'den kapı açtı.

'Paramızı çekeriz'
İzmir'i Sevenler Platformu Sözcüsü Sancar Maruflu, "Bir çözüm bulunsun. Yoksa İzmirlilerin paralarını Ziraat Bankası'ndan çekmeleri için kampanya başlatırız" dedi.
Yazılı bir açıklama yapan Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ellerinden gelen çabayı harcadıklarını, buna karşılık Ziraat Bankası'nın en küçük bir adım bile atmadığını savundu.

Milliyet'i kanıt gösterdi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Kocaoğlu, Milliyet'in 6 Mayıs 2005 tarihli manşetini kanıt göstererek şöyle dedi: "Milliyet'in manşet haberinde belirtildiği gibi, İstanbul Taksim'deki 1.6 dönümlük arsasını bir spor kulübüne bedelsiz olarak kullandıran Ziraat Bankası'nın, İzmir'in can damarı için sürekli engel çıkarmasını kamuoyunun takdirine bırakıyorum."

Taksim'deki arsa 'destek için'
Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ziraat Bankası'nın üçte bir hissesine sahip olduğu Taksim'deki 5 dönümlük arsanın bir kısmını Taksim Cami Yaptırma Derneği'ne, dernek de Kasımpaşaspor'a kiralamıştı. 2005'te Milliyet'in haberiyle ortaya çıkan durum sonrası Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, arsayı Beyoğlu Belediyesi'ne emanet ettiklerini söylemiş, "Otoparktan haberim yok" demişti. Ziraat Bankası, haberi olmayan bu otoparkın milyon YTL'lik gelirinden pay almıyor. Mayıs 2005 itibariyle, Taksim'in göbeğindeki 150 araç kapasiteli otoparktan 2 yıllık gelirin 1 milyon YTL'den fazla olduğu hesaplanıyor. Kasımpaşaspor halen arsayı otopark olarak işletiyor.

CHP: Hükümet İzmir'e şaşı bakıyor
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, hükümetin İzmir'e şaşı baktığını savundu. Anadol, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kasımpaşalılık ruhuyla hareket edip stadyumunda adını taşıyan Kasımpaşaspor'a yasadışı ve keyfi bir kararla, halkın, Taksim'in gözbebeği arsayı ücretsiz verip otopark olarak kullandırıyor, peşkeş çekiyor" dedi.

Özfatura: İyi niyet yok
Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, eski Kamu Etik Kurulu üyesi ve DP milletvekili adayı Burhan Özfatura, durumun AKP hükümetinin tutumundan kaynaklandığını savundu ve "Kasımpaşa'ya bedava arsa kullandırıyorsun, İzmir'in Karşıyaka'sına, Göztepe'sine niye aynı jesti yapmıyorsun?" diye konuştu.

'Bedelsiz vazgeçmeyiz'

Ziraat Bankası'nın açıklaması şöyle:
"... Kamulaştırmasız elkoyma 20 yılı doldursaydı, mülkiyet haklarımız kaybedilecekti. Bunu dikkate alarak kamulaştırma istedik ve aksi halde dava açmak zorunda kalacağımızı bildirdik. Ancak olumsuz cevap aldık. Hak düşürücü sürenin sonuna yaklaşılırken, 2002'de son çare olarak dava açtık. Ancak 3 yıl sonra belediye kiralama istedi. Gayrımenkulün fiilen yol olarak kullanılması nedeniyle hukuken kira sözleşmesine konu olamayacağı gerçeği karşısında, bu talebin kabulünün mümkün görülmediğini bildirdik. Uzlaşma tekliflerimizde tüm somut öneriler, belediyeye sunuldu, belediye kabul etmedi. 09.07.2007'de davanın kısmen kabulüne ilişkin karar verildi. Bankamızın tabi olduğu kanun maddesine göre önemli bir parasal değere sahip taşınmazdan bedelsiz feragat edilmesi mümkün değildir. Mahkeme kararı da haklılığımızı ortaya koyuyor."