İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, İzmirliler’in tarihle ilişkisini güçlendirmek amacıyla başlattığı ‘İzmirTarih’ Projesi, yoluna emin adımlarla devam ediyor. Projenin Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen ikinci buluşmasında, katılımcı bir anlayışla oluşturulan stratejik plan masaya yatırıldı.
Ege'de Son Söz'ün haberine göre, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. İlhan Tekeli, kentin dinamikleriyle birlikte yürütülen İzmirTarih Projesi’yle, İzmir’in tarihi çekirdeğini çöküntü alanından kurtarıp İzmirliler’in tarihle ilgili hafızasını yeniden canlandırmayı hedeflediklerini söyledi. Tekeli, “Bunu geleneksel yöntemlerden çok, katılımcı yöntemlerle yapmayı tercih ediyoruz. Nisan ayında yaptığımız toplantıda stratejik tercihler konuşulmuştu. Daha sonra ise ev ödevimizi yaparak bu belirlenen stratejileri bir metne çevirdik. Bugün de o metni tüm katılımcılarla birlikte irdeledik. Böylece yeni atacağımız adımları kararlaştırdık” diye konuştu.
‘İzmirTarih’ Projesi’nin kapsadığı Agora-Kadifekale-Kemeraltı aksındaki 300 hektarlık tarihi alanda 17 alt bölgenin bulunduğunu hatırlatan Prof.Tekeli, Ocak ayından itibaren 4 çalıştay toplayacaklarını açıkladı. Tekeli, “Belirlenen stratejilerin, 17 alt bölgede nasıl uygulanacağını saptayacak politikaları geliştireceğiz. Daha sonra ise alt bölgeler katılımlı bir planlamayla tasarlanacak ve operasyon planları hazırlanacak. Bu planlarda kimin hangi işlevi göreceği belirlenerek, uygulamaya geçilecek” dedi.
Hedeflerinin İzmirli’nin tarihle ilişkisini güçlendirmek olduğunu vurgulayan Tekeli, “Biz yaşarken köksüz olarak yaşamıyoruz. İzmir’in de çok değerli bir tarihi var. Kentlilerin tarihle ilgili olan o bağını, kulaktan dolma bilmek yerine o mekanlarda yaşayarak, hergünkü deneyimlerinin parçası olarak geliştirmek istiyoruz” dedi.
‘İzmirTarih Projesi nedir?
‘İzmirTarih Projesi, yaklaşık 300 hektarlık tarihi aksın yeniden ayağa kaldırılması ve tarihi dokuyu bozmadan rehabilite ederek çekim merkezi haline getirmeyi amaçlıyor. Söz konusu bölgeyle ilgili farkındalık yaratılarak, sivil mimari örnekleri ve çevreleri iyileştirilecek, yapılara ve mekanlara fonksiyon yüklenecek. Yaklaşık 16 bin yapının bulunduğu alanda, restorasyon yapılacak, yapılara ve alanlara fonksiyon yüklenecek, ulaşım bağlantıları güçlendirilerek kent zenginleşecek. Proje, tarihçilerden mimar ve şehir plancılarına, esnaftan işadamı ve akademisyenlere kadar geniş bir yelpazeyi kucaklayan katılımcı grubun desteğiyle sürüyor.