DHA'nın haberine göre, İzmir’de kent merkezinde ulaşım sorununun çözümü için önemli alternatiflerden biri olan Üçkuyular- Halkapınar ve Karşıyaka- Bostanlı tramvaylarının ihalesi yapıldı. İhaleler öncesinde başta Mimarlar Odası olmak üzere meslek odaları özellikle bazı çekincelerini ve itirazlarını açıkladı. Meslek odaları güzergahın Üçkuyular’dan sonra Konak’a kadar Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndan geçmesi yerine Mithatpaşa Caddesi’nden mevcut araç trafik akışıyla birlikte olmasını önerdi.
Meslek odaları Şair Eşref Bulvarı’nda dut ağaçlarının ve otoparkların yeraldığı orta refüjden geçilmemesini, mevcut yolun kullanılmasını ve yayaların hattan karşıya geçişini engelleyecek bariyeler konulmamasından yana tavır koydu. Ağaçların kesilmemesini isteyen meslek odaları, tramvay için ayrı bir yol yapılmamasını talep etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ihale şartnamesi hazırlanma aşamasında ise meslek odalarının yaptığı itirazları bir yıl önce Aralık 2013 tarihide dikkate alınarak revizyon yaptı.
Hattın Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndan Konak’a kadar gelip, Konak Pier’i geçtikten sonra karma sisteme geçmesi, hattın mevcut yola döşenmesi tramvaylar trafiğin parçası olması ve sinyalizasyon sistemine uyarak çalışmasına karar verildi. Şair Eşref Bulvarı’nda da hattın orta refüjden geçmesinden vazgeçildi. Böylece dut ağaçları kesilmekten kurtuldu. Ancak, meslek odalarının Üçkuyular-Konak arası hattın Mithatpaşa Caddesi’nden geçmesi önerisi 1 yıl önce dikkate alınmadı.
Otopark, ağaç ve kıyı eleştirisi etkili oldu
Tramvay ihalelerini Gülermak firması kazandı. Ağustos 2014 tarihinde firmaya yer keslimi yapıldı. Şantiyeler kuruldu. Ancak, meslek odalarının Sahil Bulvarı’ndaki ağaçların kesilmemesi, yayaların kıyıyla ilişkisinde 6 şeritli yoldan sonra bir de iki şeritli tramvay hattıyla kesinti olması tepkisi devam etti. Öte yandan Sahil Bulvarı’ndaki otoparkların azalacak olması da burada yaşayan vatandaşlar tarafından eleştirildi.
Kocaoğlu açıkladı
Bir yıl önce meslek odalarının önerilerini dikkate alarak ilk revizyonu gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi’nin ihaleden 5 ay sonra bu kez de hattın Üçkuyular-Konak arasında Mithatpaşa Caddesi’ne alınması için alternatif güzergah projesi hazırlığı yaptığı ortaya çıktı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bir süre önce Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’yla ilgili hassasiyetleri, eleştiri ve önerileri de dikkate alarak Mithatpaşa Caddesi’nden hattın geçişini öngören alternatif güzergah projesi hazırlattı. Başkan Kocaoğlu, İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu’nun Gaziemir Yeni Fuar Alanı gezisinde tramvay hattını Mithatpaşa Caddesi’ne alacaklarını açıkladı.
Son onayı henüz vermedi
Kocaoğlu açıkladığı tramvayın Mithatpaşa Caddesi’nden geçişiyle ilgili alternatif güzergah projesiyle ilgili son onayını ise henüz vermedi. Değişiklik kararının altına imzasını atarsa, yeni güzergah ve proje yüklenici firma Gülermak’a bildirilecek. Değişikliğin 3 yıllık ihale sürecini olumsuz etkilemeyeceği belirtildi. Böylece, meslek odalarının tepki gösterdiği sökülmesi gündemde olan yüzlerce ağaç yerinde kalacak.
Topal: Doğru bir karar
Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, tramvayın önerdikleri gibi Mithatpaşa Caddesi’nden geçmesine kararı çok olumlu bulduğunu söyledi. Daha önce Konak Pier ile Alsancak Gar arası yapılan değişikliklerin kendilerinin önerdiği şekle dönüştüğünü ancak Mithatpaşa Caddesi’rir tercih edilmemesi nedeniyle projenin kente bazı olumsuz yansımaları olacağını açıkladıklarını söyleyen Topal,ö İnsanların kıyıya erişiminin zaten hızlı akan 6 şeritli taşıt yoluyla kesildiği bölgede şimdi de tramvay hattı gelecekti. İki de tramvay hattıyla kıyıyı ulaşım güçleşecekti. Eğer Mithatpaşa Caddesi kararı kesinse çok doğru olur" dedi.
Karma trafik
Fahrettin Altay Meydanı’ndaki pazaryeri yanından başlayacak Konak Tramvayı hattı güzergah değişirse Konak’a kadar Mithatpaşa Caddesi’nden mevcut trafikle karma olarak işleyecek. Sinyalizasyona uyacak. Konak Pier’in önündeki yaya köprüsünün altından geçerek Gazi Bulvarı’na kadar yolun kenarından ilerleyecek tramvay hattı, Şehit Fethi Bey Caddesi’ne girecek ve buradan itibaren güzergahı karayolu trafiğiyle ortak kullanacak. Cumhuriyet Meydanı’nı takip eden hat, Şehit Nevres Bulvarı ve oradan Şair Eşref Bulvarı’na ilerleyecek. Tramvay hattı burada gidiş ve geliş olmak üzere ikiye ayrılacak. Vahap Özaltay Meydanı’na kadar bu şekilde devam edecek olan hat, Alsancak Garı yakınında tekrar birleşecek. Gar’ı takiben Şehitler Caddesi’ne ilerleyen tramvay hattı, İzmir Metrosu’nun Halkapınar Depo Alanı’nda son bulacak.