Gaziemir Sarnıç’taki 2B arazileri ile ilgili çıkmaz devam ediyor. Bulgaristan’dan gelen göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgedeki arazileri kullanan, üstünde ev ve işyeri inşa ettikten sonra yıllardır yaşayan vatandaşların başvuruları değerlendirilmeye alınmamıştı.Ege'de Son Söz'ün haberine göre, Orman Vasfını Kaybetmiş Arazilerin Hak Sahiplerine Satışı Hakkında Kanun gereği Gaziemir Kaymakamlığı’na başvuru yaparak arsaları satın almak isteyenlerin hevesi Ankara’dan gelen yazı ile kırılmıştı. Binlerce kişi ‘işlemleri durdurun’ yazısının ardından mağdur olurken konu siyasi malzeme haline geldi. CHP, ilk olarak Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin, Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol ve Milletvekili Erdal Aksünger üzerinden sorunu çözmeye çalıştı. Aksünger’in AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül başta olmak üzere bakanlığın ilgili müdürlükleri ile temasından da sonuç çıkmadı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvurarak vatandaşların şu anda kullandığı arazileri isteyen İstanbullu İşadamı İbrahim Cevahir ve ortaklarının çabası sürerken işlemlerin tamamı da durduruldu. Kafaları karıştıran süreci Ankara’ya taşıyan CHP Milletvekili Aksünger, TBMM kürsüsünden konuyu bir kez daha gündeme getirdi.
BÜROKRASİNİN SALLADIĞI BALTA
Kürsüde yaptığı konuşmada Sarnıç’taki sorunun klasik 2B konusu olmadığını belirten Aksünger, “Sarnıç bölgesinde 2 bin 500 parseli ilgilendiren sorun var. Sorun hukuksal değil. Bürokrasinin hukuk üzerinde salladığı balta ile ilgili sorun var. Arazileri kullanan vatandaşların hak sahibi olması Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yazısı ile engellendi. Burada AKP’nin bir lobisi var. Yıllar önce devlete kalan araziler çıkar grubuna verilmek isteniyor. Adını da buradan söylüyorum. İbrahim Cevahir ve bazı arkadaşları bunu yapıyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün üzerinde tahakküm kuruyor. Binlerce insan evlerinden olacak” dedi.
OTELDE GİZLİ TOPLANTI
Aksünger, Sarnıç’taki süreç yaşanmadan önce İstanbul’da gerçekleştirilen bir zirveyi de anlattı. Aksünger, tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Cevahir ve arkadaşlarına ilk olarak ‘hakkınızı yargıda arayın’ yazısı gönderildiğini ardından Cevahir Otel’de gerçekleştirilen toplantıdan sonra İzmir’e ‘işlemleri durdurun’ yazısı geldiğini anlattı. Aksünger, “Birinci yazıda aynı kişi ‘olmaz’ derken ne hikmetse yapılan toplantının ardından ‘sorun var’ deniliyor. Bu toplantı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü yetkililerinin Cevahir Otel’de yaptığı toplantıdır. İki yazıda da aynı kişinin imzası var. Aynı adamdan bahsediyorum. Gece yarısı bu iş lobinin eseridir. Milyarlarca liralık araziler gasp ediliyor” diye konuştu.
HANGİ MİLLETVEKİLİ GETİRDİ?
Aksünger, Sarnıç’ta 1989 yılında Bulgaristan’tan göç edenlerin yaşadığını ifade ederken, “Bulgaristan göçmeni vatandaşlarımızın ellerinde tapular var. Yasanın 7. maddesine koydukları madde ile ‘devletin iptal ettiği zabıt kayıtları tekrar görüşülür’ diyor. Cevahir’in istediği arazilerin tapusu yıllar önce devlete geçmiş. Onların üzerinde olan tapular iptal edilmiş. Bu maddeyi gece yarısı meclise hangi milletvekili getirdi. Bunu açıklayın. Yedinci madde ile arazileri isteyenlerin önü açılacak. Biz AKP milletvekilleri ile oturduk, konuştuk. Bir sonuca ulaşmadık. Bakan randevu bile vermedi. Tapu Kadastro Genel müdürü bir günde vatandaşların hakkını gasp etti. Kaymakamlıkta askıya çıkmayan, durdurulan vatandaşların başvurularını alın. Eğer bu yapılmazsa belgeleri açıklayacağım. Sonuna kadar bu işin peşini de bırakmayacağım” ifadelerini kullandı.
İŞTE O BELGELER
İzmir Kadastro Müdürü Hakan Ayber imzalı resmi yazının ilkinde ‘arazileri bize verin’ diyen Cevahir ve ortaklarından Tomris Taşkent’e resmi yazı ile cevap veriliyor.
Bu yazıda, “Kadastro öncesi zabıt kayıtlarına dayalı maliklerle ilgili bir hüküm bulunmadığından müdürlüğümüzce oluşacak 2B parsellerinde zabıt kaydı malikleri adına tescili mümkün bulunmamaktadır” deniliyor. Ayberk, Cevahir ve ortaklarına arazilerin kullanıcılara tahsis edileceğini isterlerse yargıya gideceklerini ifade ediyor.
Aradan geçen üç aylık zaman sonrası aynı müdür Hakan Ayber, arazileri talep eden İbrahim Cevahir’e verdiği cevapta öncelikli olarak süreci anlatıyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne gönderilen sonraki yazıda, “Müdürlüğümüz imkanları ile yapılan yaklaşık 2 bin 500 adet parseli kapsayan alandaki çalışma son aşamaya gelmiş olup Kadastro Daire Başkanlığımızca verilecek görüşe kadar tutanak yazımı ve ilanın durdurulmasının uygun olacağı kanaatindeyiz” deniliyor.
Aksünger’in “iki karara da imza atan aynı adam” diyerek isim vermeden eleştirdiği Ayber’in görüşleri ile süreç donduruluyor.