İzmir'de belediye mücavir alanları dışında 'kadastrosu ve imar planı yapılmamış yerler'de inşa edildiği için 'kaçak yapı' sınıfına giren yaklaşık 20 bin binanın yıkımı için düğmeye basıldı. İzmir'de şimdiye kadar bu süreç yıkıma kadar varmayıp, kâğıt üzerinde kalıyordu. Ancak Yerel Yönetimler Yasası uyarınca yıkım işlemini yapmakla görevli olan İzmir İl Encümeni, yıkım kararlarını gündemine almaya başladı.
Son toplantıda, Çeşme, Urla ve Selçuk'ta 28 bina için yıkım, 11 bina için para cezası kararlaştırdı. CHP'li İl Meclisi üyeleriyse karara karşı: "İzmir'in 520 köyünden 150'ye yakınından kadastro geçmemiş. Sen hem yapman gerekeni yapamıyorsun, hem vatandaşa ceza kesiyorsun. İlkellik. Encümen üyelerimiz bu yıkım kararlarını erteliyordu. Sayın Vali Cahit Kıraç 'Yasa ne diyorsa uygulansın' talimatı vermiş. 20 yıldır yıkılmayan 20 bini aşkın binanın yıkım kararı encümenden çıkacak."
Yıkım süreci nasıl işliyor?
Yıkım süreci yürürlükteki İmar Kanunu uyarınca, belediye mücavir alanı dışındaki yerleşim yerlerinde yapılan binaların, Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü elemanlarınca incelenmesiyle başlıyor. Bina kaçaksa, Yerel Yönetimler Yasası uyarınca hazırlanan tutanak, ceza kesilmesi için valilikçe İl Özel İdaresi'ne gönderiliyor. İl Encümeni, İl Özel İdaresi adına alt sınırı 700 YTL olan para cezası kesiyor. Ceza ödenmezse, Encümen yıkım kararı verip, bunu ilgili kaymakamlığa gönderiyor. Bina sahibi bir ayda binayı yıkmazsa, kaymakamlık yıkıyor. Yıkım masrafı da bina sahibinden alınıyor.