İzmir Valiliği’nin, İzmir Kuş Cenneti’ni cazibe merkezi yapmak için yürüttüğü çalışmaların bitmek üzere olduğu belirtildi. 600 milyar liraya mâl olan yenileme çalışmaları kapsamında Kuş Cenneti’nde 16 değişiklik yapılacak.
İzmir Vali Yardımcısı Turan Eren, proje kapsamında bir ilki gerçekleştireceklerini belirterek, yapılacak iki katlı eğitim tesisinin içine bir de kuş tedavi ünitesi ekleyeceklerini söyledi. Vali Yardımcısı Eren, Kuş Cenneti içinde gezinti yapabilmek için ses çıkarmayan akülü araçlar alacaklarını ifade etti. İzmir Kuş Cenneti’nin 2004 yılına yeni bir vizyonla gireceğini belirten Eren, “Amacımız, İzmirliyi çeşitli sebeplerle küs olduğu Kuş Cenneti’yle barıştırmak. Bu amaçla Kuş Cenneti’ni Avrupa’nın sayılı kuş parklarından birisi yapmak için çaba harcıyoruz. Telefonu bile olmayan Kuş Cenneti’ni, internet aracılığıyla dünyaya açıyoruz. Bundan sonra sadece Kuş Cenneti’ni görmek için bile turist gelecek. Kuş Cenneti’ne gidenler, Çiğli’den Sasalı yoluna girdiği andan itibaren kendisini doğayla başbaşa bulacak.” dedi. Bu arada Kuş Cenneti’nin girişine konulacak 6 metre boyundaki yalı çapkını figüründeki tak tamamlandı; ayrıca Sasalı yolundaki molozlar kaldırılırken yol kenarlarına dikenli tel çekileceği belirtildi.
İki yıl öncesine kadar kuraklık tehlikesi yaşayan, 8 bin hektar alana sahip İzmir Kuş Cenneti’ni kurtarmak için bu yılın başında, Bakanlar Kurulu kararıyla Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği kuruldu. İzmir İl Özel İdare, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile koruma havzasında bulunan belde belediyelerinden oluşan birlik, Kuş Cenneti’ni kurtarmak ve daha çekici hale getirmek için 16 maddelik bir değişim projesi başlattı. 600 milyar liraya mâl olacak değişiklikler için gereken bütün ihaleler yapıldı.
16 MADDELİK DEĞİŞİM PROGRAMINDA ŞUNLAR BULUNUYOR:
1– Sasalı yolu üzerine 9 yönlendirme, 3 tanıtım levhası konuldu.
2– 6 kilometrelik Sasalı yolunun iki yanında bulunan molozlar kaldırıldı. Bu ayın sonuna kadar yol dikenli telle koruma altına alınırken ağaç dikilmesi kararlaştırıldı.
3– Tuzla işletmesine gelen ve park edecek yer bulunmaması nedeniyle Sasalı yolu üzerine park eden kamyonlar için otopark yapıldı. Tuzlanın sol tarafına yapılan otopark, yolu daha güvenli hale getirirken görüntü kirliliğini yok etti.
4– Kuş Cenneti’nin girişine, heykeltraş Ekin Ferman tarafından 6 metre boyunda kuş şeklinde bir tak yapıldı. Dışı yalı çapkını olan takın içinde ise balıkçıl simgesi bulunuyor.
5– Girişe kuş figürü bulunan elektronik bariyerli bir kapı yapıldı. Bu sayede ziyaretçi sayısı saptanacak.
6– Kuş Cenneti’ne telefon hattı çekilirken bir internet sitesi hazırlandı. Ayrıca ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtım için poster, CD, kitap ve broşür hazırlatıldı.
7– Ziyaretçiler için 100 araçlık otopark yapıldı.
8– 12 metre boyunda üç adet, ahşap ve demir aksamlı gözetleme kulesi yapıldı.
9– Belirli noktalara bilimadamları için iki gözlem kulübesi yapıldı. Kulübeler, bilimadamlarının istedikleri takdirde kuşları günlerce gözetleyebilecekleri şekilde tasarlandı.
10– Kuş Cenneti içindeki 4 kilometrelik gezi yolu, 5 santimetre kalınlığında izolasyonlu malzemeyle kaplandı.
11– Daha önce iki monitör ve iki kamerayla kurulan kapalı devre gözetleme sistemine ilave olarak 110 santimetrelik yeni bir monitör ve iki kamera alınma aşamasına geldi.
12– Gezme amacıyla alınacak dört adet sessiz akülü aracın önümüzdeki günlerde alınacağı belirtildi. Araçların alınmasından sonra kuşların daha yakından görülmesi mümkün olacak.
13– Kaçak avlanmayı önlemek amacıyla bekçilere yeni bir bot alındı.
14– Yeterli olmayan kullanma ve içme suyu için 7 kilometrelik mesafeden içme ve kullanma suyu getirildi.
15– Mevcut ve yetersiz sosyal tesisisin yanına yapılacak iki katlı modern eğitim binasının projeleri tamamlandı. İnşaatına kısa bir süre sonra başlanacak tesiste kuş tedavi ünitesi, eğitim salonları ve laboratuvar bulunacak.
16– Elektrik trafosu yenilenerek dışına kuş resmi yapıldı.