İzmir Körfezi Emin Ellerde



Atina'da toplanan Akdeniz Eylem Planı'nın kararından sonra, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez'le ilgili projelerde yalnız bırakılmayacak ve devlet desteği de verilecek.
Bugüne kadar kendi imkanlarıyla körfezi kurtarmak için bugüne kadar yaklaşık 700 milyon dolar harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi bundan böyle körfeze yönelik projelerde devlet desteğini de arkasına alacak.
Geçtiğimiz Eylül ayında Birleşmiş Milletler Çevre Programı UNEP çatısı altında Atina'da toplanan Akdeniz Eylem Planı, İzmir Körfezi'ni, Akdeniz'e kıyısı olan 20 ülkede belirlediği 30 pilot bölge içine aldı. İzmir Körfezi'ni yakın takibe alan Akdeniz Eylem Planı körfezdeki gelişmeleri olumlu ya da olumsuz tüm gelişmeleri mercek altına aldı.

Duyarsızlık yok
İZSU tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü'ne yaptırtılan körfezdeki araştırmalara bundan böyle Çevre Bakanlığı da duyarsız kalamayacak. Türkiye'nin uluslararası anlaşmaların altına attığı imza körfeze yönelik proje ve araştırmalarda Çevre Bakanlığının da finansman desteğini almasını sağlayacak.
Akdeniz'in bugünkü içinde bulunduğu durum, karşı karşıya olduğu tehlikeler ve kirlenme nedeniyle doğal hayatın içinde bulunduğu tehlikeleri araştırıp uluslararası platformda ele alarak çözüm önerileri üreten Akdeniz Eylem Planı, Yunanistan'ın başkenti Atina'da geçtiğimiz Eylül ayında yaptığı toplantıda İzmir Körfezi'ni 'hassas bölgeler' statüsüne aldı.

20 üye katıldı
Akdenize üye 20 ülkenin katılımıyla gerçekleşen toplantıda İzmir Körfezi'ndeki kirlilik parametrelerinin düzenli olarak izlenmesi kararlaştırıldı. Toplantıya İzmir'den katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Prof Doktor Mustafa Ergün, eylem planınının istediği ölçümleri İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin finansman desteği ile zaten 20 yıldır gerçekleştirdiklerini söyledi.

İzleme altında
İzmir Körfezi'nin konumu itibariyle girdisinin çok fazla olduğunu belirten Prof Ergün, "İzmir Körfezi çok hassas bir yer o nedenle burası da izleme altına alındı. Körfeze çok fazla evsel, kimyasal atık karıştı. Doğası gereği akış fazla olunca onunla birlikte başka sorunlarda gelebiliyor. Akdeniz Eylem Planı'nın kapsamına Karadeniz girmiyor. Orası başlı başına bir iş. 1996 yılından bu yana Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla enstitü olarak "İzmir Körfezi'ni İzleme Projesi'ni götürüyoruz. Çiğli Arıtma Tesisi'nin devreye girmesiyle daha da yoğunluk kazandı" dedi.

150 milyar yeterli
Son iki yıldır çalışmalara İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 70 milyar katkı sağladığını hatırlatan Ergün, "Körfezi bu şekilde kontrol altında tutuyoruz. Akdeniz Eylem Planı'nın istediği ölçümler doğrultusunda bölgedeki değişimleri gözleyip tedbirleri almak amaçlanıyor. Ölçümlerin bazen aylık, bazen günlük bile izlenmesi gerekebiliyor. Bazı parametreler mevsimsel ve yıllık da olabilir. Bunların sürekliliğini sağlamak önemli. Akdeniz Eylem Planı'nın istediği ölçümler 150 milyar lirayı geçmez tahmin ediyorum. Elimizdeki veri tabanının güncelleşmesi önemli" dedi.