İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Körfez Denetim Ekibi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Büyük Kanal Projesi'nin başlaması ve Ragıp Paşa Dalyanı'nın yıkılmasıyla İzmir İç Körfez'deki su kalitesi değişimi inceleme çalışmaları başlatıldı.
Körfez'in değişik bölgelerinden alınan örnekler üzerinde Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü laboratuvarlarında yapılan değerlendirmeye göre, 2001 yılının Eylül ayında körfezin yüzeyinde 100 mililitrede 2 binin üstünde olan koli basili değeri, 2007 yılının Eylül ayında 'en yüksek' 60'a indi.
İzmir Körfezi'nin dibinde geçen yıl 100 mililitrede en yüksek 200 civarında olan koli basili değeri ise bu yıl 120 oldu.
Askadı katı atık madde azaldı
Körfezdeki inceleme sonucuna göre, 2001 yılının Eylül ayında en yüksek askıda katı madde değeri litrede 14 miligram iken, 2007 yılının Eylül ayında bu oran litrede en yüksek 7 miligrama düştü.
Dipteki askıda katı madde değeri ise 2001 yılında litrede en yüksek 9 miligramken, bu oran 2007 yılının Eylül ayı sonunda 7'ye indi.
Körfez Denetim Ekibi yetkilileri, katı atık madde değerinin 30 miligramın üzerinde gerçekleşmesi durumunda kirliliğin söz konusu olabileceğini; İzmir'de 2001 yılında da bu değerin altında olan askıda katı maddenin son yıllarda büyük düşüş kaydettiğini bildirdi.
Körfezdeki 2001 yılı dip suyu ölçümlerine göre, turbidite (bulanıklık) değeri 11 FTU iken, 2007'de 6 FTU oldu.
Yüzey ölçümlerinde de 2001 yılı Eylül ayında en yüksek 8 FTU olan bulanıklık değeriyse 6 FTU oldu.
11 noktada inceleme
Yetkililer, körfezin 11 noktasından su örneği alındığını; bu noktaların Kale Feneri (Kırmızı), Kale Feneri-Çakalburnu arası, Göztepe Feneri, Bostanlı Feneri, Karşıyaka Evlendirme Dairesi-Karşıyaka Vapur İskelesi arası, Turyağ önü, Meles Deresi çıkışı, Gündoğdu Meydanı açığı, Konar Pier-Konak İskele arası, Özdilek Alışveriş Merkezi açığı (İnciraltı) ve Güzelbahçe Pina Restoran açığı olduğunu bildirdi.
Denetim ekibindekiler, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Körfez'deki değişimi incelediklerini; ''denize girilip girilemeyeceğini'' İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nün, ''denizden çıkan balığın yenilip yenilemeyeceğini'' de Tarım İl Müdürlüğü'nün belirleyeceğini vurguladılar.