Bir Başkadır Venedik Bienali

Turizm sezonunda olan Venedik'e bir de bienal akını var. Bienalde görsellikten çok 'Dünya nereye gidiyor' kaygısı hâkim...

Bazı şehirlerden o denli etkilenirsiniz ki o büyüyübozmamak için bir daha gitmemek gerekir. Venedik'e ilk kez yıllaröncegüneşli bir kış günü dostlarımla gitmiştim. Şehirsankibize aitti. Gondolcular, motorcular, yerel halk turistsiz Venedik'in tadını çıkarıyordu belki de. O kadar etkilenmiştim ki bir daha Venedik'ten dönmemek istemiştim.

Geçtiğimiz hafta Venedik Bienali için gittik bu kanallar şehrine. Hava yine güneşliydi. Bütün pencerelerden kırmızı, pembe, beyaz çiçekler sarkıyor; ara sokaklardaki bakımsız binalar bile bu çiçekler sayesinde güzel görünüyordu. Şehir normal turist sezonu nedeniyle gelen turist istilasında adeta. Buna bienal için gelen ziyaretçilerin eklenmesiyle sokak ve kanallarda hareket etmek güçleşiyor. Birer gondol cambazına dönüşen gondolcular bizim faytoncular gibi dudaklarında sigara, enfes manevralarla birbirine çarpmamaya çalışıyor.

Aynı sorgulamalar

Güncel sanat yapıtlarının sergilendiği Venedik Bienali'nde muhteşem tarihi binalarla özdeşleşen çağdaş sanat, insanoğlunun kuvvetini anlatır nitelikte.
Evrensel boyutta bakıldığında genç sanatçıların aynı kaygıları, aynı sorgulamaları dile getirdikleri görülüyor. Dünyanın nereye gittiği kaygısı her reyonda hissediliyor. Kâh kanlı bir video gösterisi ile kâh nüktedan bir üslupla duygular, düşünceler bienale aktarılıyor.

'Ben de zincirlensem'

Macar sanatçı Blazs Kicsinsky elinde bavuluyla zincirlenmiş insan figürüyle ilgi çekiyor. Yanımda işi nedeniyle ömrü uçaklarda geçen bir dostum var. O kadar bıkmış ki bu figürü görünce duygularını şöyle dile getiriyor: Keşke beni de böyle bağlasalar da artık seyahat etmesem...
Video çalışmaları ve teknolojinin ön plana çıktığı bienalde görsellikten çok fikir ve düşünceler sergileniyor. Kanada reyonunda eski filmleri anımsatan siyah-beyaz bir kısa metrajlı film, açılmış bir parantez gibi geliyor insana. Keskin beyinlerin sanatçı gözüyle günümüze bakışı olarak da sayılacak bienalden mutlu ancak biraz yorgun ayrılıyorsunuz.