İzmir için Deprem Uyarısı



Karaburun açıklarında geçtiğimiz hafta 1 saat içinde 47 depremin meydana gelmesinin ardından, salı günü yine Karaburun açıklarında 4.4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Bölgesi’nde sürekli olarak yaşanan küçük ölçekteki depremleri yorumladı.

BirGün’de yer alan habere göre; depremlerin Midilli Fayı üzerinde olduğunu belirten Prof. Dr. Sözbilir, “Depremler Midilli Adasını güneyden sınırlayan Midilli fayı ile bu faya dik olacak şekilde gelişmiş doğrultu atımlı fayların birlikte çalışmasıyla gerçekleşiyor. Her iki fay birbirini tetikleyecek şekilde deprem üretiyor. O yüzden deprem fırtınası şeklinde bir gelişim söz konusu. Midilli Fayı üzerinde 2017 yılında 6.3 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Bu deprem Karaburun taraflarında şiddetli hissedilmiş ve fakat herhangi bir can ve mal kaybına neden olmamıştı. Bunun yanında Midilli Fayı’nın 6.8 büyüklüğüne varan deprem üretme potansiyeli var.” dedi.

İzmir sınırları içerisinde 17 adet diri fayın bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sözbilir, “Ege denizi altındaki faylarla birlikte bu sayı ikiye katlanıyor. Yaptığımız çalışmalar Tuzla Fayı, Gülbahçe Fayı ve Seferihisar fayının deprem üretme zamanının yaklaşmış olduğunu gösteriyor. Bunun yanında TÜBİTAK tarafından yeni desteklenen projemiz kapsamında Bergama Fayı, Zeytindağı Fay Zonu, Güzelhisar Fayı, Yeni Foça Fayı, Menemen Fay Zonu, Mordoğan Fayı, Kemalpaşa Fayı, Dağkızılca Fayı ve Gümüldür Fayı gibi faylar üzerinde hendekler açarak bu fayların geçmiş deprem aktivitelerini ve deprem tekrarlama aralıklarını, son depremden ne kadar süre geçtiğini bulmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

İzmir depreme hazırlıklı değil
İzmir’in deprem tehlikesi yüksek olan illerden biri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sözbilir, “İzmir’de 6 ve üstü depremler, yıkıcı deprem sınırına giriyor. Sığacık Körfezi'nde 2005 yılında 5.9 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Burada sadece belli binalarda hasar oluşmuştu. Ama can kaybı olmamıştı. Jeodezik verilere göre, 5.5-6.0 büyüklüğündeki depremlerin 25-30 yılda bir gerçekleşeceği ortaya çıktı. Önümüzdeki 10-20 yıl içinde 6 büyüklüğündeki bir depremin olma olasılığı oldukça yakın görünüyor. Biraz daha büyük bir deprem sınıfı 6.5’e değinirsek bunlar da ortalama 250 yılda bir oluyor. 7 büyüklüğünde depremleri düşündüğümüzde ise 800- 1000 yıl arasında değişiyor. Burada da en son depremin 1389 yılında gerçekleştiğini düşündüğümüzde yaklaşık 700 yıl geçmiş. Bu sonuçlar İzmir’in depreme hazırlıklı olması gerektiğini gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Sözbilir şunları söyledi: “İçişleri Bakanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından iki büyük proje başlatılmış durumda. Birincisi İzmir İl Afet Risk azaltma Planı. Diğeri ise İzmir Kentsel Dönüşüm yol Haritasının çıkartılması. Her iki projede de Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak Akademik danışmanlık ölçeğinde katkımızı koyuyoruz. Bu çalışmalarda İzmir ilinin doğal afet tehlike düzeyi ve riski belirleniyor. Buna göre de riski azaltmak için yapılması gereken çalışmaların ortaya konması ve hayata geçirilmesi durumu var. Burada kentsel dönüşümün doğal afet riskini azaltacak şekilde yapılması çok önemli.”