İzmir Adliye Sarayı Durduğu Yerde Çağdışı Kaldı



Yıllardır tamamlanamayan binanın modernizasyonu için yarım trilyon lira harcandı. 25 trilyon gereken binaya 6.5 trilyon ödenek çıktı.

Türkiye'nin üçüncü büyük kenti İzmir'de fikri temelleri yaklaşık 20 yıl önce atılan İzmir Adliyesi'nin bazı bölümleri trilyonlarca lira yutup 4 yıl önce açılırken, yapımı süren B ve C bloklarında umutlar "bahara" kaldı. Normal koşullarda Ocak 2003'te inşaatın tamamlanıp Ceza Mahkemeleri'nin de yeni adliyeye taşınması beklenirken, 20 yıl öncenin standartları "AB'ye giren adaletin standartlarına" uymadı. Mimar Mustafa Aytöre tarafından hazırlanan Adliye Sarayı projesi, dönemine göre en modern ayrıntıları içinde barındırırken, aradan geçen zamanda projenin hala hayata geçirilememiş olması nedeniyle yeni gereksinimler ortaya çıktı. AB'den gelen talepler doğrultusunda geçtiğimiz yıl yayımlanan Resmi Kurumları Yangından Koruma Yönetmeliği gereği, yeni binaya "Otomatik Gazlı Yangın Söndürme ve Yangın İkaz Sistemi" eklenmesi kararlaştırıldı. İnşaatı tamamlanan bloklarda bu işlemin nasıl yapılacağı merak edilirken, Adalet Bakanlığı da UYAP Projesi (Ulusal Bilgi Ağı Projesi) kapsamında bir revizyon talep etti.

Yeni ihtiyaçlar
Türkiye'deki tüm adli sistemi on line olarak birbirine bağlayacak UYAP projesi kapsamında duruşma salonlarının fiziki yapısı da değiştirildi. Daha önceki planlarda duruşma salonunda sadece bir bilgisiyar bulunurken, UYAP'la birlikte savcı, hakim ve zabıt katibinin önünde de bilgisayar olması görüşü benimsendi.
İzmir Adliyesi Sarayı'ndaki ikinci değişiklik de bilgisayar ağının sıvaaltına alınması için gerçekleştirildi. Adliye inşaatını sürdüren İÇTAŞ firması da Adalet Bakanlığı'ndan 15 Aralık'ta gelen bu iki istek üzerine çalışmalara başladı. Ancak B ve C bloklarının Ocak ayında tamamlanması hayali de böylece suya düşmüş oldu. Her iki proje için de sıvaaltı çalışma yapılması gerektiği için, daha önceden inşa edilen fayanslar, renkli mozaikler ve karolar birer birer söküldü. Sökülen yerlerden kablolar geçirilip UYAP ve Yangın Söndürme Projesi'ne uygun iç dizayn sağlandı. Bu yap-bozun Adalet Bakanlığı'na maliyeti ise yaklaşık 500 milyar lira oldu.

Mobilyalar yetişmedi
Bu arada Ceza Mahkemeleri'nin de bulunacağı B ve C bloklarının mobilyalarını hazırlayan Niğde Yarı Açık Cezaevi'ne tahta ve kereste sağlayan hammadde deposunda çıkan yangın, taşınma işleminin en az 2 ay gecikmesine yol açtı. UYAP ve Yangın Projesi'nin 20 Şubat'a kadar tamamlanacağı öngörülürken, işlerin zamanında bitmesi halinde bile mobilyalar olmadığı için taşınma hemen mümkün olmayacak.

Yıllarca kimse dokunmadı
1982 - Adalet Bakanlığı İzmir'e, adalete yaraşır bir Adliye Sarayı yapmak için proje yarışması açtı.
1983 - Mimar Mustafa Aytöre'nin hazırladığı ve Amerikan tipi olarak değerlendirilen Adliye Sarayı projesi yarışmayı kazandı.
1992 - Adliye Sarayı'nın temeli atıldı.
1993 - D1 ve D2 bloklarının kaba inşaatına başlandı
1994 - Ödenek yokluğu yüzünden ilerleme sağlanamadı.
1995 - D1 ve D2 bloklarında ilerleme sağlandı
1997 - Ödenek yokluğu yüzünden yeterli ilerleme sağlanamadı
1998 - Hasan Denizkurdu'nun Bakan olmasıyla devletin projeye ilgisi arttı.
1999 - D1 ve D2 blokları tamamlandı
1999 - Hukuk Mahkemeleri, D1 ve D2 bloklarına taşındı
2002 - B ve C bloklarının kaba inşaatı tamamlanma aşamasına geldi
2002 - D3 ve D4 bloklarının inşaatına başlandı.