Rize’de, Karadeniz’e dolgu yapılarak kazanılacak alanda inşa edilecek İyidere Lojistik Limanı için dolgu çalışmasının yüzde 30’unun tamamlandığı duyuruldu.
Ancak yaklaşık 40 yıldır bölgeyi yakından takip eden Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden emekli jeoloji uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş önemli uyarılarda bulundu.
Sözcü’den Yusuf Demir’in haberine göre; Doğu Karadeniz’de 1960’lı yıllardan beri uygulanan en basit dolgu yönteminin stratejik yapıları risk altında bıraktığını kaydeden Prof. Dr. Bektaş, sürekli artan nüfus ve şehirleşme sonucu Doğu Karadeniz Bölgesi’nde denizden yer kazanma işleminin ilk olarak Rize’de başladığını vurguladı.
‘Rize çökmeye devam ediyor’
Bektaş özetle şu tespit ve değerlendirmelerde bulundu: “En basit kaya dolgu yöntemiyle kazanılan Rize’nin büyük bir kısmı aradan geçen 60 yıl içerisinde yılda 17 milimetreye varacak şekilde çökmeye devam ediyor. Dolgu deformasyonun bu sonucu Rize’de birçok binanın yıkılmasına ve kentin yer değiştirmesine neden oldu.
2015-2018 yılları arasında yapılan uydu ölçümlerine göre Rize’nin bazı semtleri yılda 17 milimetreye varan bir hızla çökmeye devam ederken, 2009 yılında inşası tamamlanan Rize limanının duvarları yılda 13 milimetre çöküyor.
Günümüzde ise aynı dolgu tekniği ile Rize Havalimanı’nın tamamı ve Rize-İyidere Lojistik liman projesinin yüzde 30’luk kısmı tamamlandı.
‘Hastane, havalimanı, stadyum ciddi risk altında’
Öte yandan yine uydudan yapılan ölçümlere göre Trabzon, Ordu-Giresun illerinde benzer deniz dolguları üzerinde yapılan havalimanı, şehir hastanesi, ve stadyum gibi stratejik yapıların akıbetleri ciddi bir şekilde riske açıktır.
Olası bir depremde ise en fazla hasar görecek yerler ve binalar bu tür deniz dolgusu ve üzerlerinde inşa edilen stratejik yapılardır.”
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.
(Fotoğraflar: DHA)