İyi Yalıtım 72 saat Isıyı Koruyor



Kış aylarında ısı yalıtımı iyi yapılmış binaların 72 saat ısısını koruduğu bildirildi. Binalarda ısı kaybının yüzde 40’ı duvarlarda, yüzde 30’u dış pencerelerde, kalanı ise bodrum ve çatılarda meydana geliyor.
Yapılarda projelendirme esnasında bölgenin hakim rüzgar yönüne bakan kısmının minimum, güneş gören alanının da maksimum tutulması öneriliyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı, Konya Mimarlar Odası ve Konya İnşaat Mühendisleri Odası yetkililerinden aldığı bilgiyi göre, günümüzün en önemli sorunlarından biri olan ısı kaybının önüne geçmek için binaların yapım aşamasında ısı yalıtımının yapılması gerekiyor, daha sonra alınacak küçük önlemlerle de yüzde 50’ye varan ısı tasarrufu sağlanabiliyor.
Isı yalıtımı tam olan binalarda ısı 72 saat korunurken, yeterli yalıtıma sahip olmayan binalarda bu süre 12 saate kadar düşüyor. Binalardaki ısı kaybının yüzde 40’ı dış duvarlarda, yüzde 30’u pencerelerde, kalanı ise bodrum ve çatıdaki izolasyon eksikliğinden kaynaklanıyor. Müstakil evlerde ise ısı kaybının yüzde 45’i dış duvar ve cephelerden, yüzde 22’si çatı, yüzde 20’si bodrum, yüzde 13’ü dış kapı ve pencerelerin açılan kanat aralıklarından oluyor.
Isı yalıtım uzmanları, duvarlarda tecrit yapılırken ısı yalıtkanının duvarların dış kısımlarına konulması, yalıtım kalınlıklarının da duvarlardaki günlük sıcaklık değişmeleri göz önüne alınarak yapılması gerektiğini belirtiyorlar. Yalıtım kalınlıkları için bölgesel değerlendirmeler yerine mikro ölçekli çalışmaların göz önüne alınması gerektiği ifade ediliyor. Dış yüzeydeki pencere oranının yönetmeliklerde belirtilen hususlara uygun olması, genellikle kış aylarının ağır olduğu bölgelerde bu oranın yüzde 20’yi geçmemesi gerektiği vurgulanıyor. Çatı ve taban izolasyonlarına da dikkat edilmesi, çatı alanının mümkün olduğunca fazla güneş ışığı alacak şekilde projelendirilmesi, ısı kaybının en aza indirilmesi açısından büyük önem taşıyor.

GÜNEYE BAKAN BÖLGE
Uzmanlar ayrıca, yapılarda projelendirme esnasında bölgenin hakim rüzgar yönüne bakan kısmının minimum ve güneş gören alanının da maksimum tutulması gerektiğini, yani mümkün olduğunca güneye bakan bölgenin fazla olması gerektiğinin altını çiziyor. Binaların aplikasyon esnasında birbirlerine gölge yapmayacak şekilde veya en az etkileyecek şekilde yerleştirilmesine ise çok fazla özen gösterilmediği belirtiliyor. Pencerelerin PVC kullanılarak yapılması durumunda ise yüzde 45 ısı tasarrufu sağlanabiliyor.
Bütün bu önlemler alınarak tüketilen yakıtta yüzde 50’ye varan tasarruflar sağlandığı gibi soğuk kış günlerinin olumsuz etkisi en aza indiriliyor.