Rabia Rana, Emel Özcan Mürseloğlu, İlkin Bilgin Taşpınar, Melda Gürbüz Karakisi, Nilüfer Ustamehmetoğlu, Özlem Benli ve Bilge Kaya öncülüğünde kurulan İVKAD, amacını ve sürdüreceği çalışma konularıyla biçimlerini tüzüğünde şöyle sıralıyor:
Derneğin amacı; “Kadınların insaat sektorundeki varliklarini guclendirmek, statulerini artirmak ve insaat sektorunde kadin istihdaminin artmasina katkida bulunmak ;Bu sektorde calisan veya calismak isteyen kadınlar arası diyalog, iletişim, dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak, toplumun tüm kesimlerinden kadınlarla ortak bir platformda bir araya gelip, yasalara uygun faaliyetlerde bulunmak ve çalışmalar yapmak.
Dernekçe Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Biçimleri
1. Kadini insaat sektorundeki varligini guclendirecek faaliyetlerde bulunmak ;mimar insaat muhendisi ,iç mimar-şehir plancısı-peyzaj mim.,makina&elekt.müh., harita muh. Jeoloji jeofizik tekniker;teknisyen.tasarimci,restorator,teknik persnel,meslek okul mezunlari gibi inşaat sektörüne hizmet saglayan her turlu meslege mensup kadinlarimizin kisisel ve mesleki alanda gelisimlerine destek saglamak. Nitelikli kadin çalişanların sektörde varlıklarının arttırılması ve şartlarının geliştirilmesi.
2. Insaat sektorunde kariyer hedefleri olan ve mesleklerine yeni adim atmaya hazirlanan bayan ogrencilere destek olmak, zor durumda olanlara burs saglamak .
3. Insaat sektorunde calismayi hedefleyen kadinlara elektronik ortamda is agi olusturarak istihdamlarina katkida bulunmak.
4. Insaat Sektorundeki herturlu Cinsiyet ayrımcılığınin ortadan kaldırılmasına, bu sektorun tek bir cinsin tekelinde olmamasina tesvik edilmesine , bu alanda calismak isteyen kadinlarin kariyer hedeflerine yardimci olunmasiina ve konumunun gelişmesine yardimci olmak.Inşaat sektöründeki teknolojik ve bilimsel gelismeler isiginda egitsel calismalarda bulunmak; Insaat sektorune yonelik mesleki gelisimlerine katkida bulunacak her turlu egitimi saglamak; seminer ve paneller duzenlemek.
5. Inşaat sektorundeki arastirma -gelistirme faaliyetlerinin artirilmasina yonelik ulusal ve uluslararasi kurumlarlarla ortak projeler yuruterek insaat yapim ve yonetim teknolojisinde kadinlarimizin hatiri sayilir konumlara gelmesine destek olmak.
6. Bu sektorde istihdam etmek isteyen fakat bu sektorde egitimi olmayan kadinlarin meslek edinmelerine katkida bulunarak, kendi ekonomik bağımsızlığini elde etmesine olanak saglamak; kadin usta yetismesine katkida bulunmak ; bu konuda kamu ve ozel kuruluslarla ortak projeler gelistirmek.
7. Sektorde kadin usta istihdaminin olusmasi yolunda cinsiyetci yaklasim karsisinda uyelerimize yasalar cercevesinde her turlu destegi vermek.
8. Dernek aynı amaçlarla faaliyetler yapan vakıf, dernek ve resmi kurumlarla işbirliği yapmak, birlikte çalışmak için plan ve programlar gerçekleştirmek
9. Uluslar arası mevzuatlar açısından özellikle AB ülkeleri kadin çalişanlarının statüsünde olanaklar sağlamanmasini desteklemek
10. Dernek amacı doğrultusunda yurt içi ve yurt dışında kanunlar çerçevesinde kurs, seminer, gezi.konferans, panel, açık oturum, sempozyum, yarışmalar, anma geceleri, gezi vb. düzenler, sergiler açar, film, video, tiyatro gösterileri vb. etkinliklerde bulunmak.
11. Amacın gerçekleştirilmesi için gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, dokümantasyon merkezi oluşturmak, çalışmalarını duyurmak için amaçları doğrultusunda gazete, dergi, kitap gibi yayınlarla baglanti kurup duyururularin yayinlanmasini saglamak.
12. Amacın gerçekleştirilmesi için sağlıklı bir çalışma ortamını sağlamak, her türlü teknik araç ve gereci, demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin etmek,
13. Gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak ve yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul etmek,
14. Üyelerinin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için lokal açmak, sosyal ve kültürel tesisler kurmak ve bunları tefriş etmek,
15. Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda vakıf kurmak, federasyon kurmak veya kurulu bir federasyona katılmak, Gerekli izin alınarak derneklerin izinle kurabileceği tesisleri kurmak,
16. Uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olmak ve bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak,
17. Derneğin amacını gerçekleştirmek üzere, benzer amaçlı derneklerden, işçi ve işveren sendikalarından ve meslekî kuruluşlardan maddî yardım almak ve adı geçen kurumlara maddî yardımda bulunmak,
18. Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı
Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun
hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına
giren konularda ortak projeler yürütmek,
19. Yurtici ve yurt
disinda gerekli goruldugu takdirde şube ve temsilcilikler açmak,
20. Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için plâtformlar oluşturmak.