İTÜ ve Autodesk'ten Ortak BIM Uzmanlık Sertifika Programı



İnşaat sektörünü kökten değiştiren bir kavram olarak görülen ve yaklaşık 10 yıl önce ortaya çıkan BIM, henüz yeterince tanınmıyor. Bu önemli açıktan yola çıkan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Autodesk, BIM uygulamalarını kullanabilen nitelikli elemen yetişmesini sağlamak amacıyla işbirliğine gidiyor. 12 Ocak - 3 Mart 2015 tarihleri arasında, iki haftalık sürelerle verilecek toplam üç modülden oluşan eğitim programı, üniversite – sanayi işbirliği açısından da önemli bir örnek olma iddiasını taşıyor.

Eğitimler İTÜ SEM'de verilecek

Autodesk'in teknoloji, içerik ve uzman görüşleri ile katkı sağlayacağı programda; dünyada ve Türkiye'de hızla gelişen BIM, gerçek örnekler üzerinden işlenecek ve bu sayede katılımcıların deneyim kazanması sağlanacak. İnşaat sektörünün tüm çalışma sistematiğinin ve yöntemlerinin hızla BIM’e uyarlanması gerekliliğine dikkat çeken Program Koordinatörü Doç. Dr. Esin Ergen Pehlevan, programın önemini şu sözlerle özetledi:

“Türkiye için çok yeni olan BIM'in kavranması ve uygulanabilmesi için BIM konseptine bütüncül yaklaşan bir sertifika programına ihtiyaç duyuluyordu. Bu eğitim programının bu ihtiyaç sonucunda oluşturulduğunu ve üniversite-sektör işbirliklerine güzel bir örnek olarak eklendiğini söyleyebiliriz”.

Türkiye'de ilk ve tek

Türkiye’de henüz hiçbir organizasyon veya kuruluşun BIM sertifikası vermediğine, programın bir ilk olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Pehlevan, içeriğe ilişkin şu bilgileri verdi:

“Program, içerik olarak oldukça zengin. Sadece belli bir yazılımın kullanılmasına yönelik değil; genel olarak BIM kavramı, dünyadan örneklerle önemi ve faydaları, örnek olaylar üzerinden avantaj ve dezavantajları ve nasıl uygulandığı, BIM'e geçmek isteyen firmaların izlemesi gereken adımlar gibi ana başlıklar aktarılacak. BIM kavramı açıklandıktan sonra ikinci modülde detaylı bir uygulama gerçekleştirilecek; üçüncü adımda ise katılımcılar uzun bir sınava tabi tutularak, uygulamaları gerçekleştirmedeki başarıları ölçülecek”.  

Autodesk Akdeniz Ülkeleri Eğitim Koordinatörü Evren Arın ise, “İTÜ gibi seçkin bir üniversite ile işbirliğine gitmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu işbirliği sayesinde İTÜ SEM ile birlikte, AutoCAD, Revit, Inventor ve 3ds Max gibi yazılımlarımızın uluslararası geçerliliği olan ACU sertifika sınavlarını da gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

BIM eğitimi neden önemli?

Yapı Bilgi Modellemesi – BIM, binayı henüz sahada fiili olarak yapmadan sanal olarak inşa etmeyi ve karşılaşılabilecek her türlü problemi (farklı elemanların çakışması, işin zamanında yetişmemesi, olabilecek iş kazaları gibi) sanal model üzerinde çözmeyi amaçlıyor. Benzer yaklaşımlar, seri üretim yapan diğer sektörlerde görülebiliyor ancak inşaat sektöründe binanın tam teşekküllü bir prototipini yapmak BIM öncesinde mümkün olamıyordu. Bu da inşaatın maliyetinin artmasına, süresinin uzamasına, kalitesinin düşük olmasına ve iş kazalarına sebep oluyordu. BIM yaklaşımı ile bu sorunların büyük oranda üstesinden gelinmesi sağlanıyor.

ABD ve Kuzey Avrupa ülkelerinde inşaat sektörünün BIM konseptine geçiş sürecinin adımlarından biri, BIM uzmanlık sertifika programları olurken, bu sayede hem farkındalık geliştirildi hem de sektörün ihtiyaç duyduğu uzman işgücü yetiştirildi. Yeterli sayıda uzman işgücü oluştuktan sonra, kamu projelerinde BIM kullanılması zorunlu hale getirildi.