İTO: Kaçak Yapılar Kaynak Olabilir

Başkan Yıldırım: Ruhsatsız ve kaçak binaların mevzuata uygun hale getirilmesiyle 50 milyar $ sağlanabilir...
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, Hükümet’in Acil Eylem Plânı’nda yer alan inşaat sektörünün canlandırılması konusunda yapacağı cesaretli bir hamleyle bir taşla birkaç kuş vurabileceğini bildirdi.

Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, Hükümet’in yapı kullanma izin belgesi bulunmayan binaların imar mevzuatına uygun hale getirilmesi ve konut açığının giderilmesi alanında ciddi adımlar atarak, 50 milyar dolar tutarında bir kaynak yaratacağını belirtti. Türkiye’de yılların birikimiyle oluşmuş, yüzde 65’i İstanbul’da olan en az 4 milyon kaçak yapı bulunduğuna dikkat çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

“Çoğunluğu mücavir alan sınırları dışında bulunan ve kimi belde belediyesi haline gelmiş köy ve benzeri yerleşim yerlerindeki bu binaların sahipleri, kendi arsaları üzerine yaptıkları, ancak bürokratik formaliteler, harçların yüksekliği, kadastro ve imar planı yokluğu gibi çeşitli nedenlerle yapı kullanma izin belgesi alamamaktadır.

Bu vatandaşlarımız kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kaldıklarından, ortaya çıkan bu konutlarda basit bir tahminle en az 20 milyon insan yaşamaktadır. Bu kadar insanı sokağa atıp bu binaları yıkmak mümkün değildir.

Burada yapılacak iş, bir çeşit af çalışmasıyla bu konutların yasallaştırılması olacaktır.”

5 BİN DOLARA TAPU

Yıldırım, yapılacak bu çalışma kapsamında konutların, konut başına alınacak ortalama 5 bin dolar tutarındaki imar ıslah harcıyla kullanana tapulanmasını önererek, bir kısmı inşaat halinde olan bu binaların sıva ve boyalarının yaptırılıp üst katlarında bulunan kolon filizlerinin söktürülerek çatılarının kapanmasının, görüntü kirliliğini önleme ve yakıt tasarrufu gibi yararlarının olacağını kaydetti.

Hazine’nin elinde bulunan arsaların yüzde 40 payla kat karşılığında, müteahhitlere konut yapılmak üzere tahsis edilerek, toplam 1 milyon konut yapımını içeren bir hamle gerçekleştirilmesi durumunda bütçeden kaynak harcanmadan devletin 400 bin konut sahibi olacağını ifade eden İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım, “Bu konutlar, 10 yıl gibi uzun vadeli bir ödeme planı ile 75 bin dolar bedelle satılabilir. Böyle bir projenin hayata geçirilmesiyle ülkemizin konut açığı tamamen giderilmiş olacağı gibi, devlet de bu yolla 75.000x400.000=30 milyar dolar tutarında bir kaynak elde etmiş olacaktır” dedi.

MİLYONLARCA İŞSİZE İŞ İMKANI


Yıldırım, bu şekilde gerçekleştirilecek konut hamlesinin yararlarını ise şöyle sıraladı:

“50 milyar dolar ek kaynak yaratılarak birçok ekonomik ve toplumsal proje için finansman sağlanmış olacak. Halen durgunluk içerisindeki 30 sektörümüze dışsal fayda sağlanacak. Toplam 3 bin kalem mala talep yaratılacak. Ayakta kalmaya çalışan binlerce KOBİ’nin düzlüğe çıkması sağlanacak. Milyonlarca işsiz iş sahibi olacak.

Projenin başlaması ile para sirkülasyonu artacak ve piyasalar canlanacak. Bu şekilde meydana gelecek gelir artışından dolayı vergi tahsilatında da önemli artış sağlanabilecek.

Depreme hazırlık bakımından bina stoğunun önemli bir kısmı yenilenmiş olacak.

Ayrıca binlerce işyerinin iskan belgesi eksikliği nedeniyle kangren haline gelen çalışma ruhsat sorunları da çözülecek.”