Türk çelik boru sektörü yılın ilk yarısında tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik olumsuzluklara rağmen, hem üretim hem de ihracatta yükselişini sürdürdü. Sektör, 2013 yılının ilk altı ayında üretimini, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 3 artırarak 2,14 milyon tona ulaştırdı. Yurtiçinde otomotiv sanayi ve inşaat sektöründeki iyileşmeler ile altyapı yatırımlarının devam etmesi üretim artışını tetikledi.
Sektör, 2013 yılının ilk yarısında 2012 yılının aynı dönemine oranla yüzde 3,3 artışla miktar bazında 881 bin ton çelik boru ihracatı gerçekleştirdi. Çelik boru üretiminde kullanılan yassı çelik ürünlerinin fiyatlarında yaşanan gerileme, ihracatı da olumsuz etkiledi ve değer bazında yüzde 1,7’lik bir düşüş yaşanarak 762 milyon dolarlık ihracat yapıldı.
Üretilen çelik boruların yüzde 41’i ihraç edildi
Çelik boru sektörü bu dönemde ihracat pazarlarında yaşanan hareketlilik doğrultusunda; toplam 2,14 milyon tonluk üretiminin, yaklaşık yüzde 41’ini ihraç etti. Irak’ın artarak devam eden çelik boru talebi, Kuzey Afrika’daki altyapı yatırımları ile yükselen çelik boru ihtiyacı ve ABD’deki kaya gazı araştırmalarında kullanılan sondaj borusu talebi çelik boru üretimini destekledi.
Sektörün Ocak – Haziran 2013 döneminde en çok ihracat yaptığı ülkeler sırası ile Irak, ABD ve Cezayir oldu. Yeniden yapılanma sürecindeki Irak’a 149 milyon 280 bin dolarlık çelik boru ihracatı gerçekleştirildi ve sektör için en önemli pazar haline geldi. ABD’ye yapılan ihracatta ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17’lik bir düşüş yaşanarak 114 milyon 421 bin dolarlık ihracat yapıldı. Çelik boru ihracatında en fazla artış gösteren ülkeler ise Cezayir, Mısır, Macaristan ve Yunanistan oldu.
Türk çelik boru sektörü ihracatı bölgesel olarak değerlendirildiğinde; daha önceki dönemlerde olduğu gibi bu yılın ilk yarısında da en çok ihracatın yüzde 34 pay ile Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirildiği görülüyor. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 33,85’lik bir artışla 258 milyon 240 bin dolara ulaştı. Avrupa Birliği ülkelerini, yüzde 27’lik payla Ortadoğu ülkeleri ve yüzde 17’lik payla Amerika ülkeleri izledi.
Ocak – Haziran 2013 döneminde çelik boru sektöründe en önemli ihracat artışına Kuzey Afrika ülkeleri imza attı. Kuzey Afrika ülkelerine yapılan ihracat, 2012 yılında toplam ihracatın yüzde 9’unu oluştururken, 2013 yılında yüzde 14,5 pay ile 109 milyon 899 bin dolar olarak gerçekleşti.
İthalatın çelik boru tüketimindeki payı yüzde 5’e yükseldi
Yılın ilk yarısında çelik boru ithalatında da önemli derecede bir artış yaşandı. Bu dönemde çelik boru ithalatı 2012 yılının aynı dönemine oranla yüzde 52 artarak 167 milyon 59 bin dolara yükseldi. Ocak – Haziran 2013 döneminde dikişli çelik boru ithalatı yüzde 35 artarak miktar bazında 67 bin tona ulaştı. 2013 yılının ilk altı ayında gerçekleşen çelik boru ithalatının Türkiye çelik boru tüketimindeki payı ise yüzde 5 oldu.
Mehmet ZerenÇelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Genel Sekreteri Mehmet Zeren, sektörün ilk yarı performansını değerlendirirken yaptığı açıklamada, “Çelik boru sektörü Türkiye için stratejik öneme sahip sektörlerin başında geliyor. Sektörümüz tüm olumsuzluklara rağmen üretim ve ihracattaki yükselişini devam ettiriyor. Ancak üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını 140’tan fazla ülkeye ihraç eden sektörümüzün ihracatı artık tehlike altında. Şu anda çelik boru üretiminde hammadde olarak kullanılan yassı çelik ürünlerini ithal ederken bize yüzde 9-10 oranlarında gümrük vergisi uygulanıyor. Buna karşılık yerli piyasada kullanılmak üzere ithal edilen çelik boruların gümrük vergisinden muaf olması sektörümüzün üretimini tehdit ediyor” dedi.
Zeren, “AB ülkelerine baktığımızda ise yassı çelik ithalatına yüzde sıfır gümrük vergisi uygulandığını görüyoruz. Türk çelik boru üreticileri hammaddeyi dünya piyasalarından daha yüksek fiyatlarla temin ediyor. Böylece sektörün rekabet gücü hem yurt içi hem de yurt dışında zayıflıyor. Çelik boru sektörünün hammaddeyi dünya piyasa fiyatlarından temin edebilmesi için gümrük vergisinde düzenlemeler yapılmalı. Aksi takdirde Türk çelik boru sektörü üreticilerinin ihracatları riske girecek” diyerek sözlerini noktaladı.