İtalya ve Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlenmesini sağlamak ve iş fırsatlarını değerlendirmek amacıyla iş çözümleri danışmanlığı şirketi Informest Consulting öncülüğünde gerçekleştirilen etkinliğin basın toplantısı, Wow Airport Otel'de yapıldı.
Burada konuşan İtalyan İnşaat Birliği Başkanı Valerio Pontarolo, Türkiye'de pozitif bir hava olduğuna dikkati çekerek, ''Türkiye'de çok çalışan ve itimat edilecek insanlar gördüm. İtalya'da bir ekonomik kriz yaşanıyor. Dışarıyla çalışmak isteyen firmalar için bu bir fırsat. Krizi durumu iyi olmayan firmalar yaşıyor. İyi firmalar dışarı ile çalışıyorsa sorun yok'' dedi. Friuli bölgesinde inşaat firmalarının iyi bir geçmişi olduğuna değinen Pontarolo, ''Kuzey Amerika ve Kanada'da inşaat sektöründe çalışanlar Friuli bölgesindendir. Friuli bölgesi 1976 yılında yaşadığı depremle yerle bir oldu. Fakat bölge insanı yılmadan çalışmaya başlayıp, yeni bir metot geliştirdi. Deprem artık bu yapılara etki etmiyor. Böylece bizim inşaat sektörü dünyada çok önemli gelişmeler katediyor. Bu yüzden dünyada bölge insanımız tercih ediliyor'' diye konuştu.
Türkiye'deki inşaat sektörünün büyüklüğüne dikkati çeken Pontarolo, ''Siz de deprem kuşağında yaşıyorsunuz. Birbirimize çok şey katabiliriz. Geleceğin evleri, sıfır enerji maliyetli ve depreme dayanıklı evler olacak. İtalya'da böyle... Türkiye'de yapacak iş çok, bu yüzden işbirliğini çok önemsiyoruz'' dedi.
''Türkiye büyüyen bir potansiyel, Türk şirketleriyle işbirliği istiyoruz''
Yapı Kredi Bankası Ulusal Sorumlusu Nicola Longo-Dente de, Türkiye'nin 8 yıldan beri büyüdüğüne dikkat çekti. Türkiye'nin modern ve dışa açık, ekonomik performansı gelişen, politik ve ekonomik sabitliğin söz konusu olduğu, nüfusunun çok dinamik ve genç bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Longo-Dente, son olarak bankacılık sektöründeki düzenleme sonrası UniCredit olarak Türkiye'de olmak istediklerini bu nedenle Türkiye'ye yatırım yaptıklarını belirtti. Kendisinin de Friuli bölgesinden olduğuna değinen Longo-Dente, ''Her ne kadar Türkiye'de bölgeler arası bir denge yoksa da ve yer altı kaynakları açısından enerji yetersizliği varsa da Türkiye krizden çok etkilenmeyen kuvvetli bir ülke olduğunu gösterdi. Türk halkı Friuli bölgesi halkıyla birbirine benziyor. Yapacak ortak işlerimiz çok olur'' dedi.
Informest Consulting Başkanı Silvia Acerbi ise, İtalya'nın Friuli Venezia Giulia Bölgesi'ndeki inşaat, radyan, ısınma sistemleri, bahçe ürünleri, endüstriyel su arıtma kimyasalları, tarım makineleri, elektrik aksamları ve mobilya gibi sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin, Türk şirketleriyle işbirliğini geliştirmek istediklerini anlattı. Acerbi, ''Türkiye, iki ülke şirketleri arasında ticari ve verimli işbirliklerinin gelişimi konusunda ilgi çekici bir ülke. ExpoTürkiye11 Projesi'ne yüksek teknoloji sahibi yaklaşık 40 Türk şirketi katıldı ve hafta boyunca Friuli'den gelen şirketlerle görüştüler. Türkiye büyüyen bir potansiyel, birlikte iş yapmamız çok önemli'' diye konuştu.
''Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Avrupa ticareti açısından önemli''
Pordenone Export Başkanı Gino Camuccio ise Türkiye'nin ticaret bakımından önemli bir ülke olduğunu, buradan Orta Doğu'ya giden önemli yollar bulunduğunu belirterek, ''Geçici olmayan devamlı bir işbirliği arıyoruz'' değerlendirmesinde bulundu. Camuccio, Türkiye'de 10 yıldır çalıştıkları firmalar bulunduğunu ve çok iyi işbirlikleri yaptıklarını anlatarak, ''Türkiye ile Kuzey Avrupa arasında bir ticaret var ve çok kısa süre içinde mal gidebiliyor. Çok güçlü ticari işbirlikleri yapabiliriz'' dedi.