İtalya, Akıllı Şehirler için İşbirliği Çağrısı Yaptı



20-21 Nisan 2016 tarihlerinde İtalya Ticaret Ajansı (ITA) ve İtalya İktisadi Kalkınma Bakanlığı’nın desteği ve NOVUSENS Akıllı Şehirler Enstitüsü işbirliği ile düzenlenen Türkiye-İtalya İş Forumu bu yıl odağına “Akıllı Şehirlerde Girişimcilik” temasını aldı. Dünya'dan Didem Eryar Ünlü'nün haberine göre, enerji ve ulaşım gibi alanlarda sürdürülebilir, teknoloji destekli ve yenilikçi akıllı şehir uygulamaları konusunda çalışan İtalyan girişimci şirketleri ile bu firmalarla işbirliği yapabilecek Türk şirket ve kurumları Forum’da bir araya geldi.

Forumda akıllı şehirler, büyük veri, mobil uygulamalar, akıllı aydınlatma, 3B Haritalama, video hizmetleri, enerji, ulaşım, sürdürülebilirlik gibi alanlarda işbirliği fırsatları masaya yatırıldı.

ITA İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ICE) Direktörü Dr. Aniello Musella, “İki ülke arasında 2015 senesinde ithalat ve ihracat toplamı 17,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bunun büyük bölümünü makine endüstrisi oluşturuyor. Otomotiv sektörü de bunu takip eden sektör. Ardından ilaç ve kimya sektörleri geliyor” derken, “İnovatif sektörleri odağımıza almış bulunuyoruz. Çünkü bilgi ve iletişim teknolojileri, nano teknoloji, biyoteknoloji ve akıllı şebekeler gibi kategorilerin pek çok fırsat barındırdığına inanıyoruz” diye konuştu. Musella, “Bunlar geleceğin sektörleri. Ben 5 aydır buradayım. Nano teknoloji, biyoteknoloji ve akıllı şebekeler gibi kategorilerin gerçek birer endüstri barındırdığını görüyorum. Burada büyük bir potansiyel var. İtalya’dan 13 startup geldi. Burada yatırımcı ve melek ağlarıyla buluşmalarını sağlıyoruz. Türkiye bizim ticaretimiz için bir varış noktası değil, etrafındaki özellikle Ortadoğu’daki pazarlara açılabilmemiz için bir basamak noktası. Satış ortaklığı değil, birlikte üretim noktasında ortaklıklar bizim için önemli” dedi.

ENEA Akıllı Enerji Bölümü Direktörü ve Avrupa Birliği Akıllı Şehirler Ortak Programı Eş-Koordinatörü Mauro Annunziato ise, akıllı şehirlerin vatandaşların, şehir altyapılarının ve hizmetlerin güçlü bir şekilde birbirlerine entegre olduğu kentsel eko sistemler; akıllı hizmetlerin ise kentsel hayatın değişik alanlarından gelen verilerin, vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması ve söz konusu hizmetlerin etkinliklerinin arttırılması için fırsatlara dönüştürülmesi olduğuna dikkat çekti. Annunziato şehirleri böylesine akışkan bir ekosistem içinde dönüştürebilmek için kentsel yaşam içinde her alanda veriye erişimi sağlamak gerektiğini vurguladı.

"Türkiye’de önemli bir potansiyel var"

Forumun konuşmacılarından TÜBİTAK TEYDEB Girişimcilik Destekleme Grubu Yürütme Komitesi Sekreteri Dr. Sinan Tandoğan ise “Akıllı şehir teknolojileri disiplinler arası araştırma karakterine sahip. Bu tip alanlar yoğun bir yenilik üretme potansiyeli taşıyor. Birbirini besleyen, tamamlayan ve etkisini artıran işbirliği oluşumları sayesinde bu kapasite daha etkin değerlendirilebilir” dedi. Bu alanda uluslararası işbirliklerinin önemini vurgulayan Dr. Tandoğan, “Uluslararası işbirliklerini teşvik eden mekanizmalarla Türk ve İtalyan girişimcilerin kendi ülkeleri dışında finansmana erişim ve iş geliştirme konularında desteklenebileceğini” belirtti. Dr. Tandoğan, izleyen, değerlendiren ve dönüştüren politikalarla geliştirilecek akıllı şehirler konusunda Türkiye’de önemli bir potansiyel bulunduğuna da işaret etti.

Reklam Goruntulenme Bolumu