Emekli Sandığı Otelleri de Artık Sayıştay Denetiminde
TBMM Başkanlığı ilk kez araştırma, soruşturma komisyonlardan gelen talep üzerine Sayıştay’ı kendi adına araştırma yapma görevi verdi.
Sayıştay, TBMM’nin kendisini görevlendirdiği 3 konuda denetim yapmaya başladı. TBMM Başkanlığı böylece ilk kez; araştırma, soruşturma ve ihtisas komisyonlardan gelen talep üzerine Sayıştay’ı kendisi adına araştırma yapmakla görevlendirdi. Sayıştay, kamu kurumlarındaki vakıf, dernek ve sandıkların ortağı oldukları şirketlere aktardıkları kamu kaynağını; belediye, hazine gibi kamu kuruluşlarının başka kuruluşlara tahsis ettiği gayrimenkullerin devir şartları ve varsa kamu zararı ile Emekli Sandığı otellerinin kiralanmasında Sandık’la Emeksan Vakfı arasındaki ilişkileri denetleyecek.
Uyum paketinde yer alıyordu
2003 yılında Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde çıkarılan Uyum Paketi’nde Sayıştay’a yeni görevler verildi. 4963 sayılı yasayla TBMM’nin Sayıştay’ı bir konuyu denetlemekle görevlendirebileceği ve bunun şartlarının neler olduğu belirlendi. Buna göre TBMM araştırma, soruşturma ve ihtisas komisyonlarının talebi halinde Meclis Başkanlığı talep edilen konuyla sınırlı kalmak şartıyla Sayıştay’ı görevlendirebiliyor.
Sayıştay, kendi denetimine bağlı olup olmadığına bakmadan özelleştirme, teşvik, borç ve kredi uygulamaları da dahil tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hesap ve işlemlerini inceleyebiliyor. Sayıştay, Meclis’ten gelen denetim taleplerini karşılamak üzere TBMM ile İlişkiler Grubu da oluşturdu. Bu çalışmaların tamamlanmasından sonra Sayıştay, bir rapor hazırlayacak ve TBMM Başkanlığı’na sunacak.
Vakıfların şirketleriyle bağlantıları incelenecek
Sayıştay 2005 Faaliyet Raporu’na göre TBMM, kamu kurumları bünyesinde kurulan vakıf, dernek ve sandıklarca sermayesinin asgari yüzde 30’una ayrı ayrı veya birlikte iştirak edilen şirket/iştirak ve işletmelerden mali tablolarını değerlendirmeye esas alınacak şekilde, büyük olanları denetleyecek. Denetleme kapsamında bu şirketlerin; ortaklık yapıları, gelir kaynakları, bu kaynakların vakıf, dernek, sandık ve bunların bünyelerinde kurdukları şirketlerle kamu kurumlarının ilişkileri, harcamaları, şirket yöneticilerinin kamu kurumlarındaki görevlilerle bağlantıları, kamu kurumlarındaki vakıf, dernek ve sandıklarca aktarılan sermayeler ve bu sermayeler karşılığında alınan temettü miktarları, aktarılan kamu kaynağının verimli kullanılmaması sonucunda oluşan ciddi kamu zararları incelenecek.
Tahsisli gayrimenkullerde ne oldu?
İkinci denetimde Hazine, Milli Emlak, üniversite, KİT, özel idare, belediye gibi kamu kuruluşları tarafından yapılan gayrimenkul tahsisleri, bu tahsislerin şartları, kullanım şekilleri incelenecek. Tahsis amacı doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığına bakılacak. Üçüncü kişilere devir varsa bu devrin şartları incelenecek. Kamu zararı tespit edilecek.
Üçüncü olarak da özelleştirmeleri başlayan Emekli Sandığı otelleri ile ilgili bir denetleme yapılacak. Sandığın otelleri ile diğer gayrimenkullerin kiralanması, işletilmesi ve diğer şekillerde değerlendirilmesi işlemleri ile Emekli Sandığı’yla Emeksan Vakfı ve bu vakfa ait şirketler arasındaki alım satım ilişkilerinin hukuka uygunluğu incelenecek. Emekli Sandığı otellerinden şimdiye kadar Hilton, Büyük Efes ve Büyük Ankara’nın özelleştirme ihaleleri yapıldı. Hilton’un devir işlemleri tamamlandı.