IOC Değerlendirme Komisyonu'nun, İstanbul'un 2020 yılında Olimpiyat Oyunları'na ilk defa ev sahipliği yapmak başlattığı adaylık süreci hakkında bugün yayınladığı rapora göre İstanbul 2020'nin sunduğu Oyunlar planı "eşsiz ve çok nitelikli".
Adaylığın en güçlü yanları; Adaylığa Verilen Destek, Tesislerin Zamanında ve İstenen Şekilde Tamamlanabilecek Olması ve Kentsel Miras gösteriliyor.
Raporda ayrıca, lojistik olanakları bütünleştiren ve şehirdeki stratejik yerleşimleri çok yaratıcı bir şekilde harekete geçiren İstanbul Oyunlar Konsepti ve Master Planının üzerinde duruluyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, İstanbul'un planlarının, şehrin uzun vadeli ihtiyaçlarıyla tamamen uyumlu olduğunu ve Oyunların düzenlenmesi ve tesislerin teslimine yönelik çok sağlıklı bir çözümün halihazırda uygulanmaya başlandığını da ifade ediyor.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin raporunda şöyle deniyor: "... hükümetin bu konuya tam destek verdiği ve TOKİ'nin çok başarılı bir geçmişe sahip olduğu dikkate alındığında, inşaat çalışmalarının en iyi uygulamalara ve standartlara uygun ve Oyunların gerekliliklerini karşılar şekilde zamanında finanse edilebileceğinden ve tamamlanabileceğinden eminiz..."
İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, raporla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
"Bu rapor, İstanbul'un adaylık sürecinde emin adımlarla ilerlediğini teyit ediyor. Sn. Sir Craig Reedie, Sn. Gilbert Felli ve tüm Değerlendirme Komisyonu üyelerine bu ayrıntılı raporu hazırlamak için ayırdıkları zaman ve gösterdikleri özenden dolayı müteşekkiriz. Özellikle, İstanbul'un benzersiz güçlü yanlarının Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından da açıkça kabul edildiğini görmek bizi son derece mutlu etti."
"Raporda adaylığımızın güçlü yanları; özellikle de Oyunların düzenlenmesi ve tesislerin teslimi için sunduğumuz sağlıklı ve başarısı ispatlanmış çözüm ile Hükümetin, özel sektörün ve kamuoyunun Oyunlara verdiği önemli destek üzerinde duruluyor. Aslında, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından düzenlenen ankete göre, İstanbul sakinlerinin %83'ü (yaklaşık 11 milyon kişi), ayrıca, İstanbul 2020'nin son yaptırdığı bağımsız ankete göre de Türkiye nüfusunun %94'ü Oyunların İstanbul'da yapılmasını istiyor."
Değerlendirme Komisyonunun raporunda, İstanbul 2020'nin rakipleriyle birlikte "teknik ve operasyonel konuların yanı sıra sürdürülebilir, çevre, (gerek 2020 Oyunları gerekse adaylık süreci açısından) kentsel miras, erişilebilirlik ve bütünleşik şehir gelişimi dahil olmak üzere daha pek çok konuda ayrıntılı planlar ve kapsamlı stratejiler içeren, çok üst düzey" projeler sunmuş olduğu açıkça ifade ediliyor.
Arat, raporun bu kısmıyla ilgili olarak ise şöyle konuştu: "Raporda İstanbul 2020 Oyunlar planının bu kadar olumlu karşılanması çok memnuniyet verici ve bu yarışta en azından diğerleriyle aynı noktada olduğumuzu biliyoruz. Bu ve diğer özelliklerimiz, Olimpik Harekete sadece 2020 için değil, gelecek kuşaklar için de İstanbul ve çevresi ile eşsiz bir ortaklık kurma garantisini veriyor. Bugün almış olduğumuz geri bildirim, gelecek hafta Lozan'da Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyelerine yapacağımız sunum öncesi büyük bir moral oldu ve 7 Eylül günü Buenos Aires'te yapılacak IOC Genel Kurulundan önceki son 11 haftaya bu büyük moralle giriyoruz."
Raporda, tüm Olimpik ve Paralimpik Spor dalları başta olmak üzere spor programlarına yılda 500 milyon USD ayrılmasını, ayrıca ülke çapında spor altyapısına 2.5 milyon USD harcanmasını öngören Türkiye Ulusal Spor Planının da öneminden bahsediliyor.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı ve Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanı Prof. Uğur Erdener'in IOC raporuyla ilgili görüşleri ise şöyle:
"Milli Olimpiyat Komitesi'nin ve Uluslararası bir Federasyonun başkanlığını yapan biri olarak, IOC Değerlendirme Komisyonun raporundan büyük mutluluk duydum. Oyunların tüm farklı müşteri grupları için benzersiz ve ikna edici çözümler sunduğumuzu ve Oyunları daha geniş bir bağlamda Olimpik Harekete fayda sağlayacak şekilde düzenleyebileceğimizi kesinlikle fark etmişler.
"Planımız sayesinde halkımız Olimpik ve Paralimpik spor dallarına ilgi gösterecek, tüm spor dallarında bilgi sahibi izleyiciler statları doldurarak, dünya standartlarındaki göz kamaştırıcı tesislerde muhteşem bir atmosfer yaratacaklar."
"Bu raporun yayınlanması tam da Türkiye'nin birden fazla uluslararası spor etkinliğine ev sahipliği yaptığı bir döneme denk geldi. Örneğin, Mersin'de halen devam eden Akdeniz Oyunları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin, dünya standartlarında spor oyunları düzenleme konusunda Türkiye'ye rahatlıkla güvenebileceğinin çok güncel bir ispatı. İstanbul'da düzenlenecek 2020 Olimpiyat Oyunlarının Türkiye, bölge ve tüm Olimpik Hareket üzerinde tarihi bir etki yaratacağına yürekten inanıyorum."