Meclis'te 15 Ocak'ta kabul edilen, "Tapu Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair" düzenleme, sadece İstanbul'da 163 bin dönümlük orman alanının "imar affı" kapsamında satışa sunulmasına imkan tanıyacak. Kamuoyunda 2-B olarak bilinen arazileri kapsayan düzenleme, bu arazilerdeki işgalcilere tapu imkanı sağlayacak. Değişiklikle, İstanbul'un yüzde 3'ü oranında orman alanı hukuken bu vasfını kaybedecek. Ülke genelinde İstanbul büyüklüğünde orman arazisinde işgalcilere tapu yolu açılacak.
İstanbul Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, düzenlemenin getireceği sonuçları araştırdı. Oda Sekreteri Mehmet Hışır, hazırladıkları raporda yer alan tespitleri şöyle özetledi:
Ağaç kıyımının önü açılıyor
Yasa ile İstanbul'un yüzde 3'ü el değiştirecek. Kentin, 400 kilometrekare olan yüzölçümünün yüzde 48.85'i ormanlardan oluşuyor. İstanbul'un yüzde 3'ü orman vasfı dışına çıkarılmış 2-B alanlarından meydana geldiğine göre, yaklaşık 163 bin dönümlük bir alana imar affı sağlanıyor. Büyük bir ağaç kıyımının önü açılıyor.
İstanbul kadar alan orman vasfını yitiriyor
Türkiye'deki 2-B alanları, ülke yüzölçümünün yüzde 26'sını (201 bin 992 kilometrekare) oluşturuyor. 2-B alanlarının Türkiye'deki toplam orman alanlarındaki oranı ise yüzde 2.3 ( 4 milyon 374 bin dönüm). Yeni düzenleme, ülke genelinde İstanbul büyüklüğündeki orman arazisinin iskana açılmasını sağlayacak.
Mülkiyet kadastrosu imkanı veriliyor
Yasada yapılan değişiklikle, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne hem orman, hem de mülkiyet kadastrosu yapma yetkisi veriliyor.
Sınırsız imar affı getiriliyor
Orman alanlarının işgalcilere devrinin yolu açılıyor. Düzenlemeyle, bu alanların üzerinde bulunan yapılaşmanın imar hukukuna uygun olup olmadığı aranmaksızın, sınırsız bir imar affı getiriliyor. Oysa Anayasa Mahkemesi'nin çeşitli tarihlerde aldığı beş ayrı kararda böyle bir düzenlemenin yapılamayacağı hükme bağlanmıştı.
Seçim yatırımı suçlaması
AKP, İstanbul büyüklüğündeki bir alanı orman dışına çıkarmakla kalmıyor, söz konusu alanda İmar Kanunu ile arazi kullanımına ilişkin yasal kısıtlamaları da kaldırıyor. Yerel seçime iki ay kala yapılan düzenleme ile "üstü kapalı imar affı" getiriliyor ve Anayasa'ya aykırı bir şekilde 4 milyon 374 bin dönümlük 2-B arazisinin satışının yolunu açıyor. AKP böylece milyonlarca dönümlük kamuya ait arazileri seçim yatırımı kapsamına alıyor.
Orman arazilerine satış yolu
"Türkiye'de orman kadastrosu tamamlanan 162 bin 684 kilometrekarelik alandan dörtte üçüne ait yaklaşık 120 bin kilometrekarelik bir alandaki orman kadastrosu, kadastro tekniğine uygun yapılmamıştır. Bu yüzden, tapu kütüğüne tescil edilememektedir. Yasayla tapuya tescil edilemeyen ormanlar ve üzerinde yer alan 2-B'lerin tescilinin bir an önce bitirilmesine çalışılıyor. Çünkü 2-B'ler tescil edildiğinde, bu araziler kolayca satılacak."
Son kullanıcılar satın alabilecek
"Anayasa'nın 169'uncu maddesine göre, orman dışına çıkarılan yerlerin, 31.12.1981 tarihi itibariyle tespiti ve kullanım kadastrosunun yapılması gerekiyor. Son yasada ise orman köylüsü olup olmadığına bakılmadan, 31.12.1981 itibariyle işgalci olup olmadığı gözetilmeden, 'Fiili kullanım durumları dikkate alınmak ve varsa üzerindeki muhdesatın kime veya kimlere ait olduğu ve kim veya kimler tarafından ne zamandan beri kullanıldığı kadastro tutanağının beyanlar hanesinde gösterilmek suretiyle' ifadesi kullanılıyor. Bu durumda, ormanların, orman alanı dışına çıkarılmasına neden olanlara imar affı getirilerek, 2-B'lerin son kullanıcılara satılması amaçlanıyor."